Tengernyi érdekesség egyetlen tóban: a Tisza-tó mindig új arcát mutatja

ZónánTúl

Tengernyi érdekesség egyetlen tóban: a Tisza-tó mindig új arcát mutatja

Ötcsillagos halélményekért nem kell messzi földre utazni. A Tisza-tó körül mindent megkaphat az, aki a vadvizek élővilágára kíváncsi. Minden évszakban olyan élményekkel gazdagodhatunk, amelyek egy életre szólnak. Szórakozás, ismeretszerzés, kikapcsolódás és felejthetetlen feltöltődés, és nem csak nyáron: irány a Tisza-tó!

A Tisza-tó hazánk második legnagyobb tava, egyben a legváltozatosabb is. Ember alkotta, de a természet formálta és formálja ma is. Gazdag élővilága, sokszínű medencéi, különleges szigetei, a tavat övező kedves települések teszik egyedülállóvá.

Megismerni a Tisza-tavat, az Tisza völgyének csodálatos élővilágát nem könnyű feladat. Talán nem is tudnánk minden évszakban felkerekedni, megnézni télen és nyáron, végigsiklani a vízen, belátogatni a nádasba és a víz alá, bejárni az ártéri erdőket meg a szigeteket, aztán még felemelkedni, hogy egyben is lássuk, amikor olyan, mint egy térképre festett műalkotás. Pedig ez a páratlan vadvízi világ tengernyi érdekességet rejt magában.

Tokok (sőregtok, vágótok és kecsege) a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk erről a csodálatos kincsünkről, elég egyetlen napot eltölteni Poroszlón, ahol a Tisza-tavi Ökocentrum várja a látogatókat, hogy elmeséljen majdnem mindent a Tiszáról. Hazánk egyedülálló turisztikai látogató- és szabadidőközpontja az egész család számára nyújt kellemes és hasznos időtöltést. Messziről felismerhető a sík tájból az ég felé törő torony, az épület jobban megfigyelve egy felszálló madárra hajaz. Találó építészeti megoldás a vízimadarakban gazdag tó partján!

A látogatóközpont a maga nemében egyedülálló Európa legnagyobb édesvízi akváriumrendszerével. A 735 ezer liter űrtartalmú vizes élőhelyen összesen 35, a Tiszában őshonos hajfajtát figyelhetünk meg.

Az üvegfalak mögött egészen közelről láthatjuk a halakat, sőt, egy üveg alagúton is áthaladhatunk, ahol felettünk is halak úsznak. Ez egészen különös élmény, ahogy körülöttünk csupa hal úszkál, és mi mégsem vagyunk vizesek. Egyben kicsit hátborzongatónak tűnt – legalábbis számomra – alulról látni a hatalmas vizákat. A kép torzításmentes, tehát a valóságban ezek tokfélék éppoly méretesek, mint amilyennek karnyújtásnyira látjuk őket!

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriuma – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A vizák lassan nőnek, de sokáig, akár 100 évig is élnek. Nem ritkák a hatalmas példányok, az eddigi rekordméretű viza, ami a halászok hálójába akadt, 7,2 méter hosszú és 1571 kg súlyú volt. A csupasz, csontvértekkel és vértpikkelyekkel fedett haltest különlegessé teszi a vizát, fején a csontos pajzsok és a hatalmas szája, amely eléri a fej két szélét is, rendkívül félelmetessé teszi.

A viza, ez a kivételesen szép hal a legnagyobb édesvízi hal Európában. A Fekete-, a Kaszpi- és az Adriai tengerben és a hozzájuk csatlakozó folyóvizekben honos. Egykor a Fekete-tengerből egészen Bécsig is felúsztak íváskor.

Nevüket Budapesten a Vizafogó városrész is őrzi, hiszen egykor a dunai halászat egyik fő halfaja volt. Az ember által épített akadályok, a duzzasztóművek, a gátak jó ideje megakadályozzák, hogy a vizák és a hozzá hasonló többi halfaj felússzon ilyen messzire a folyón. A viza ikrájából készül a drága ínyencségnek számító beluga kaviár is: szláv nyelvekben a vizát is belugának nevezik.

„A viza a magyarság őrhala, mint tudjuk, a magyar történet szempontjából is nevezetes hal Régente, a midőn ez a valóságos óriás még szerette a magyar vizeket, az érkező sereg olyan volt, hogy a víz duzzadozott tőle, s oly számmal került szárazra, hogy nemzetgazdasági fontosságot öltött.” (Hermann Ottó: A magyar halászat könyve)

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriuma – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Természetesen nem csak vizákat figyelhetünk meg az akváriumban, hiszen a 35 őshonos halféle közt ott vannak a kecses kecsegék, a pontyok, a csíkok, küszök, pérek. Tényleg megismerhetjük teljes egészében, apró részleteiben szinte az egész a hazai halvilágot.

A halak mellett láthatunk vidrákat, megleshetjük életmódjukat.

Érdekes látvány a hatalmas teknős, foltos szalamandra. Egy rendhagyó kiállítás az éjszakai erdőbe kalauzolja el a látogatókat, ennek segítségével ismerhetjük meg a hüllők és kétéltűek világát. Ugyan nem mindenkinek jó érzés látni a kígyókat, békákat, gőtéket, unkákat, de ahhoz, hogy otthon legyünk a természetben, megismerésük mindennél fontosabb.

