Aktív

A maca, a góré meg a többiek – sztereotípiák az edzőteremből

Az elmúlt években számos edzőtermet megjártam, és bizton állíthatom: ahány terem, annyi közösség. Vannak azonban olyan embertípusok, akik mindenhol képviseltetik magukat, ugyanolyan tartozékai a fitness világának, mint a fekvenyomó pad, vagy a guggoló állvány. S bár természetesen mind egyéniségek vagyunk, egy-két sztereotípiába azért mégiscsak könnyen besorolhatóak az edzőtermek látogatói.

Tapasztalataim alapján összegyűjtöttem a leggyakoribb sztereotip embertípusokat, akikkel egy edzőteremben találkozhatsz:

– A gigolo

A napi gyúrósok rendjébe tartoznak, általában falkában mozognak. Kilencven kiló alatt ne is reméld, hogy bekerülhetsz ebbe az elit társaságba. Ők a terem alfái, és ezt hamar a tudtodra is adják. Jöttüket először a luxusterepjárók sejtelmes zaja jelzi, majd jellemzően még a parkolóban hosszas pacsi- és pusziparádéval üdvözlik egymást, mielőtt belépnének (általában köszönés nélkül). Már edzőfelszerelésben érkeznek meg, évszaktól függetlenül. Ez, esetükben a két számmal kisebb edzőtrikót, a  ¾-es gatyát, a tangapapucsot és a biciklilánc méretű arany(ozott) nyakláncot jelenti. A mobil mindig a kezükben van, hiszen bármikor bejöhet valami fontos. Bemelegíteni nem szoktak, rögtön phalanxba rendeződnek a mell-bicepsz szekciónál, onnan pedig kirobbanthatatlanok egészen addig, amíg mindenki bele nem nyomott a 120-ba, és ki nem adta magából az egész napi feszültséget. Amíg nem végeztek az edzésükkel, garantáltan újra és újra felkeltik majd figyelmedet, de a lábgépekhez nyugodtan menekülhetsz – ott valószínűleg nem találkozol majd velük.

– A maca

Póthaj, műszempilla, kifogástalan smink, alig takaró edzőruha. Ezek a maca legfontosabb ismertetőjegyei. Általában heti 2-3 alkalommal találkozhatunk vele az edzőtermekben, akkor sem túl hosszú ideig, mert tízkor még a fodrászszékben ül, délre meg már körmöshöz van időpontja. Általában szereti a leginkább központi helyet elfoglalni a teremben, hogy minél többen lássák, hogyan végzi szokásos has-popsi-comb edzését. Nem keresi mások társaságát, ha mégis hozzád szól, akkor általában csak képet szeretne kérni magáról az instára.

– A latin lover

A maca férfi megfelelője. A kifogástalan séró, ipari mennyiségű barnító, méregdrága edzőcipő, kompressziós felső, feszülős naci és a bluetooth fülhallgató nála mind alapkövetelmény. Először a pórusaiból áradó iszonyatos koncentrációjú parfümfelhő érkezik meg, csak utána ő maga. Néha kicsit edz is, de többnyire csak a tükörben csodálja magát. Távozik, mielőtt kár érné a frizuráját.

– Mindenki személyi edzője

Általában negyvenes férfi, semmilyen jelét nem mutatja, hogy valaha is sportolt volna. Ő mindenki jóakarója, aki úgy osztja a jó tanácsokat, mint Kozsó a szeretet. Amint megérkezik, tekintetével rögtön végigpásztázza a termet, potenciális áldozatokra vadászva. A fiatal lányokra szakosodott, őket különösen szereti kioktatni arról, hogyan is kell szabályosan guggolni. Ugyan a látszat kedvéért átöltözik, de mindenki pontosan tudja, ő nem edzeni jött le. Visszautasítani gyakorlatilag lehetetlen, mindenképpen rád fogja tukmálni magát.

– A székfoglaló

Ő a hobbigyúrósok rendjén belül a hétvégi napijegyesek családjába tartozik. Általában heti egyszer jelenik meg, akkor viszont nyitásra érkezik, hogy aztán a hely összes szolgáltatását kimaxolja. Miután felette a fél büfét, és egyesével végigment minden kardio gépen, bele is kezd félnapos edzésprogramjába. Balról jobbra végigmegy az összes gyúrós gépen, természetesen közte öt perces szünetekkel, ilyenkor általában a telefonján olvasgatja a híreket. Te persze ilyenkor semelyik eszközt nem használhatod, mert a terem másik végéből rögtön rád szól, hogy ő ott bizony dolgozik. Edzés után még egy jól megérdemelt 1,5 óra gőzben, és délután kettőkor már el is indul hazafelé.

PS: Az írás természetesen ironikus – akinek nem inge...

 

Már követem az oldalt

X