Aktív

Az aktív pihenés csúcsra járatása: 5 szedd magad hely Budapest környékén

 Az ősz utolsó napfényes hétvégéin még lehetőségünk van kiélvezni a meleg napsugarakat, az ezernyi színben pompázó fákat és a szedd magad kertek kínálatát! Egy kirándulással egybekötve, pár órácskát csak a kertnek szentelve a kikapcsolódás egyik fáradtságos, gyümölcsöző oldalát ismerhetjük meg. A belvárostól egy órára is!

Mivel kertes házban nőttem fel, pontosam tudom, hogy mennyire felülmúlhatatlan a saját kerti gyümölcs íze, karaktere. Egyszerűen a műanyagba csomagolt, bolti gyümölcsök nem közelítik meg sokszor azt a gazdagságot, amivel a természetesen nevelt, termesztett gyümölcsök és zöldségek rendelkeznek. Persze a mi kertünkben sem jut hely mindennek, és azért a leszedhető termés mennyisége is „családias”. Pont ezért szeretünk szedd magad helyekre járni, legyen szó almáról, barackról, meggyről vagy éppen gombáról. Én a gombaszedést szerettem mindig a legjobban, olyan szürreálisan hat, amikor az ember egy tehenektől sem mentes hepe-hupás réten ehető gombára bukkan – tudom, ez a legtöbbeknek nem túl extra, de Budapesten felnőve nekem igenis izgalmas volt! A felfedezés öröme, a „zsákmányolás” érzése

visszacsempész valamit a betonutakkal, panelekkel és kocka alakú dinnyékkel bélelt, hiányos életünkbe.

Ha nincs lehetőségünk, hogy a saját kertünkben termesszünk gyümölcsöt, a szedd magad akciók kiváló alternatívák lehetnek, ráadásul abszolút természetbarát és műanyagmentes megoldásokról beszélünk!

És az emberi oldaláról sem feledkezhetünk meg: a gazdag ízvilág mellett nagyon nagy jópont, hogy gyakran maga a tulajdonos is jelen van. Egyszerűen utánajárhatunk, hogy az adott gyümölcsöt vagy zöldséget hogyan nevelték, mivel kezelték, akár még tippeket is kaphatunk a saját egyszem barackfánkhoz, amit hiába óvunk és szeretünk annyira, mindig van vele valami nyavalya.

Az is biztos, hogy ilyen friss gyümölcsökből készülnek majd a legfinomabb házi lekvárok, gyümölcsös rétesek és befőttek. Talán megízleljük benne nagyszüleink főztjeinek titkát: a természetes fényen, a friss esőn cseperedett zöldségeket és növényeket.

Ellenérvként hallottam már, mikor másokat gyümölcsszedésre hívtam, hogy ez egy túlontúl időigényes, fárasztó munka. És tényleg, lehajolni a málnáért, eperért, guggolni vagy nyújtózni, létrára mászni a legszebb meggyekért – lássuk be, izzasztó. A fáradtságos munka azonban zömében jót tenne szerintem a városi lakosságnak, pláne azoknak az embereknek, akik minden hétköznapjukat egy íróasztal mellett töltik. Egészen másféle fáradtság lesz úrrá rajtunk egy gyümölcsszedéssel töltött hétvége után – ráadásul néhány kilónyi haszna is lesz a munkának.

 
 

Mivel a gyümölcsszedés jó dolog, szeretnék egy kis tippet is adni hozzá: összegyűjtöttem hát pár Budapest-környéki kipróbált helyet, ahol megszedhetitek magatokat – amennyiben pedig messzebb laknátok, mégis érdekel a dolog, ezen az oldalon sok jó helyszínt találhattok országszerte. Ugyanakkor minden esetben érdemes a termesztőkkel egyeztetni a termés állásáról és a pontos nyitvatartásról!

1. Pomáz

A fővárostól északra, a budai oldalon található „Pomáz gyümölcsvölgye”. Itt kedvünkre válogathatunk a különböző almafajtákból (pl.: charden, idared, jonatán stb) reggel 7 és este 6 óra között a hét bármely napján, egészen november elejéig. Ha már erre járunk odafele akár Szentendre is útba eshet kis kitérővel, vagy engedhetünk a Pilis csábító erdőinek, mielőtt friss almával térnénk haza. Ha biztosra szeretnénk menni, hogy kedvenc almafajtánkat még nem kapkodták el, vagy csak tájékozódnánk a nyitásról, a pontos helyszínről, érdemes felkeresnünk a hely honlapját.

2. Halásztelek 

Pest déli csücske alatt, a Dunától nem messze szintén almaféléket (idared, jonagold, golden delicious) szedhetünk Halásztelken egy tangazdaságban. Hétfő-szombat reggel 8 és este 5 óra között, vasárnap pedig csökkentett nyitvatartási időben, délután 3 óráig látogathatunk el ide. Érdeklődni a részletekért az alábbi oldalon lehet. 

3. Gárdony

A hidegebb időszak igazi íze a birsalma vagy birskörte. Szószként sült húsok mellé, befőttként is megállja a helyét konyhánkban. Gárdonyban lehetőségünk van magunk válogatni és szedni a szebbnél szebb birseket, és még egy kellemes tóparti séta is beleférhet a napunkba. Az elérhetőségeket itt, a kert honlapját pedig itt találjuk.

Ha pedig egy kicsit messzebb is kirándulnánk, nem csupán a gyümölcsért:

4. Ipolydamásd

Ipolyalmásdi igazi almás csoda a Duna északi kanyarulatában, nem messze a határtól és a Börzsöny magasztos domborulataitól. A napunkba beleférhet egy kis túra a Börzsönyben, de felnézhetünk a zebegényi Kós Károly kilátóba is, ahonnan szép kilátás nyílik a Dunára és a túlpart foltozott dombjaira. Ipolyalmásdiba október 31-ig lehetőségünk van ellátogatni, és a hét bármely napján 8-16 óra között almát (pl.: idared, gála, golden) szedni. Természetesen itt is érdemes a honlapon található elérhetőségeken érdeklődni a termés állásáról.

5. Szob

A fővároshoz kicsivel közelebb, de még mindig Zebegény fölött található egy másik kiváló szedd magad hely, Szobon. Itt a többféle alma mellett körtét is találunk, a hét minden napján 9 és 17 óra között. Azonban itt is fontos, hogy mielőtt útnak indulunk tájékozódjunk az aktuális termésről és nyitásról, szabályokról. Ha időnkbe belefér, tehetünk egy kis sétát a Duna-parton, és a gyümölcsök mellett a folyó hullámzó nyugalmából is tartalékolhatunk kicsit.

(A fotókat köszönjük Pottyondy Ákosnak, a fotókon szereplő finomságokat pedig az Ürmös Portának!)

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X