Kellhet jobb hétvégi program, mint egy látogatás hazánk egyetlen Guinness-rekorder várába? Mindent a Bory-várról

ZónánTúl

Kellhet jobb hétvégi program, mint egy látogatás hazánk egyetlen Guinness-rekorder várába? Mindent a Bory-várról

A szerelem ereje néha egészen elképesztő méreteket ölt. Jelen esetben ez szó szerint értendő. Ugyanis, ha nincs a mindent elsöprő hitvesi szerelem, akkor ma nem állna Székesfehérváron a híres Bory-vár.

Kislánykoromban gyakran ábrándoztam arról, hogy egy vár hercegnője vagyok, aki csak arra vár, hogy hosszú haját leeresztve a toronyból odaadja szívét egy hős lovagnak. Vannak, akik számára ez a mese valósággá vált, és ehhez nem is kell sokat visszamenni az időben. Komócsin Ilona és Bory Jenő szerelme az 1900-as évek legelején lobbant lágra egymás iránt Székely Bertalan festőművész óráján, és olyan erős volt, hogy közös művészi álomként egy várat álmodtak meg maguknak.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

A vár története 1912-re nyúlik vissza, amikor is Bory Jenő a Székesfehérvár melletti Mária-völgyben egy egyholdnyi területet vásárolt, hogy a nyári szünetet ott tudja tölteni a családjával. 1923-ban azonban úgy döntött, hogy a kis présházat elbontja, és a hitvesi szeretet jeleként egy várat emel az udvarán. Negyven éven keresztül épült a Bory-vár, és ez az emberfeletti teljesítmény még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

Ez ugyanis a világ legnagyobb építménye, amelyet egy ember egymaga, saját két kezével épített fel.

A Bory-vár igazi romantikus hely, amelynek minden szeglete egy-egy izgalmas látnivalót rejt és azonnali fotózásért kiált. Érdemes nyáron kirándulást tenni itt, ugyanis a rózsakert, a pazar francia udvar, a madarak éneke és a szökőkút csobogása még elevenebbé teszik az amúgy is pompás vár látványát.

A várhoz közeledve már az utcáról láthatjuk az égbe nyúló tornyokat, amikből egyébként hét darab van összesen. Ha valami igazán szépet szeretnénk látni, menjünk fel a Zászlós-toronyba. A festett csigalépcső a házaspár lánya, Bory Klára keze munkáját dicséri, és még a művészet iránt kevésbé fogékonyak számára is igazi hűha-élmény.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu 

A tornyokon túl a másik különlegessége a Bory-várnak az elképesztő mennyiségű szobor és gipszplasztika, amik a vár árkádjai alatt kaptak helyet. Közülük is szenteljünk kiemelt figyelmet az elefántos udvarnak, amely az alsókertben található, és nevét egy gömbön egyensúlyozó elefántról kapta. Majd sétáljunk végig a 103 tartóoszlop alatti árkádsoron és várfalon, ahol nagyjainkkal, például Álmos vezérrel is találkozhatunk. Ha a szobrokat látva déjà vu érzésünk támad, az nem a véletlen műve. Ugyanis a Bory-várban található szobrok mindegyike megtalálható valahol máshol az országban, ugyanebben a formában!

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

A Bory-vár egyik legszebb része kétségkívül a hitvesi kápolna, amelynek közepén a szeretett nő szobra áll. Felette irigységtől sárgálló múzsák, köztük Mona Lisa láthatóak, akik vágyakozással néznek Komócsin Ilona hófehér szobrára, hiszen őket sosem szerették annyira, mint ahogy Bory Jenő szerette a feleségét.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu 

 

A művész 1959-ben bekövezett haláláig szépítgette a Bory-várat. Az idők folyamán hol egy újabb mozaikkal és üvegfestménnyel gazdagodott a külseje, hol pedig egy műkinccsel vagy Székely Bertalan festménnyel a belseje, amelyet egy kiállítás keretében láthatunk. A Bory-kultusz 2001-ben éledt újjá, amikor a család gondozásába került a ma már múzeumként működő vár, és visszanyerte eredeti szépségét is.

Mind tudjuk, hogy a szeretet a legnagyobb erő, amitől a legkeményebb kő is porrá omlik. Ám Székesfehérváron éppen a kövek tesznek tanúbizonyságot arról, hogy a szerelem ereje milyen csodákra képes.

Nyitókép: Flickr /

Ajánljuk még:

Színek és ízek 2024 grilltérképén

Amióta a világkonyha életünk része, a gasztronómia területén is érzékeljük az egymást követő trendeket. Sőt, étkezési kultúránk minden szegmensének külön divathullámai vannak alapanyagok, elkészítési módok, tálalási és fogyasztási szokások tekintetében is. A grillezés az egyik legdinamikusabban változó konyhatechnológiai megoldás, minden szempontból. Talán azért is, mert időigényes, és ha grillezésre adjuk a fejünket, mindenképpen megadjuk a módját, de azért is, mert szezonális műfaj, amit leginkább hétvégeken művelünk, és folyamatát legalább annyira élvezzük, mint eredményét – ami a hétköznapok krumplileveséről nem mindig mondható el... Mutatjuk, milyen nemzetközi trendek teszik izgalmasabbá a grillezést idén!