ZónánTúl

Öt meseszép erdő, amit ősszel látnod kell

Hosszú séták, meleg pulcsik, őszi illatok, sütőtök, kuckózós esték, sült gesztenye, forró csoki, meleg fürdő, gyertyaillat, egy pohár bor.⁣ Ezek az ősz hívószavai, amelyek hallatán mindig melegség önti el a szívemet. Csak egy dolgot szeretek még a fentieknél is jobban az őszben: a természet részévé válni és a színes falevelekkel tarkított erdőben sétálni. Mutatom, mely erdők a hazai kedvenceim, és hova menj, ha felejthetetlen őszi élményekre vágysz. 

Kaszó

Az apró Somogy megyei településen található hazánk egyik legkülönlegesebb tanösvénye, amely tíz méterrel a föld felett, a fák lombkoronájában vezet keresztül az erdők világában.
A 2017-ben átadott, 200 köbméter fából épített és ingyenesen látogatható komplexumot a látvány mellett további interaktív elemek teszik még izgalmasabbá. A gyerekek számára is közérthető nyelven elevenedik meg a gyertyános-tölgyes erdők világa, és forgatható táblákon keresztül az erdő kis lakói is bemutatkoznak. A lombkorona sétány után induljunk el felfedezőútra immár a földre „visszaszállva” az öregerdőben és a vadismereti tanösvényen, amik során tizenöt tájékoztató tábla segítségével ismerhetjük meg közelebbről a kaszói erdők vadregényes világát.

A túraútvonalakat több pihenőhely is keresztezi, ahol a padokon, a színes fák ölelésében az otthonról hozott szendvics vagy alma elfogyasztása üde színfoltja lehet a kirándulásunknak.  

Répáshuta

Magyarország egyik legelzártabb települését körbefogó erdőkben valódi kikapcsolódást jelenthet egy őszi séta. Itt ugyanis nincsen se térerő, se internet, ellenben csodaszép környezet és száz százalék természet várja a kirándulni vágyókat. Répáshutáról indulva egy kicsit hosszabb, ámde annál látványosabb túrával a Bükk-hegység legmagasabb természetes kilátópontjához, a 949 méter magas Tar-kőhöz érhetünk fel,

ahonnan lélegzetelállító panoráma nyílik a környező hegyekre és völgyekre.

Ha csak kisebb kört szeretnénk tenni, a falu határában lévő Tárnics tanösvényt célozzuk meg, amelynek mentén rejtélyes barlangokkal, őszi kikericsekkel és régi mészégető kemencékkel is találkozhatunk a természetvédelmi oltalom alatt álló bükkös erdőrengetegben.

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Szalajka-völgy

Szilvásvárad ad otthont hazánk egyik legszebb és legnépszerűbb kirándulóhelyének, a Szalajka-völgynek. A Bükk ölelésében fekvő terület minden évszakban, minden korosztály számára garantáltan emlékezetes élményeket tartogat.
Induljunk el erdei kisvasúttal a fák között kialakított nyomvonalon és utazzunk el egészen a végállomásig, a Gloriett tisztásig. Ha kedvünk és energiánk továbbra is tart, felkapaszkodhatunk a domboldalban megbúvó ősember barlangig, de csak úgy andalogni a pisztrángos és azúrkék színű tavacskák partján is legalább ugyanolyan feltöltő élmény lesz.

Ha időnként a csendet halk csobogás zavarja meg, az sem a véletlen műve: a völgyben számos zuhatag található, amelyek közül a leglátványosabb a lépcsőzetes Fátyol-vízesés, amit megérdemelten tartanak számon hazánk legszebb természeti látnivalói között. 

 

Bakonynána

A Dunántúl egyik különleges szurdokvölgyét a Bakony rejti. A hely állítólag már a rómaiak idejében is fürdőként üzemelt. Bakonynána felől, egy könnyű sétával közelíthetjük meg legegyszerűbben a látványos zúgót, amely függőleges sziklafalakon megtörve egy csendes medencében ér véget.

Bár én nyáron jártam itt és szakadó esőben, de a hely az őszi színekben is minden bizonnyal a legszebb arcát mutatja. Ha pedig már a Bakony erdőit járjuk, érdemes alaposan körülnéznünk, hátha a színes falevelek között egy-két ízletes őszi gomba is felbukkan. 

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

Dobogókő

A Budapesttől alig negyven kilométer távolságra fekvő hegyi településről a szélrózsa minden irányába indulnak hazánk talán legszebb túraútvonalai. Ha a Dunakanyar lenyűgöző panorámájára vagyunk kíváncsiak, kétórás gyaloglással máris a Prédikálószék kilátóban találhatjuk magunkat.

Ha az adrenalin és technikásabb útvonalak hívei vagyunk, fedezzük fel a Rám-szakadékot, amelyen akár via ferrata tudásunkat is letesztelhetjük. Ha pedig csak egy „sima” erdei sétára vágyunk, járjuk végig a két kilométeres Thirring-körutat, amely rövidsége ellenére vadregényes tájakon, látványos sziklaformációkon és gyönyörű teraszos kilátókon vezet keresztül.

Dobogókőn a spiritualitás hívei is megtalálják a számításaikat.

Állítólag itt dobog a Föld szíve, emiatt népszerű zarándokhelynek számít. Amondó vagyok, hogy akár itt van a szívcsakra, akár nem, egy biztos: a Pilis szívében minden feltétel adott egy léleksimogató, őszi kiránduláshoz.

 
Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu
 

 

Ajánljuk még:

Kedvenc tanösvényeink az áprilisi kirándulásokhoz

Beköszöntött az igazi tavasz, a természet energikus gyorsasággal kezd kibontakozni  nem is lehetne megfelelőbb időt találni egy frissítő hétvégi kiránduláshoz. Országszerte várnak minket a legkülönfélébb természeti látnivalók, amelyek közül most kedvenc tanösvényinket hoztuk el nektek.

 

Már követem az oldalt

X