ZónánTúl

Világvége hangulatod van utazás után? 8 tipp, hogyan térj vissza a hétköznapokba

A pillanat, amit mindenki ismer és mindenki utál: véget ér egy utazás. Hacsak nem történt valami katasztrofális dolog, akkor ezt a pillanatot negatívan éljük meg. Hazatérve melankólia lesz rajtunk úrrá, nem találjuk a helyünket. Ismerős ez az érzés? A nemzetközi szakirodalom már egy kifejezést is talált rá: poszt-utazás depresszió. De hogyan lehet rajta enyhíteni?  

 

 

Nálam a mélabú már a hazautazás napján elkezdődik. Tudom, hogy valami jó véget fog érni, és hazatérve ez a szomorúság csak fokozódik. A testem már itthon van, de a lelkem még teljesen máshol bolyong a világban. Néha elegendő egy-két nap ahhoz, hogy átálljak, máskor viszont hetek telnek el, mire azt érzem, minden visszatért a régi kerékvágásba. Miből adódik az egyensúlyvesztés?

„Minden utazás hozzáad valamit az ember személyiségéhez.”

Miközben világot látunk, megtanulunk valami újat, szélesedik a látókörünk. Hazatérve úgy érezzük, a környezet a régi, miközben mi magunk megváltoztunk. Akarva-akaratlan, de kibillenünk az egyensúlyunkból, és meg kell találni újra a helyünket a szürke hétköznapokban. Valószínűleg ezzel a jelenséggel nem csak én találkozom egy-egy utazásból hazatérve, hanem rajtam kívül még sokan mások. Megkönnyítve az átmeneti időszakot, íme az én 8 tippem a poszt-utazás szindróma kezelésére:  

1) Tervezd az utolsó napokat pörgősre! 

Ez első olvasatra pont ellentétes azzal, ami normál esetben a gyakorlat. Elutazunk valahova és rögtön az elején belevetjük magunkat mindenbe. Nos, ne így csináld. Hagyj az utazás végére valamilyen bakancslistás helyet. Ha így teszel, elvonod a figyelmedet arról, hogy mindjárt vége az útnak, ráadásul friss élményekkel feltöltődve érkezel meg a repülőtérre is.  

2) Hagyj időt magadnak hazaérkezés után!

Gyors kipakolás, mosás, rendrakás, majd másnap már újra munka. Mintha nem is utaztál volna el, rögtön vissza a mókuskerékbe. Ehelyett javaslom, hogy ha teheted, pár napot pihenj otthon. Vagy időzítsd úgy a hazaérkezést, hogy legyen még egy szabad hétvégéd mielőtt munkába állsz újra. Az élményeknek idő kell, hogy leülepedhessenek.

3) Találkozz a barátaiddal! 

Lehetőleg minél többel. Egy utazásból hazatérve hajlamosak vagyunk csak arról beszélni, mit láttunk, milyen élményekkel gazdagodtunk. Lehet ez 20 percig érdekes, de egy idő után fárasztó hallgatni, pláne ugyanannak a körnek. Figyelj arra, hogy a barátaid is szóhoz jussanak és elmeséljék, velük mi történt. Ebben még van hova fejlődnöm nekem is...

4) Vágj bele valami újba!

Amikor utazunk, általában sokkal nyitottabbak vagyunk a világ felé. Kipróbálunk új dolgokat, megkóstolunk más ételeket, akár extrém sportokat is bevállalunk. Miért ne őrizhetnénk meg itthon is ezt a fajta izgalmat? Próbálj ki egy új éttermet, menj el hétvégén egy fürdőbe, vagy iratkozz be egy új tanfolyamra! Legyél nyitott itthon is az új dolgokra! Nálam most pont a spanyol nyelv megtanulás lett egy ilyen újdonság, ami utazás során még hasznos is lehet. 

5) Oszd meg élményeidet másokkal!

Vagy mentsd el magadnak őket. Ha mindig is csak tervezted, hogy megírod az élményeidet, vágj bele. Készíts egy szép fotóalbumot, indíts egy blogot, vagy oszd meg közösségi oldalon az élményeidet másokkal. Én másfél évvel ezelőtt, amikor a Traveladdict oldalt elindítottam, elsősorban a saját emlékeimet szerettem volna elmenteni vele. Ma pedig már egy nagyon jó hangulatú oldallá és utazós közösséggé nőtte ki magát.  

6) Az utazás nem ér véget itthon sem: viselkedj itthon is úgy, mint egy utazó!

Legyél turista egy napra a saját városodban. Kirándulj egy nagyot a környéken, ülj be egy cukrászdába, szállj fel egy városnéző buszra és közben csinálj több tucat fotót. Hidd el, úgy fogod érezni magad, mintha utaznál és mégsem lesz rossz érzésed hazaérkezni!   

7) Tervezd meg a következő utazást! 

Semmi sem enyhíti jobban az utazás utáni sebeket, mint egy újabb utazás. Számomra már maga a készülődés is egy nagyon izgalmas időszak. Ezért igyekszem mindig úgy tervezni, hogy mire hazaérek, már legyen egy másik út is a tarsolyomban. Ha érdekel, hogyan tudsz 2020-ban olcsón és sokat utazni, itt írtam róla.

8) Segíts más utazóknak! 

Ugye milyen jó érzés, amikor vadidegen emberek útbaigazítanak külföldön? Vagy megmondják, mit és hol érdemes csinálni egy adott helyen? Viszonozd ezt az önzetlen segítséget azzal, hogy itthon te is felajánlod a segítségedet az utcán a szemmel láthatóan mélázó külföldieknek. Vagy oszd meg tapasztalataidat másokkal és segítsd őket tippekkel különböző online fórumokon. Hiszen ahogy a mondás is tartja, jó tett helyébe jót várj. Közben pedig még hasznosnak is érzed magad, és a legkevésbé sem szomorúnak!

 

Ajánljuk még:

Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak

Nagymamának lenni csodálatos, és egyben olykor nehéznek tűnő feladat. Néha csak rövid időt tölthetünk az unokával, és amúgy is sok a feladat, ezért amikor együtt vagyunk, szeretnénk mindenképp megmutatni, mennyire szeretünk, mi mindenre vagyunk képesek (a gyerekért). De azt hiszem, tévút ez, mert az unokáknak valójában nincs szüksége semmi másra, csak az együttlétre. Ha pedig az megvalósul, nem az a kérdés, mivel teljen el az idő, hanem az, hogyan.

 

Már követem az oldalt

X