ZónánTúl

Pazar színorgia és kellemes illatfelhő: 4 magyarországi rózsakert, ahova érdemes ellátogatni

Azt hiszem, ha valamit, akkor a magyarországi rózsalugasok színkavalkádját mindenképp érdemes megcsodálni. Megmutatom, hol lelhetőek fel a legszebb rozáriumok hazánkban, ahol a virágok királynőjének pompázását végigkísérhetjük.

A Budatétényi rozárium mint Magyarország legnagyobb rózsakertje

Hazánk legnagyobb, 2,5 hektáros gyűjteményes rózsakertje Budapesten, Budatétényben található, a nagytétényi hegyoldal alján. Ingyenesen látogatható a 7-8000 rózsatövet tartalmazó kert, ahol az 1200 különböző fajtából Hugonnay Vilmának és Cinka Pannának keresztelt rózsákkal is találkozhatunk. A rózsakert még számos kultúrtörténeti különlegességnek is otthont ad, mint például az ókeresztény abesszin szent rózsának, a moharózsának, az illóolajat adó iráni és bolgár damaszkuszi rózsának, vagy a patikárius rózsának.

A növényeket leszakítani természetesen nem lehet, de a cég faiskolájához el lehet látogatni vásárlás céljából. Illetve fontos tudni még, hogy a rózsalugas génbankként is funkcionál: különleges fajtákat tartanak arra az esetre, ha egy új kártevő miatt ellenállóbb típusú rózsára lenne szükség. A génbank fő feladata a köztermesztésből már kikopott fajták megőrzése és szaporítóanyaguk biztosítása, hiszen számtalan rejtett tulajdonságot – fagy- és aszálytűrés, esetleg betegségekkel szembeni ellenállóság – hordozhatnak magukban.

A Szolnoki Rózsakert mint Tisza-parti tündérkert

A Tisza-parti város szívében található Verseghy-park egy különleges rózsalugasnak ad otthont, ahol az őshonos rózsafajtákból kialakított ágyás mellett sétálva történeti áttekintésről és a magyar rózsanemesítés múltjáról is tájékozódhatunk. A Verseghy-park közepén, a lugastól nem messze egy hatalmas márványcsepp-szobrot helyeztek el a Béres Csepp megalkotója, Béres József tiszteletére, érdemes ezt is szemügyre venni, ha már Szolnokon, a rózsaillatú ligetben andalgunk.

Az Antik Rózsák kertje mint Magyarország egyetlen zenélő rózsaligete

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében található a nagyari Luby-kastély és az azt övező Luby-park. A klasszicista stílusú kastélyt a rózsakirálynak nevezett Luby Géza építtette még 1879-ben, a körülötte lévő parkot pedig rózsákkal telepítette be, hiszen célja egy egyedülálló, ritkaságokat tartalmazó rózsaliget létrehozása volt. 400 fajból 5000 tő virágzik az Antik Rózsák kertjében, ahol a 19. században vagy az azt megelőzően nemesített rózsafajtákkal találkozhatunk. Az élményt egyébként nemcsak a gyönyörű szökőkút és parkbéli szobrok, csobogók tetőzik, hanem az a halk muzsika is, ami a park háttérzenéjét adja.

Boldogasszony rózsakert mint a világ egyetlen élő rózsafüzére

A kecskeméti Boldogasszony rózsakert egy egészen egyedi, emblematikus találkahely: van, aki pihenni, és van, aki imádkozni jár oda. Az ingyenes, 50 ezer rózsatőből álló mesekert latin neve Rosarium Virginis Mariae, ami magyarul Szűz Mária Rózsakertjét jelenti. A Boldogasszony rózsakertet élő rózsafüzérként is emlegetik, hiszen a kerítés melletti futórózsák a négy rózsafüzért szimbolizálják, az Éden Rose rózsaszín girlandjai pedig a Miatyánk imádságát. A Betlehemi Csillag története pedig a kerítést díszítő virágok közötti képekben elevenedik meg.

Ajánljuk még: 

10 LEVENDULAMEZŐ, AMINEK MÁR A LÁTVÁNYA IS FELÉR EGY CSODÁVAL

ÚJ PANORÁMAKILÁTÓ NYÍLT BUDAPESTEN, RÁADÁSUL EGY TEMPLOM TETEJÉN!

EGY ALIG ISMERT CSODAVÁROSKA, BUDAPESTTŐL MINDÖSSZE FÉLÓRÁNYIRA: EZ MARTONVÁSÁR

 

Már követem az oldalt

X