Aktív

Egy 73 éves edző meglátásai a legvidámabb mozgásformáról: a zumba mindenkié!

Ahányszor zumbázó embereket látok, mosolygó embereket látok. Érdekelt, hogyan lehet fogcsikorgatás nélkül, ennyire szabadon, örömmel telin és lazán tenni az egészségünkért. Figyelem: élveboncolás következik – zumbaórán jártam!

Egyre gyakrabban keresem azokat a sportolási lehetőségeket, amelyek az idősebb, szenior korosztály problémái számára is megoldást nyújthatnak. Azokat a mozgásformákat, amik elég intenzívek, amik képesek kimozdítani a tunyaságból az embereket, amik úgy indítják be a rozsdásodó gépezet, hogy közben milliónyi örömpercet adnak.

Meggyőződésem, hogy azok számára, akik elszoktak a mozgástól, vagy sose mozogtak eleget, olyan edzést kell ajánlani, amelyek lelkileg – a szokott mozgásformáktól magasabb szinten – képesek feltölteni a „sportolót”. Szerintem a zumba egy hangos, élénk, lendületes energiabomba, amit egyszer minden embernek ki kell próbálnia. Ráadásul meglehet, hogy az első próba után életformává válik, és az illető egyetlen napja se múlik majd el zumba nélkül.

Igazából a zumba több mint sport, tekinthetjük társasági programnak is, mert csoportban, akár a barátnőkkel is űzhetjük, így pláne segít majd kilépni a hétköznapokból. Segít kilépni a komfortzónából is, úgy, hogy a legközelebb álló emberek – a legkisebbtől a legidősebbig, valamint az eltérő erőállapotban lévők is – részt vehetnek ugyanazon az „edzésen. Az edzésen, amit akár eseménynek is nevezhetünk, annyira szerethető és vidám. 

De nézzünk egy kis zumbatörténelmet: 

A zumbát egy kolumbiai fitneszoktató, Beto Perez találta ki az 1990-es években. Egy máig keringő mendemonda  szerint az oktató egy alkalommal otthon felejtette az edzéshez szükséges videokazettát, ezért kreativitására volt szükség, hogy ne maradjanak hoppon az edzésre váró tanítványok. Beto kolumbiai ember, a vérében volt a latin zene, mit tehetett mást, latin zenére rögtönözte a lépéseket. A hazai váratlan, de annál hangosabb siker után Alberto Perlman és Alberto Aghion gondoskodott róla, hogy az Amerikai Egyesült Államokba is eljusson a zumba, és 2002 óta DVD-k és nagyon jól képzett instruktorok által terjed világszerte. 

Itthon is egyre több helyen találkozhatunk vele, nem véletlenül. Magam is megkedveltem, mint az a felvezetőből kiderülhetett, de szerettem volna a professzionális oldalt is bemutatni a kétkedők számára. Ezért a zumba egészségre gyakorolt hatásairól kérdeztem a 73 éves Farkasné Erzsébet Sinkó Tamás-díjas zumbaoktatót.

 

Hogyan találkoztál a zumbával?

2010 augusztusában egyszer csak azt mondta a lányom, hogy anya megtaláltam a neked való sportot! Gyere el zumbázni! Így, ilyen egyszerűen történt az első találkozás. A tánc szeretete az végig ott volt az életemben, nem véletlen, hogy ennyire könnyen magához vonzott a zumba. 

Hogyan váltál oktatóvá?

Szinte azonnal beleszerettem, így nem sokkal az első találkozás után már az oktató Basic 1 tanfolyamon voltam. Jelenleg hazánk legidősebb aktív oktatója vagyok és így egyben a leghitelesebb Zumba Gold oktató is. 73 éves vagyok, ez sok mindenre rámutat, ami az idősebb korosztály és a zumba hiteles és erős kapcsolatát megmagyarázhatja. 

Mit ad az idősebb korosztálynak ez a mozgásforma?

Gyakorlatilag mindent, amire szükségük van. Az egyik legfontosabb dolognak én azt érzem, hogy visszaszerzik a résztvevők a spontaneitásukat. Emellett a figyelmi fókuszidejük megnő, az azonnali reagáló készségük újra felébred. Mindez egy olyan kritikamentes, elfogadó közösségben történik, ahol bátran lehet az ember olyan, amilyen. Az órák alatt nő a résztvevők mozgáskultúrája, a zenei ízlésvilága, az önelfogadása, ritmusérzéke, önismerete. Mivel partner nélkül táncolunk, azoknak is nagyon előnyös egy ilyen foglalkozás, akik addig azért nem jártak el táncolni, mert a párjuk nem tudott vagy nem szeretett táncolni, esetleg egyedül élnek. 

