ZónánTúl

Te ismered a tökéletes nyaralás titkát? Akkor áruld el nekünk! Addig is: íme néhány hasznos tipp tőlünk

Mindannyian ki vagyunk éhezve a kikapcsolódásra, lelki feltöltődésre, és sokan egy nyaralástól várjuk ezt az élményt. Szeretnénk, hogy a vakációnk tökéletes legyen, ám a perfekt pihenést nem egyszerű megvalósítani. Vajon mi is kell ahhoz, hogy a lehető legzökkenőmentesebbek legyenek azok a bizonyos pihenéssel töltött napok? Nem tudom, de sok hibát elkövettem már, és ha ezeket elkerülitek, talán nektek jobb lesz a nyaratok!

Ahány ember, annyi elképzelés születik arról, milyen is egy tökéletes nyaralás. Ez függ az életkorunktól, élethelyzetünktől, egészségügyi állapotunktól, na és persze attól, hogy milyen dolgokban leljük örömünket. 

Amíg fiatal felnőttek vagyunk, szinglik, esetleg bimbózó párkapcsolatban élünk, sokkal egyszerűbb megtervezni, majd megvalósítani egy szuper nyaralást. Ilyenkor az a lényeg, hogy jók legyenek a programok és olyan emberekkel tölthessük az időt, akiket kedvelünk.

Aztán szülőként a nyaralásszervezés már bonyolódik, hiszen azt szeretnénk, ha az utód is jól érezné magát. Ilyenkor már az sem mindegy, hogy a hely, ahová utazunk, milyen; biztonságos-e a szálloda erkélye, vagy kifér a gyerek a rácsok között, van-e kicsiknek kialakított medence a strandon, sekély partszakasz a tengerparton...

Aztán ha megtaláljuk az ideális helyet, kezdődhet a pakolás, ami nem egyszer a családanyák teendőinek listáját hosszabbítja. Mivel picik a gyerekek,

nálunk elkerülhetetlennek látszott, hogy a fél háztartást „elhangyázzuk” a nyaralásra.

Oldalakat írhatnék tele minden indulás előtt a legfontosabb dolgokkal, melyek biztos nem maradhatnak otthon (pl. nyugtató cumi, cumisüveg, rengeteg pelenka, alátét, tápszer, gyümölcspüré, kedvenc alvóka, alvózsák, éjjeli fény, utazóágy, kispárna, takaró és így tovább, a végtelenségig). Aztán rendszerint mire mindent bepakolunk, úgy néz ki az autónk, mintha épp költöznénk. Idővel és a gyerekek számának vagy életkorának növekedésével rájöttünk, hogy túlaggódjuk ezt (is)...

Sok év tapasztalataival gazdagodva az idei pihenés előtt azt igyekeztem összeszedni, mi kellene a jó nyaraláshoz – így született ez a cikk.

Tanuljatok a hibáimból, hátha egy részük megspórolható!

Szállás, papírok... és az idő!

Azt mondják, jó minél előbb lefoglalni a szállást, hogy biztos olyan helyen lakhassunk, amilyenre vágyunk, ám a tapasztalat azt mutatja, érdemes várni, hiszen annyi minden jöhet közbe egy gyerek mellett... Nálunk bevált, hogy az utazás előtt egy-két hónappal felmérjük a kínálatot, majd pár héttel indulás előtt foglalunk.

Fontos mindezek előtt tájékozódni, információkat gyűjteni, milyen programok lesznek a nyaralásunk helyszínén, milyen szolgáltatásokat és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt a szálloda, vagy éppen mit találunk az apartman közelében. Mert tudjátok, rossz érzés hazaindulás előtt rádöbbenni, hogy kiállítás, koncert, sétahajózási élményben lehetett volna részünk, ha előtte végzünk egy kis kutatómunkát...

Érdemes még hetekkel a nyaralás előtt végignézni minden fontos iratunkat, és még időben újat csináltatni, ha felfedezzük, már lejárt a személyi, útlevél vagy a jogosítvány. Nem jó érzés azért itthon maradni, mert nem merjük egyedül bevállalni a tengerig vezető autóutat, a párunknak pedig éppen lejárt a vezetői engedélye. 

Étkezés a nyaralás alatt

Félelmetes, hogy mennyi pénzt elvisz napi három étkezés, akár külföldön vagyunk, akár Magyarországon. Ha nem vagyunk olyan anyagi helyzetben, hogy étteremben együnk egy héten át, ne csüggedjünk, számos okos megoldás létezik. A legegyszerűbb az, ha a szoba, amit bérlünk, rendelkezik saját konyhával, vagy konyhahasználati lehetőséggel. Így pofonegyszerű finomságokat készíthetünk gyorsan és minimális pénz ráfordításával.

