ZónánTúl

Tizenöt, élményekkel teli célpont Budapest közelében az őszi szünetre

Eddig is a túraszervező-programgazda szerepét osztotta rám szűkebb és tágabb környezetem, de mióta hivatalosan írok programajánlókat, még természetesebbnek veszi mindenki, hogy hozzám fordul az ötletekért. Itt az őszi szünet, kirándulások sora, így összegyűjtöttem egy csokorra való jó célpontot: vadregényes, megmászós és élményekkel teli helyeket ajánlok Budapest közelében.

Közel a városhoz, természetben

A főváros közelében, a Duna bal partján a festői Zebegény nemrég új túraútvonallal gazdagodott. A vasútállomástól indulva a 4,5 kilométeres távot végigjárva nemcsak szép tájakat és pazar kilátópontokat érintünk, de a település múltjáról és a Dél-Börzsöny természeti értékeiről is sok mindent megtudhatunk.

A fóti Somlyó tanösvény ősszel igazán gyönyörű, ezer színben pompázik a rét, ahol tengernyi cserjével, bogyós gyümölcsökkel ismerkedhetünk meg. Páratlan panoráma nyílik a környékre minden irányban.

A Szentendrei-sziget csúcsára, Kisoroszi felé szintén érdemes ősszel is ellátogatni. A kavicsos parton fűzfák kínálnak mászókát, de ha megunjuk, víz mosta köveket, kagylókat gyűjtögethetünk kreatív tevékenységekhez. Szigetmonostoron a Madárbarát park és a Vízkelő-tó tanösvény kínál hasznos szórakozást. Ha pénteken vagy szombaton járunk arra, felnőtteknek érdemes meglátogatni a Sajtszalont, ahol isteni kecskesajtok várják az ínyenceket.

A Duna jobb partján Visegrádon az Ördögmalom vízesés könnyen megközelíthető, kedves célpont. Aki szeretne elmélyedni az erdei fák fajgazdagságában, a Bertényi Miklós Füvészkertben tett séta során tengernyi ismeretre tehet szert. A termésgyűjtés itt sem maradhat el, sőt: itt lehet extra tobozokat, leveleket szedni, szigorúan a fák alól!

Túra, lépcsők, hegymászás

Az eldugott Péliföldszentkereszt nemcsak kegyhely, az Öreg-kő oldalában kis barlangok rejtőznek. A hegy tetejéről a vöröslő lombbal bókoló somok közül pazar kilátás nyílik a környező hegyekre, és elterül előttünk Almásfüzitőtől a Duna szalagján át Párkány, a Burda hegység, mögötte a Börzsöny, az esztergomi bazilika fölött Visegrád, aztán a Pilis vonulata a Zsámbéki medencéig – az ilyen látvány, illő megvilágításban szívmelengető élmény. 

 

Ha szeretnénk a gyerkőcöket lefárasztani, ahhoz remek túra Tatabányán felmenni a Turulmadárhoz és a Szelim-barlanghoz – a városból a piros jelzésen elindulva a Turul-lépcső vezet fel a hegyre. Jót tesz a farizmoknak is a hosszú lépcsősor! Hasonló meredek-mászós túra a budaörsi Tűzkő-tanösvény, amelyen szintén fákkal-cserjékkel ismerkedhetünk meg, hála a kis névtáblácskáknak. Budaörsön a Rupp-hegyi tanösvény is kínálja gyönyörűségeit és ott vár a Törökugrató, ahová felmászni tényleg izgalmas kirándulás. Biatorbágy határában a Nyakas-kő az utóbbi időben felkapott hely lett, hétvégén sokszor a „megtelt” táblát is kitehetné a különleges sziklaképződmény, amelyre felmászni felemelő élmény. Lefelé a Százlépcső szintén tartogat meglepetéseket, és csipkebogyóval, galagonyával gazdagodhatunk. És akinek még hiányzik pár emelet, a biatorbágyi viadukt, mint izgalmas mementó, szintén ütős célpont.

Aki igazi vadregényes élményre vágyik, őserdőt idéző hangulatot talál a Rácalmási szigeten vagy Vácott, az Ártéri tanösvény védett vadvilágában. Itt beleszédülhetünk a buja növényzet változatosságába, és nagy az esély arra, hogy a sok vízimadár mellett apróvadak is meglepnek, ha elég halkan lépdelünk.

TT: Tanuljunk a Természetben!

Természetben sétálni kiváló alkalom a tanulásra is. A Budakeszi Arborétum vonalzóval kijelölt útjain tanulmányozhatjuk és leléphetjük a háromszögek és négyszögek átlóit, miközben zizegő őszi lombok varázsolnak körénk színkavalkádot. A Martonvásári kastélyparkban a mocsári ciprusok légzőgyökerei várnak, mint kis erdei manók, lelket simogat a kis tó, az Agroverzum élménylaborjában természettudományos játszóházban okosodhatnak a gyerkőcök. Dinnyésen, a Várparkban előkerül a történelem, a Gánton a Bauxitföldtani Parkban a geológia, a csákvári Haraszthegyi tanösvényen a földrajz… és a sort még hosszan folytathatnám. Ami közös bennük: minden túra egyben egy-egy élő természetrajzóra.

Sok év tapasztalata, hogy a természetben sokkal maradandóbb élményeket lehet szerezni, mint egy monitor előtt ülve. Ráadásul kellemes testmozgással egybekötve jó levegőn élvezhetjük a természet minden jóságát.