ZónánTúl

Őrségi barangolások: 5 kirándulóhely, amit gyerekekkel is érdemes felkeresni az ősz folyamán

Az Őrség neve hallatán mindig egyfajta romantikus érzés járta körül a szívemet. Mágnesként vonzott Magyarország délnyugati csücskének ezen különleges régiója, ám a szerelem éveken keresztül plátói volt. Hiába tervezgettem, hogy mindjárt bejárom, a képzeletbeli bakancslistám főszereplői névsorában egyre-másra hátrébb sorolódott. Ám idén a kéktúrázásnak köszönhetően végre eljutottam az Őrségbe, és olyan kincseket találtam, amelyeket jó szívvel ajánlok felfedezésre gyerekekkel is.

A szőcei lápok titokzatos világa

A fejemben a lápokat mindig egyfajta misztikum övezte: mi a csoda lehet az, és hogyan kell elképzelni – cikáztak a gondolatok. Olyan hely, ami elnyeli az embert? És aki beleesik, az többet nem jön ki onnan? Az Őrségben járva adta magát a lehetőség, hogy választ kapjak a kérdéseimre. Itt ugyanis a lápok mindig fontos részei voltak a tájnak, de ma már kevés maradt meg belőlük.

A szőcei tőzegmohás láprét azonban szerencsére megmaradt, és a Lápok Házával együtt az Őrség egyik igazi kuriózuma. Különlegessége, hogy 80 forrás tartja a területet életben, ahol a növények nem bomlanak le, hanem tőzeggé alakulnak át. A speciális mikroklímájú völgyet egy fapallós tanösvény segítségével látogatóként mi is felfedezhetjük, ahol olyan növényritkaságokkal találkozhatunk, mint a szőrfű, a különböző sások, de a szemfülesek tavasszal találhatnak itt kereklevelű harmatfüvet, szitakötőket, sőt folyami rákokat is a lápot átszelő patakocskában.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Őrségi Népi Műemlékegyüttes: Pityerszer

Kópic, fokla, füstös konyha, kástu – ezek mind-mind őrségi szavak és népi örökségünk szerves részei. Ha van olyan hely, amit az őrségi térségben járva nem szabad kihagyni, akkor az biztosan a Pityerszeren lévő Őrségi Népi Műemlékegyüttes. Itt található hazánk egyetlen emeletes kástuja, azaz őrségi épülete, amelyet egykor egy módos gazda lakott, de három további berendezett ház révén is betekintést nyerhetünk egy régi kor emlékeibe.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

A szabadtéri múzeum területén helyben készült dödöllét is kóstolhatunk, felkereshetjük a szatócsboltot és megismerkedhetünk olyan őshonos fafajtákkal is, mint a cigányalma. A program fénypontjaként pedig a közeli legelőkön találkozhatunk a Kárpát-medence 20. századra kihalt nagyjaival: a bölényekkel, amelyeket az Őrségi Nemzeti Park munkatársai megfigyelés céljából visszatelepítettek ide, a látogatók legnagyobb örömére.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

Kömpe szeme kilátó

A Kömpe szeme kilátó 2018 óta áll Szalafő határában és vált az Őrség egyik kedvelt kirándulóhelyévé. A harangláb alakú szerkezet Milkovics Jenő fafaragóművész keze munkáját dicséri, és tetejéről a szeres településszerkezet mibenlétére nyílik pompás kilátásunk. Láthatjuk róla többek közt Felsőszert, Pityerszert, Csörgőszert, Papszert és Templomszert is, míg az aljában egy hintaágyban gyönyörködhetünk az elénk táruló csendes táj varázsában.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

A Kömpe szeme egy tűzrakó helyén áll, ahonnan régen a települések őrlánggal jeleztek egymásnak. A tűzgyújtás hagyománya helyi rendezvények alkalmával még ma is tetten érhető az Őrségben.

Harmatfű Erdei Iskola

Az Őriszentpéteren található erdei iskola felkeresése nemcsak iskolai csoportok, hanem családok számára is kitűnő program lehet. Itt ugyanis a gyerekek a természetben játszva ismerkedhetnek meg saját környezetük értékeivel, nem mellesleg a természettudatos nevelést sosem lehet elég korán kezdeni. Ez különösen igaz az Őrségre, ahol az ember és a természet ritkán tapasztalható harmóniában fér meg egymással már évszázadok óta.

 Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu

A Harmatfű Erdei Iskola udvarán lévő Fekete Gólya játszóparkban a mocsarak élővilágába nyerhetnünk betekintést, ahol egy hat méter magas gólya mellett csúszda és buzogányokat szimbolizáló egyensúlyozó pálya is várja a legkisebbeket. A nagyobbak a felelős hulladékgazdálkodást bemutató interaktív kiállítás megtekintése után végigmehetnek a Rezgő nyár tanösvényen is, ahol megismerkedhetnek többek között a tókák élővilágával.

Pankaszi harangláb

Őrségi kirándulásunk nem lehet teljes haranglábak nélkül, ezekből szinte minden faluban találunk egyet. A református faszerkezetek legszebb példányát Pankasz őrzi, amelynek dombján 1755 óta áll a köznyelvben csak szoknyás haranglábként emlegetett torony.

Különlegessége a szépségén kívül abban rejlik, hogy ez a harangláb eredeti formájában látható: azaz a fazsindely felett egy rozsszalmából készült zsúptető is helyet kapott. A pankaszi harangláb minden nap reggel és este 8-kor, valamint délben csilingeléssel várja az arra járókat. Ezt a páratlan élményt ne felejtsünk el egy hamisíthatatlan őrségi nyújtott rétessel, kukoricamáléval, vagy tökmagolajjal készült finomsággal megkoronázni.

Az Őrségtől délre haladva Baranyában is csodahelyeket találtunk

 AJÁNLJUK MÉG:

BERTÉNYI MIKLÓS FÜVÉSZKERT: EGY ALIG ISMERT CSODAHELY A VISEGRÁDI-HEGYSÉG SZÍVÉBEN

KI SOMOGYBAN BARANGOL, NEM FOGJA MEGBÁNNI

5 CSALÁDI VONATOS ÉS KISVASUTAS ÉLMÉNY AZOKNAK, AKIKET A „MOZDONY FÜSTJE MEGCSAPOTT”

Hungarikum és fürdő egyszerre? Fedezd fel a makói Hagymatikum varázslatos világát!
Az Alföld sosem állt a hazai bakancslistám élén. Valahogy mindig úgy tekintettem rá, mint kietlen pusztaságra, amely szürkemarhák, csikósok, tikkadt szöcskenyájak és megannyi madár otthona. Aztán egy nap Makóra vezetett az utam, az ország hagymafővárosába. Én pedig egyik ámulatból a másikba estem, miközben Európa egyik legjobb családbarát fürdőjének varázslatos világában is elmerültem.

 

Már követem az oldalt

X