Nálunk bevált az is, hogy bizonyos ételeket félig elkészítünk otthon, és fagyasztva szállítunk. Például a milánói spagetti húsos részét megfőzöm itthon, kint pedig elég hozzá tésztát venni és főzni, majd melegíteni. Hasonlóan jó utazós recept a pörkölt, amihez rizst főzhetünk vagy a különböző szószokban eltett pirított csirke – ha fagyasztva szállítjuk őket, jégakkuról nem is kell gondoskodni!

Persze érdemes kipróbálni legalább egy alkalommal a helyi éttermet, mert biztos, hogy különleges élményben lesz részünk.

 

Hol nyaraljunk?

A tökéletes nyaralási helyszín mindenkinek más és más, viszont egyre elterjedtebb az az új szemléletmód, miszerint a természetközeli, emberektől távol eső helyeken kikapcsolódni a legjobb. Ha belegondolunk, van benne valami. Hajszolt, feszített tempójú munkával teli időszak után kifejezetten relaxáló lehet egy erdei faházban pihenni. Túrázni, csörgedező patak mentén sétálni, este tábortűznél sütögetni, egy tisztásról csodálni a csillagos égboltot.

Nagyon fontos lenne, hogy az elménk is lecsendesedjen egy nyaralás során, ám egy nyaralókkal tömött strandon aligha lehet ilyen élményben részünk. Talán az idei vakációt szentelhetnénk annak, hogy harmóniába kerüljünk az életünkkel és visszataláljunk önmagunkhoz. Az országunk telis tele van olyan falvakkal és településekkel, ahol egy „civilizációtól elvonulós” kikapcsolódásban lehet részünk, ha éppen arra volna szükségünk.

Próbáljuk meg telefon és internet nélkül!

A megszokás nagy úr, ez tény, viszont egy nyaraláson is végig a képernyőt nézni a lábaink előtt heverő csodás táj helyett – finoman fogalmazva – nem jó. Az üzenetek, e-mailek és ismerőseink posztjai megvárnak minket, viszont a csillogó tenger felett szálló sirályok és szélben susogó pálmafák látványa csak akkor, csak ott lehet a miénk. Ha megtehetjük, tegyük félre a telefont, akár kapcsoljuk is ki és legyünk jelen az adott pillanatban, éljük át az élményeket teljes figyelmünkkel.

Ha mégsem úgy alakul a nyaralás, mint ahogy azt megálmodtuk

Egy nyaralást mindenképp meg kell tervezni, akár listát is írni a legfontosabb dolgokról: mit vigyünk magunkkal, milyen dolgokat szeretnénk csinálni, milyen programokon részt venni, milyen boltok, üzletek vannak a közelben, mikor indul a komp… Viszont hiába az alapos tervezés, bármikor történhet valami, ami egy egészen más mederbe tereli a vakációt. Az autó elromlik útközben, átszállásnál lekéssük a repülőt, vonatot, rájövünk, hogy mégsem tettük el a kedvenc fürdőruhánkat, eltört a napszemüvegünk. Az ehhez hasonló helyzetekben mindig eszembe jut Eleanor H. Porter: Az élet játéka című regénye. Ebben a főszereplő kislányt, Pollyannát megtanítja az édesapja egy játékra, ami annyiból áll, hogy bármi rossz is történjen, bármilyen kellemetlenség érje az életben, keresse meg benne a jót, a pozitívat. Ez egy csodálatos történet, örülök, hogy elolvastuk a gyerekekkel, mert azóta

mi is játsszuk az élet játékát, „megpollyannázzuk” a dolgokat.

Próbáljunk meg minél hamarabb felülkerekedni a nehéz helyzeteken, inkább nevetni rajtuk, mint mérgelődni.

Évente legalább egy alkalommal mindenkinek szüksége van egy kis lazításra. Ne hagyjuk, hogy a nyár elszálljon nyaralás nélkül. Ha esetleg a pénztárcánk tartalma gátat szabna egy tengerparti nyaralásnak, akkor se vessük el a pihenés ötletet.

Egy sátrazós vagy lakókocsis kemping, egy kis faház az erdő szélén is számtalan új élménnyel vár. Sőt, ha van olyan rokonunk vagy barátunk egy távolabbi városban, aki szívesen cserélne otthont egy hétre, ragadjuk meg az alkalmat! 

Bárhol is kössünk ki, a lényeg, hogy relaxáljunk, töltődjünk fel és érezzük jól magunkat. A nyaralás után pedig nyomtassuk ki a képeket és készítsünk belőlük albumot. Számomra felér egy terápiával, ha néha-néha bekuckózok a gyerekekkel és átlapozzuk eddigi nyaralásaink emlékképeit.

Ajánljuk még:

Kedvenc fenyőink – érdemes gazdagítani velük az őszi kertet!

Méltóságteljesek, monumentálisak, formásak és csodálatos illatuk van – ezért szeretjük a fenyőféléket. Nemcsak valami egyedit visznek kertünk összképébe, hanem képesek megteremteni egy különleges atmoszférát: nélkülük talán nem is igazi kert a kert. Kedvenceink közül válogattunk.

 

Már követem az oldalt

X