Új panorámakilátó nyílt Budapesten, ráadásul egy templom tetején!

ZónánTúl

Új panorámakilátó nyílt Budapesten, ráadásul egy templom tetején!

Budapest dunai látképe messzeföldön híres. Olyannyira, hogy még világörökségi listán is szerepel. Nemrég egy új gyöngyszemmel gazdagodott a fővárosi kínálat: a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom tornyaiban kilátópontok nyíltak.

Az Erzsébet-híd lábánál álló, gyönyörű kéttornyos templom már eddig is impozáns látványt nyújtott a Budapestre érkező turisták és a fővárosban élők számára egyaránt. Ráadásul hitéleti szerepe is elvitathatatlan, ugyanis az imádság háza éjjel-nappal nyitva áll mindenki előtt. Mindezeket az értékeket szem előtt tartva a templom az elmúlt három évben teljesen megújult, ezzel

2000 év kőbe vésett kincseit most mindenki számára elérhetővé tette. 

A három éves rekonstrukció keretében megújult a főplébánia-templom bejárati előtere, sekrestyéje, Mátyás-oratóriuma és mindezek mellett egy izgalmas látnivalóval és új turisztikai attrakcióval is gazdagodott az épület. A két barokk toronyban különleges kilátópont nyílt, ahonnan világörökségi kilátásban gyönyörködhetnek a látogatók.  

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 
A déli toronyból az Erzsébet-híd hófehér pilléreire, a Duna hömpölygő folyamára, a Gellért-hegyre, Citadellára nyílik elképesztő kilátás, míg a Liszt Ferencről elnevezett északi toronyból a Várkert Bazárt, a Budai Várnegyedet, a Mátyás-templomot, valamint a Március 15. teret és piarista épülettömböt vehetjük alaposan szemügyre. A kilátópontok azért is egyedülálló látványosságnak számítanak, mert nincs még egy olyan pont a pesti oldalon, ahonnan az egész budai oldalra több mint 180 fokos szögben rá lehet látni.
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

A nagyszabású felújítás keretében sikerült olyan módon kiépíteni a kilátótornyokat, hogy az ne zavarja a szakrális teret, és az érdeklődők szeparáltan iátogathassák. A tornyokba csigalépcső mellett lifttel is feljuthatunk, amelyből emelkedés közben szemléljük meg a 12. századi román kori falmaradványokat. Az északi és déli tornyot egy 17 méter hosszú híd köti össze, amelynek építészetileg is érdemes külön figyelmet szentelni. A régi tetőgerendák között olyan megoldással sikerült a felújítás során áthidalni a teret, hogy az ne terhelje a templom barokk boltozatát, és csak a függőleges falakhoz legyen rögzítve

lebegő lépcsőt hozva létre ezzel.
 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Miután megcsodáltuk a világörökségi oltalom alatt álló panorámát, folytassuk utunkat a lépcsőn keresztül lefelé, és tegyünk egy kitérőt a karzat felé. Itt láthatjuk Budapest egyik legjelentősebb orgonáját a maga 5621 sípjával, és teljes rálátást kapunk a templom belső terére, amely az oltár körüli színes, gótikus oszlopokkal nagyon impozáns látványt nyújt.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

A kilátópontok minden hétköznap 10:00 – 17:00 óra között várják az érdeklődőket. A belépőjegy a tornyok megtekintése mellett a feltemplom és altemplom látogatását is tartalmazza. Ha valaki pedig többet szeretne megtudni a Belvárosi Főplébánia-templomról, minden szerdán 14 órakor szakképzett tárlatvezető kíséretében megteheti. A program ára 2500 Ft, amely a panorámás toronyséta mellett magában foglalja a teljes épület bejárását, a 14. századi Trónoló Madonna freskótól kezdve az ún. Mátyás Oratóriumon át egészen a török-kori mihráb fülkéig mesélnek a kövek az elmúlt 2000 év történelméről.

 
Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

A pesti oldal legrégibb temploma eddig is összekapcsolta a múltat és a jelent. A tornyok megnyitásával pedig újabb kincsei nyíltak meg a látogató hívek és érdeklődők számára.

Ajánljuk még:

KIRÁNDULÁS BUDAPEST KEVÉSBÉ ISMERT CSODAHELYÉN – MIK A HÁRS-HEGY TITKAI?

KELLHET JOBB HÉTVÉGI PROGRAM, MINT EGY LÁTOGATÁS HAZÁNK EGYETLEN GUINNESS-REKORDER VÁRÁBA? MINDENT A BORY-VÁRRÓL

MAGYARORSZÁG 7 CSODÁJA: RENDHAGYÓ PROGRAMAJÁNLÓNK

Borítókép: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 

 

Már követem az oldalt

X