Öt meseszép erdő, amit ősszel látnod kell

ZónánTúl

Öt meseszép erdő, amit ősszel látnod kell

Hosszú séták, meleg pulcsik, őszi illatok, sütőtök, kuckózós esték, sült gesztenye, forró csoki, meleg fürdő, gyertyaillat, egy pohár bor.⁣ Ezek az ősz hívószavai, amelyek hallatán mindig melegség önti el a szívemet. Csak egy dolgot szeretek még a fentieknél is jobban az őszben: a természet részévé válni és a színes falevelekkel tarkított erdőben sétálni. Mutatom, mely erdők a hazai kedvenceim, és hova menj, ha felejthetetlen őszi élményekre vágysz. 

Kaszó

Az apró Somogy megyei településen található hazánk egyik legkülönlegesebb tanösvénye, amely tíz méterrel a föld felett, a fák lombkoronájában vezet keresztül az erdők világában.
A 2017-ben átadott, 200 köbméter fából épített és ingyenesen látogatható komplexumot a látvány mellett további interaktív elemek teszik még izgalmasabbá. A gyerekek számára is közérthető nyelven elevenedik meg a gyertyános-tölgyes erdők világa, és forgatható táblákon keresztül az erdő kis lakói is bemutatkoznak. A lombkorona sétány után induljunk el felfedezőútra immár a földre „visszaszállva” az öregerdőben és a vadismereti tanösvényen, amik során tizenöt tájékoztató tábla segítségével ismerhetjük meg közelebbről a kaszói erdők vadregényes világát.

A túraútvonalakat több pihenőhely is keresztezi, ahol a padokon, a színes fák ölelésében az otthonról hozott szendvics vagy alma elfogyasztása üde színfoltja lehet a kirándulásunknak.  

Répáshuta

Magyarország egyik legelzártabb települését körbefogó erdőkben valódi kikapcsolódást jelenthet egy őszi séta. Itt ugyanis nincsen se térerő, se internet, ellenben csodaszép környezet és száz százalék természet várja a kirándulni vágyókat. Répáshutáról indulva egy kicsit hosszabb, ámde annál látványosabb túrával a Bükk-hegység legmagasabb természetes kilátópontjához, a 949 méter magas Tar-kőhöz érhetünk fel,

ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a környező hegyekre és völgyekre.

Ha csak kisebb kört szeretnénk tenni, a falu határában lévő Tárnics tanösvényt célozzuk meg, amelynek mentén rejtélyes barlangokkal, őszi kikericsekkel és régi mészégető kemencékkel is találkozhatunk a természetvédelmi oltalom alatt álló bükkös erdőrengetegben.

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Szalajka-völgy

Szilvásvárad ad otthont hazánk egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyének, a Szalajka-völgynek. A Bükk ölelésében fekvő terület minden évszakban, minden korosztály számára garantáltan emlékezetes élményeket tartogat.
Induljunk el erdei kisvasúttal a fák között kialakított nyomvonalon és utazzunk el egészen a végállomásig, a Gloriett tisztásig. Ha kedvünk és energiánk továbbra is tart, felkapaszkodhatunk a domboldalban megbúvó ősember barlangig, de csak úgy andalogni a pisztrángos és azúrkék színű tavacskák partján is legalább ugyanolyan feltöltő élmény lesz.

Ha időnként a csendet halk csobogás zavarja meg, az sem a véletlen műve: a völgyben számos zuhatag található, amelyek közül a leglátványosabb a lépcsőzetes Fátyol-vízesés, amit megérdemelten tartanak számon hazánk legszebb természeti látnivalói között. 

 

Bakonynána

A Dunántúl egyik különleges szurdokvölgyét a Bakony rejti. A hely állítólag már a rómaiak idejében is fürdőként üzemelt. Bakonynána felől, egy könnyű sétával közelíthetjük meg legegyszerűbben a látványos zúgót, amely függőleges sziklafalakon megtörve egy csendes medencében ér véget.

Bár én nyáron jártam itt és szakadó esőben, de a hely az őszi színekben is minden bizonnyal a legszebb arcát mutatja. Ha pedig már a Bakony erdőit járjuk, érdemes alaposan körülnéznünk, hátha a színes falevelek között egy-két ízletes őszi gomba is felbukkan. 

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Dobogókő

A Budapesttől alig negyven kilométer távolságra fekvő hegyi településről a szélrózsa minden irányába indulnak hazánk talán legszebb túraútvonalai. Ha a Dunakanyar lenyűgöző panorámájára vagyunk kíváncsiak, kétórás gyaloglással máris a Prédikálószék kilátóban találhatjuk magunkat.

Ha az adrenalin és technikásabb útvonalak hívei vagyunk, fedezzük fel a Rám-szakadékot, amelyen akár via ferrata tudásunkat is letesztelhetjük. Ha pedig csak egy „sima” erdei sétára vágyunk, járjuk végig a két kilométeres Thirring-körutat, amely rövidsége ellenére vadregényes tájakon, látványos sziklaformációkon és gyönyörű teraszos kilátókon vezet keresztül.

Dobogókőn a spiritualitás hívei is megtalálják a számításaikat.

Állítólag itt dobog a Föld szíve, emiatt népszerű zarándokhelynek számít. Amondó vagyok, hogy akár itt van a szívcsakra, akár nem, egy biztos: a Pilis szívében minden feltétel adott egy léleksimogató, őszi kiránduláshoz.

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

HOLLÓKŐ TITKOS SZOMSZÉDJA: TÁVOL-KELETI ÉLMÉNYEK A CSERHÁTBAN

ÖT KILÁTÓ, AHONNAN A LEGSZEBB A BALATONI PANORÁMA

TÚRÁZÓ SZÜLETETT! – ÍGY SZOKTASS RÁ EGY ÓVODÁST A TERMÉSZETJÁRÁSRA

Öt hazai borvidék, amit látnod kell az ősszel
Az ősz, különösen a szeptember az egyik kedvenc időszakom. Ilyenkor a napsugarak még melegen simogatják az ember arcát, a természet pedig ezernyi színben pompázik. A lélekemelő kirándulások mellett azonban még egy dolgot nagyon szeretek az őszben: az új borokat, amik megkóstolása különleges pillanata az évnek. 

 

Már követem az oldalt

X