Aktív

5 tipp arra, hogy ne csak akard, de tényleg többet mozogj egy nap

Egyre gyakrabban hívják fel a figyelmünket arra, hogy a folyamatos ülőmunka rengeteg veszélyt rejt, pláne, ha nem végzünk rendszeresen testmozgást. De mit tehetek, ha az irodai székhez vagyok láncolva, ha sokakhoz hasonlóan utaznom kell nap mint nap, és este bizony ülve nézem a TV-t? Hogyan lehet ezen változtatni? Utánajártam!

Az elrettentő tények szerint, amelyeket számtalan kutatás kimutatott már, az ülve eltöltött idő összefüggésbe hozható azzal, hogy megnő a keringési rendszert érintő betegségek kialakulásának kockázata. És ez még nem minden, mert hosszú távon az ülő életmód negatívan hat az anyagcsere-működésre, cukorbetegséget, elhízást, magas vérnyomást, lecsökkent HDL koleszterinszintet (ezek a jó koleszterinek), és akár daganatos betegségeket is okozhat. Egyesek szerint a túl sok ülés van olyan káros, mint a dohányzás.

Miért nem jó nekünk a túl sok ülés?

Ülő vagy fekvő helyzetben csökken a keringési rendszert érintő terhelés, a szív és a vérerek nyugalmi állapotba kerülnek. Amikor állunk, éppen ellenkező hatás éri a kardiovaszkuláris rendszert, és erőteljesebben kell dolgoznia ahhoz, hogy fenntartsa az egészség vérnyomást. A túl sok ülés hatására elkényelmesedik a keringési rendszer, míg ha megfelelő mennyiségű időt töltünk álló helyzetben, akkor javul a működése. Ahogy arról korábban írtunk már egy gyógytornász szakembert is megkérdezve, optimális esetben óránként, a legideálisabb esetben félóránként fel kellene állnunk, hogy megszakítsuk azt a tevékenységet, amelyet ülve végzünk. De hogyan lehet ezt a gyakorlatba átültetni?

5 egyszerű dolog, ami máris aktívabbá tesz

Rengeteg trükk létezik arra, hogy több mozgást csempésszünk a hétköznapjainkba, és itt most direkt nem a rendszeres sportról beszélünk. A heti pilates- és jógaedzéseken felül is arra kellene törekednünk, hogy minél aktívabban töltsük a napjainkat.

Nekem például határozottan sokat szokott segíteni, ha ebédszünetben el tudok menni egy rövid sétára. Az is nagyon jól tud esni, amikor itthonról dolgozom, hogy felállok az irodai székből és áttelepülök máshová. Általában törökülésben vagy japán ülésben kuporodok le a laptopommal a kisasztal mellé, és gyakran változtatok az ülőpózon. Hol az egyik lábamat támasztom fel, hol a másikat –, mindegyik forma másképp dolgoztatja, nyújtja a térdízületeket és a csípőt.

Ha az elhatározás megszületett, egy-egy apró változtatással új szokásokat alakíthatunk ki. Ez azért is fontos, mert a napunk során mintegy 40%-ban a berögzült szokásaink mentén cselekszünk, vagyis akkor van esély a hosszú távú fenntartásra, ha megszokottá válik.

  1. Lelkiismeretes házimunka

Az embernek nem biztos, hogy ez ugrik be elsőként, de a házimunka igenis meg tudja mozgatni minden porcikánkat, ha alaposan végezzük. Mindegy, hogy a lakás felporszívózásáról van szó, vagy a tavaszi ablakpucolásról, egy felmérés szerint egyetlen perc porszívózással vagy felmosással 4 kalóriát lehet elégetni. Ez nem is olyan rossz, ha egy órán keresztül aktívan takarítunk.

  1. Kelj fel a reklámok alatt

A nap végén könnyű ott ragadni a képernyő előtt. Korábban sokkal jellemzőbb volt, hogy egy-egy reklám alatt felálltunk és mozogtunk egy kicsit, ám manapság az online streaming szolgáltatók világában ez a lehetőség is beszűkült. Némi tudatosságot belecsempészve oda lehet figyelni arra, hogy legalább két epizód között felálljunk ,és megmozgassuk az elgémberedett tagjainkat. Érdemes néhány nyújtó gyakorlatot vagy guggolást is elvégezni, és bár ez sem nevezhető túl sok mozgásnak, legalább a szív és a keringési rendszer feléled tőle.

  1. Gyalogolj a munkahelyre

Klasszikus tanács: ha lehetőséged van, járj dolgozni gyalog vagy biciklivel. Akkor sem kell lemondani a munka előtti sétáról, ha autóval jársz munkába, vagy ha a buszmegálló éppen ott van a lakásod előtt. Menj egy kört a háztömb körül, mielőtt beugrasz a kocsiba, vagy szállj le előbb a buszról, és az utolsó szakaszt tedd meg gyalog a munkahelyedre.

  1. Kezdd nyújtással a napot

Ha minden reggel 10 perc nyújtással kezded a napot, egy tanulmány szerint jobban tudod majd kezelni a napi stresszt, javul a test ruganyossága és kevesebb fájdalommal kell megküzdeni, ami az ülő életmódból fakad. Fantasztikus érzés reggel kimozgatni az alvástól elmerevedett izmokat, arról pedig ne is beszéljünk, hogy mennyire fel tud tölteni.

  1. A családdal együtt legyetek aktívabbak

A legjobb, ha a család apraja-nagyja csatlakozik hozzád, és közösen alakítjátok ki az új szokásokat. Egy-egy vacsora utáni séta, délutáni játszóterezés mindenkinek jót tesz, a gyerekeknek pedig gyorsan természetessé válik, hogy mozgalmasabb napokat éltek. Ha van egy kutyusotok is, akkor végképp nincs mese, menni kell, hisz neki ez nemcsak egészségügyi séta, de a mentális egészsége szempontjából is fontos program.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X