Zöld gyík a Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Akinek kedve van, beülhet a moziterembe, ahol egy 3D-s vetítés során fedezheti fel a négy évszak váltakozását a Tisza-tónál. Az operatőr csónakja nesztelenül suhan a sűrű nádasban, láthatunk méltóságteljesen úszó récéket, kecses kócsagot, a vízből felugró halakat. Mintha csak éppen az ölünkbe akarnának érkezni! Csodálatos élmény a napfelkelte, a tavirózsák ringása, az őszi lombok aranyba fordulása, a tiszai naplemente. Ha nincs módunkban ezt személyesen, a valóságban átélni, a film legalább ad belőle egy kis virtuális ízelítőt. Ahogyan a kiállítást is körbejárhatjuk egy applikáció segítségével, még több információval és különféle játékokkal színesítve.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum sétánya – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

A toronyból 7 emelet magasságából tekinthetünk körbe a tájon, és figyelhetjük meg a meder változatosan szeldelt partját, a madaraktól hangos nádas világát. Aki pedig az egész Tisza-tavat szeretné látni felülnézetből, annak egy műholdról készített, járható térkép ad útbaigazítás az Ökocentrum épületében. A tó közepére egy hatalmas, kerek üvegablakot tettek, ahonnan éppen a legnagyobb akváriumba pillanthatunk be felülről.

A legkisebbeknek önfeledt szórakozást kínál az „Elvarázsolt Vízi Világ” játszószoba, a „Makrovilág” teremben pedig apró élőlényeket figyelhetnek meg mikroszkóp alatt.

Kilátás a Tisza-tavi Ökocentrum tornyából – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

Az Ökocentrum természetesen nem lenne teljes, ha nem lennének körülötte lehetőségek a szabadtéri élményekre. Ilyen a ragadozómadár-röpde, a vörösrókák, az aranysakálok, de van állatsimogató és megnézhetünk közelről pár háziállatot. Az aprónép örömét leli mindig a nyusziudvarban és a hagyományőrző baromfiudvarban. Kiugrálhatják magukat a rönkjátszótéren, és megleshetik a mesékből jól ismert, kedves vadállatokat, biztonságos kerítés mögül.

A vizes élményekre éheseknek ott a „Tutajos-tó” nevet viselő vizijátszótér, a vízparti tanösvény madárvártával. Lehetőség van kisebb-nagyobb hajókirándulásra, ahol a hajók vagy csónakok a nádas mélyére siklanak, és amit a filmben meg a képeken láthattunk, ott megelevenedik a valóságban. Akinek pedig mindez még nem elég, kellemes szórakozást nyújt a sövénylabirintus, hasznos ismereteket pedig a Halászskanzen és a tájház.

Mocsári írisz – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Ennyi program bőven elegendő egy napra, ha pedig gyerekekkel érkezünk, akkor mindenképpen érdemes mindenképpen egy egész napot szánni Poroszlóra. Aki közben megéhezett volna, annak számos hely áll a rendelkezésére, ahol csillapíthatja étvágyát. Remek halételeket kínáló vendéglőkben kóstolhatjuk meg a Tiszapart finomságait, vagy akár egy kitűnő halászlevet. A Fehér amúr halászcsárda halászlevéért messziről is idezarándokolnak a halászlé-kedvelők. A Haltanya halsütő büfé frissensült halételek kínálatával csábítja a betérőket.

Halpaprikás – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho   

Akinek pedig ennyi élmény sem volt elég a Tisza-tóból, vagy éppen, most kívánta csak meg igazán, annak érdemes egy hosszabb lélegzetű túrára felkerekedni. Akár két keréken, hiszen a tó körül pompásan kiépített kerékpárút-hálózat és hozzá kapcsolódó infrastruktúra várja a kerekezőket. Akár kishajóval, mert a kikötőkben olyan kishajók állnak rendelkezésre, amelyeket hajóvezetői engedély nélkül is vezethetünk. Járhatunk kempingről kempingre, megszállhatunk minden kényeztetést nyújtó wellnesshotelben. Átugorhatunk Poroszlóról a Sarudi Élménypartra, a Kiskörei hallépcsőhöz, Tiszafüredre vagy a pezsgő Abádszalókra.

tavirózsa a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumban – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho    

Hazánk második legnagyobb tava elképesztően sok látni- és átélnivalót nyújt, érdemes nyaralásnak is választani – mi éveken át visszatérő vendégek voltunk, nem lehetett megunni. A Tisza-tavi ismerkedést viszont érdemes a poroszlói Ökocentrumban kezdeni.

Ajánljuk még:

Időutazás ablakokon át, avagy szecessziós virágcsokor a Hajós utcában

A keskenyke Hajós utca kivételesen szép homlokzatokkal örvendezteti meg az ilyesmire figyelő sétálót. Évtizedekig sötét, reménytelenül rossz állapotú házak születtek újjá önkormányzati, illetve fővárosi segítséggel, ami esetünkben ritka ízléses és igényes kivitelezéssel párosult. A 32-es szám hófehér falán minden részletében eredeti díszítés, indák, állatok, és tengernyi virág fogadja a látogatót. A bejárathoz színesre festett, mesebeli kertkapu vezet, hogy sárga, szintén virágos kőlapokon lépdelve a – szerencsés esetben – kinyíló kapu különleges házba vezessen.