 

Valóban növeli az állóképességet a zumba? 

Igen, és jellemzően ez az, amit leghamarabb észrevesznek a vendégek. Mondják is sokan, hogy megfigyelték, már nem lihegnek, ha lépcsőt kell járni, mászni, pedig előtte megviselte őket.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint is a szív- és érrendszeri betegségek felelősek az összes halálozás 31 százalékáért az egész világon. Az egészséges étrend természetesen segíthet ezen a problémán valamennyit, de a testmozgás legalább annyira fontos, mint az egészséges táplálkozás. Idősebb korban azonban nem mindegy, milyen mozgásformát választunk.  A pulzusszámemelésnek finom keretek között kell megtörténnie, mindig csak néhány percig emelhetjük azt, és az olyan aerob gyakorlatok, mint a zumba, tökéletes erre. A zumba képes csökkenteni a magas vérnyomást, valamint a koleszterinszintet is. Mindkettő rendkívül fontos a szív egészségének védelmében. 

Résztvevők azt állítják, segíti a térérzékelést, a testtudatot is növeli. Mi ennek az oka?

Zumbázás közben újra felfedezzük a saját testünk határait, újra kinyílik a tér, újra természetessé válnak az irányok. Újra megtanuljuk nemcsak érezni a saját testüket, de az azzal való bánásmódot is elsajátítjuk, és ez fantasztikus adománya ennek a mozgásformának. Az idősek számára ráadásul ez is külön előny. 

 

Az ízületi gyulladással bajlódók is zumbázhatnak?

12 évesen nekem éppen a térdízületi gyulladásom gyógyítására ajánlotta az orvos, hogy kezdjek el táncolni. Ez a mozgásszervi problémám, ha nem zumbázom, szinte azonnal jelentkezik. Persze nem mindegy, hogyan és mennyi ideig csináljuk. Fontos a porcépítők szedése, a testsúly normalizálása, a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, és a szintén megfelelő, egészséges, ízületeket védő táplálkozás is. 

Magától a zumbától nem várhatjuk, hogy rendben tartsa a testsúlyt?

Én magam 105 kg voltam, amikor elkezdtem a tanfolyamot, de az első saját csoportom indulásakor 90. Vagyis alig 3 hónap alatt 15 kilót fogytam. Van olyan tag, aki 50 kilót fogyott, van, aki 40 kilót, és sorolhatnám. 

És milyen pozitív pszichés hatásai vannak?

Kineziológusként jól tudom, hogy maga a vidám latin zene, a zenére való elvárásmentes mozgás az agy enforfintermelését stimulálja, ami egy fantasztikus fájdalomcsillapító hatású hormon, és remek hangulatjavító is egyben. Igen pozitív visszajelzéseket kapok azoktól például, akik válás után jönnek zumbázni.

De a gyász időszakában a magány oldására, vagy bármely egyéb ok miatti depressziós időszakban is nagyon sokat segíthet egy-egy kurzus.

Az idősebb korosztály, a nyugdíjazást veszteségnek éli meg, de még ez a fájdalmas, szomorú érzés is képes feloldódni a Zumba Gold óra hatására . 

Van korhatár egy zumbaórán?

Nincs, a Zumba mindenkié! De ugyebár a hétköznapi életünkben felnőttként sem a gyermekorvoshoz megyünk. És a csecsemőt sem visszük el a gerontológushoz. Így jó, ha a vendégek is odafigyelnek arra, hogy az életkoruknak, az aktuális állapotuknak megfelelő órákra iratkozzanak be. Mert a Zumbának vannak az életkori sajátosságokat  figyelembe vevő specializációi, amit, ha az oktató elvégez, akkor tudja kezelni az életkori sajátosságokból adódó különbözőségeket. Így van a tipegőknek a Zumbini, a gyerekek számára összeállított program a Zumba Kids, a teljesen egészséges fiatal felnőttek részére a Zumba Fittnes, az idősebbeknek, a rehabilitáció alatt lévőknek, más állapotban lévőknek, mozgáskorlátozottaknak a Zumba Gold. 

Fotók: Farkasné Erzsébet

Ajánljuk még:

5 nagyszerű hétvégi program az egész családnak

Akár a bolondját járatja velünk az áprilisi időjárás, akár nem, bőven találunk értelmes kikapcsolódási lehetőséget erre a hétvégére is. Mozgást, csodálnivalót, aktív pihenésre és kikapcsolódásra alkalmas programokat válogattunk, hogy ez a hétvége is élménygazdag legyen. 

 

Már követem az oldalt

X