Tápláljunk vagy együtt étkezzünk?

ZónánTúl

Tápláljunk vagy együtt étkezzünk?

Ötödik unokámat dédelgetve nem szeretem a hozzátáplálás szót. Van benne valami távolságtartás, valami olyan, ami az étkezést kötelezően letudandó feladatnak tünteti fel. Pedig attól a pillanattól, hogy a kicsi emberpalántát megkínáljuk az első falattal, el is döntöttük a világ ízletes feléhez való viszonyát.

Szuper szakkönyvek segítik ma az anyukákat. Mit egyen a gyerek?, BLW táplálás, Baba étrend – anyuka legyen a talpán, aki eligazodik köztük. A védőnők sokat segítenek abban, hogyan is alakítsuk ki a baba étrendjét. Arra is felhívják a figyelmet, hogy a fiatalkori elhízásnak már csecsemőkorban elejét vehetjük. Az egészséges élelmiszerek, a tudatosan összeállított étrend, a rendszeres étkezés segítenek abban, hogy a jól evő babából egészséges, ideális testalkatú gyermek, majd felnőtt váljék.

Mitől lesz egy gyerek jó evő és mitől rossz étkű? Sok oka lehet, hiszen nem vagyunk egyformák. De ha finom ízeket kínálunk neki jó kedvvel, akkor látni fogja, hogy az evés jó dolog.

Ma már nem csócsáljuk az ételt, vagyis túl vagyunk azon a hagyományos gyermektápláláson, amikor a felnőtt előre megrágja az ételt, és a péppé rágott falatokat helyezi a gyermek szájába. Babáknak való ételek garmadája áll rendelkezésre.

Az első falatok – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Ha leveszel a polcról egy bébiételt, és elolvasod az összetevőket, akkor lehet, hogy aggodalom fog el: vajon ezeket mind tényleg oda lehet adni a babának? A bébiételek gyártói pontos receptek és szigorú ellenőrzés szerint dolgoznak, tehát megbízhatsz bennük. Ráadásul kényelmes. De ott van azért a „de”. A bébitelek nem olcsók, és sok olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek számunkra idegenek Vagy messzi földön termettek.

Ezért sokkal jobban teszed, ha magad készíted el a baba ételét hazai, friss, lehetőleg bio összetevőkből.

No de kinek van erre ideje, kérdezed máris. Gondolj bele, évezredeken át működött! Igaz, a csócsálás is, és ma „más világ” van, de ez nem akadályozhat meg abban, hogy gyermekednek a legjobbat add. Ezzel, az ételével alapozod meg az életét.

Közös sütés – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A zöldségpürék elkészítése nem ördöngösség. Ízletesebb, ha sült, és nem főtt zöldségből állítod össze. Egy jó aprítógép a legjobb segítő az első időszakban. Kis kreativitással és szervezéssel egyszerre készülhet el a család többi tagjának ebédjével együtt. Például egy nagy tepsi sült zöldségből jut a babának, a többi pedig megfűszerezve a köret a pecsenye mellé.

Egy fazék jól bezöldségelt húslevesnek mindenki örül, a benne főtt zöldségekből máris kész a babétel.

Annabel Karmel Babaétrend című könyve remek praktikus tippeket ad ehhez. Vedd figyelembe, hogy a könyv alapvetően nem magyar gyerekeknek íródott, tehát az alapanyagok tekintetében légy kritikus. Mangó helyett barack, juharszirup helyett méz vagy almacukor, légy kreatív. Ha valaki egyetlen könyvből tájékozódna, ez jó választás, bár az életkori ajánlások némiképp eltérnek mai, hazai javaslattól. A babát pedig etesd kanállal az első perctől, és hamar a kezébe is adhatod. Ha itt a gyümölcsszezon, adj neki frisset, rakj el gyümölcsöt a fagyasztóba, vagy hőkezeléssel tartósítva kicsi üvegekbe.

Saját készítésű pizza – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Mi legyen a BLW-vel?

Valószínűleg nem leszek népszerű a véleményemmel, legalábbis most. De ha néhány év múlva újra elolvasod, akkor meg fogod érteni.

A BLW, azaz baby lead weaning, vagyis a baba által vezetett elválasztás módszer lényege, hogy a babának már a hozzátáplálás kezdetén is kezébe adjuk az ételeket és hagyjuk, hogy ő irányítson. Engedjük, hogy megfogja, megnyomkodja, vagy akár elkenje őket és olyan ritmusban, olyan módon egyen, ami számára komfortos.

Mindannyian különbözőek vagyunk, és másféle ízeket kedvelünk. Beleerőltetni valakibe valamit, amitől irtózik, nem bölcs megoldás. Megkóstolni viszont mindent kell, különben honnan tudnád, hogy nem szereted? A most olyan népszerű BLW táplálás, vagyis az igény szerinti táplálás rémes helyzetbe hozhatja a szülőket, később a gyermeket.

Az étel megismerésének nem az a kulturált és élvezetes módja, hogy többféle ételben tapicskol a kis szemünk fénye.

Lehet, hogy jópofának tűnik, amikor a nyakig tökpürés babát lenyalogatja a kutya, vagy lájkolják sok ezren, ahogy a kis édes szőke tincseiről csöpög a spenót, ám azon kívül, hogy mérhetetlen pazarlás, nagy terhet ró az anyukára is – kivéve, persze, ha van állandó bejárónője.

A gyerek így nem tanulja meg az étel tiszteletét, sem azt, hogy az étkezés egyben a kulturált és kellemes emberi kapcsolatok része.

Gondold el, amikor egy étteremben vagy egy ünnepi pillanatban majd rászólsz, vagy rászól bárki: egyél szépen! Joggal kéred tőle? Tudni fogja, mit kellene tennie?

Gyökérzöldségek pürének – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Az ennivaló textúrájával és minden titkával megismerkedhet máshogy. Vond be a főzésbe, alkossatok együtt. Ismerje meg a zöldséget, gyümölcsöt frissen, egészében – később meg a termőhelyén. Nézze, ahogyan készíted az ételt, később besegíthet egy-egy egyszerűbb feladatba. Igaz, így lassabban megy a munka, de

az együtt töltött időt, azokat a pillanatokat, amikor kettőtök keze alatt születik meg az étel, nem pótolja semmi.

És az étel is emlékezik...

 

Ajánljuk még: