Aktív

A sport nemcsak egészséges, de a hálószobát is befűtheti

Tény 1: a rendszeres és kellő intenzitású testmozgás nagyon sok egészségügyi előnyt rejteget magában. Tény 2: arról azonban nem mindig esik szó, hogy az aktív életmód a szexuális életet is jobbá teheti. Kell ennél több motiváció?

Mi is sokszor buzdítottunk már arra mindenkit, hogy vegye kezébe az irányítást, és ugorjon fejest a rendszeres testmozgás világába. Lényegtelen, hogy intenzív tempójú sétáról, kocogásról, erősítésről vagy pilatesről van szó. Az aktív erőkifejtés jótékony hatással van a szívműködésre, a keringési rendszerre, remek lehetőség a stresszlevezetésre, és eredményeképpen még aludni is jobban fogunk.

Ám a fentieken túl van még egy hozadéka, ami talán pont az a motiváció, amire eddig szükséged volt: a szexuális életeden is javíthatsz.

Milyen hatása lehet a rendszeres sportnak a szexuális életre?

Csökkenti a vágyölő stresszt

Halmokban álló szennyes, összecsúszott határidők, a gyerekek állandó veszekedése, örökös kattogás valamin. És ezek csak az eltörpülő problémák. Jó hírünk van: a sportolás olyan hormonokat is felszabadít a vérben, amelyek nemcsak fájdalomcsillapító hatásukról ismertek, de a jókedvért is felelősek. Hatásukra csökken a stressz, zsugorodni tűnik a napi nyűg (nem, eltűnni sajnos nem fog), és nagyobb az esély rá, hogy fellobbanhasson a vágy a hálószobában.

Jobban érzed magad a bőrödben

A rendszeres testmozgás garantált elégedettséggel fog eltölteni, még akkor is, ha nem rögtön jönnek a látványos eredmények. Mert ezt is megcsináltuk! A kutatások szerint, az edzések hatására fejlődik az önértékelés, formálódik az énkép, olyannyira, hogy sokkal csábítóbbnak érezhetjük magunkat, mint azelőtt. Az önmagunkkal való elégedettség pedig gyorsan tetten érhető lesz a szexuális élet minőségében is.

Jó hatással lehet a szexuális zavarokra

Minden mindennel összefügg. Az aktív életmód és a testmozgás erőteljesebb munkára serkenti a szívet, megemeli a pulzust, és karban tartja a keringési rendszert. Ha a keringési rendszer zavartalanul működik, minden testrészt bőven ellát oxigénben dús vérrel, és ez alól a nemi szervek sem jelentenek kivételt. A zavartalan véráramlás mindkét nem számára fontos, ha a szexről beszélünk, és a férfiak esetében megelőzheti az esetleges merevedési panaszokat is.

Egy, a The Journal of Sexual Medicine-ben megjelent tanulmány közel 4000 férfit és 2300 nőt vizsgáló kutatást összegez. A kutatás során a válaszadók arról nyilatkoztak, hogyan hatott az újonnan bevezetett, rendszeres testmozgás a szexuális zavarokra. Szexuális diszfunkció alatt a nők esetében az orgazmuszavart, illetve a szexuális izgalom elérésének a nehézségeit tekintették, a férfiaknál pedig és a merevedési problémákat. A tanulmány szerint

a rendszeres testmozgás hatására mindkét fél esetében csökkent a zavarok előfordulási aránya. Úgy tűnik, hogy a heti rendszerességgel végzett, keringési rendszert felpörgető mozgásforma tényleg hatékony.

A tanulmány szerzői szerint azoknak is ajánlott a mozgás, akik jelen pillanatban még csak veszélyeztetettnek számítanak – nem éri meg addig várni, amíg a probléma felmerül. 

Fokozza a nők libidóját

Nemcsak rövid, de hosszú távon is javulhat a nők libidója a testmozgás hatására. Edzés közben felpörög a test, és ilyenkor a szimpatikus idegrendszer (a szimpatikus idegrendszer feladata a stresszhelyzetben kialakuló stresszválasz kiváltása) folyamatai érvényesülnek, ráadásul megnő bizonyos hormonok jelenléte a vérben. A keringési rendszer erősödik, a hangulat javul, vagyis ha rendszeresen sportolunk, mindez hozzájárulhat ahhoz, hogy a szexuális kielégülés még teljesebb lehessen. 

Intenzívebb orgazmus

Az edzésekkel erősödik az izomzat, többek között a core, a medence és a láb izmai is. Az orgazmus intenzitásának szempontjából előnyös, ha kiemelten fókuszálunk a medence körüli izmok erősítésére.

Késlelteti az öregedéssel járó problémákat

Számos tanulmányt lehet olvasni arról, hogy a testmozgás hozzájárul az egészséges szexuális élet fenntartásához is, mert kevésbé jelentkeznek az öregedéssel járó általános problémák. Az aktív élet jótékony hatással van az ízületekre is, és ha már megvan a baj, csökkenti például az aritrisz okozta kellemetlenségeket.

Az amerikai egészségügyi intézetek hivatalos oldala szerint más egészségügyi problémák is okozhatnak fennakadásokat a kiegyensúlyozott szexualitás élet elérésében. Ide sorolja többek között a cukorbetegséget és a depressziót, amelyek mindegyike enyhíthető a kellő mértékű és intenzitású testmozgással. Tartós betegség esetén mindig ajánlott szakemberrel konzultálni, mielőtt beleugranánk az edzésekbe!

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X