ZónánTúl

Új panorámakilátó nyílt Budapesten, ráadásul egy templom tetején!

Budapest dunai látképe messzeföldön híres. Olyannyira, hogy még világörökségi listán is szerepel. Nemrég egy új gyöngyszemmel gazdagodott a fővárosi kínálat: a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban kilátópontok nyíltak.

Az Erzsébet-híd lábánál álló, gyönyörű kéttornyos templom már eddig is impozáns látványt nyújtott a Budapestre érkező turisták és a fővárosban élők számára egyaránt. Ráadásul hitéleti szerepe is elvitathatatlan, ugyanis az imádság háza éjjel-nappal nyitva áll mindenki előtt. Mindezeket az értékeket szem előtt tartva a templom az elmúlt három évben teljesen megújult, ezzel

2000 év kőbe vésett kincseit most mindenki számára elérhetővé tette. 

A három éves rekonstrukció keretében megújult a főplébánia-templom bejárati előtere, sekrestyéje, Mátyás-oratóriuma és mindezek mellett egy izgalmas látnivalóval és új turisztikai attrakcióval is gazdagodott az épület. A két barokk toronyban különleges kilátópont nyílt, ahonnan világörökségi kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók.  

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 
A déli toronyból az Erzsébet-híd hófehér pilléreire, a Duna hömpölygő folyamára, a Gellért-hegyre, Citadellára nyílik elképesztő kilátás, míg a Liszt Ferencről elnevezett északi toronyból a Várkert Bazárt, a Budai Várnegyedet, a Mátyás-templomot, valamint a Március 15. teret és piarista épülettömböt vehetjük alaposan szemügyre. A kilátópontok azért is egyedülálló látványosságnak számítanak, mert nincs még egy olyan pont a pesti oldalon, ahonnan az egész budai oldalra több mint 180 fokos szögben rá lehet látni.
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

A nagyszabású felújítás keretében sikerült olyan módon kiépíteni a kilátótornyokat, hogy az ne zavarja a szakrális teret, és az érdeklődők szeparáltan iátogathassák. A tornyokba csigalépcső mellett lifttel is feljuthatunk, amelyből emelkedés közben szemléljük meg a 12. századi román kori falmaradványokat. Az északi és déli tornyot egy 17 méter hosszú híd köti össze, amelynek építészetileg is érdemes külön figyelmet szentelni. A régi tetőgerendák között olyan megoldással sikerült a felújítás során áthidalni a teret, hogy az ne terhelje a templom barokk boltozatát, és csak a függőleges falakhoz legyen rögzítve

lebegő lépcsőt hozva létre ezzel.
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Miután megcsodáltuk a világörökségi oltalom alatt álló panorámát, folytassuk utunkat a lépcsőn keresztül lefelé, és tegyünk egy kitérőt a karzat felé. Itt láthatjuk Budapest egyik legjelentősebb orgonáját a maga 5621 sípjával, és teljes rálátást kapunk a templom belső terére, amely az oltár körüli színes, gótikus oszlopokkal nagyon impozáns látványt nyújt.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

A kilátópontok minden hétköznap 10:00 – 17:00 óra között várják az érdeklődőket. A belépőjegy a tornyok megtekintése mellett a feltemplom és altemplom látogatását is tartalmazza. Ha valaki pedig többet szeretne megtudni a Belvárosi Főplébánia-templomról, minden szerdán 14 órakor szakképzett tárlatvezető kíséretében megteheti. A program ára 2500 Ft, amely a panorámás toronyséta mellett magában foglalja a teljes épület bejárását, a 14. századi Trónoló Madonna freskótól kezdve az ún. Mátyás Oratóriumon át egészen a török-kori mihráb fülkéig mesélnek a kövek az elmúlt 2000 év történelméről.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

A pesti oldal legrégibb temploma eddig is összekapcsolta a múltat és a jelent. A tornyok megnyitásával pedig újabb kincsei nyíltak meg a látogató hívek és érdeklődők számára.

Ajánljuk még:

KIRÁNDULÁS BUDAPEST KEVÉSBÉ ISMERT CSODAHELYÉN – MIK A HÁRS-HEGY TITKAI?

KELLHET JOBB HÉTVÉGI PROGRAM, MINT EGY LÁTOGATÁS HAZÁNK EGYETLEN GUINNESS-REKORDER VÁRÁBA? MINDENT A BORY-VÁRRÓL

MAGYARORSZÁG 7 CSODÁJA: RENDHAGYÓ PROGRAMAJÁNLÓNK

Borítókép: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

 

Már követem az oldalt

X