ZónánTúl

Baranyai barangolások Palkonyától Szigetváron át az Ormánságig

Kirándulós családba születtem. Apukámat mindig vitte a lendület, vasárnap már 8-kor kivert bennünket az ágyból. Kisgyerekként ezt eléggé zokon vettem, és a nagyon hosszú túrákat nem nagyon kedveltem. Aztán felnőttként egyszer csak azon kaptam magam, hogy imádok új helyeket felfedezni, a már ismert úticéloknál belefeledkezni a látnivalókba. Aztán tévés tudósítóként a megye szinte minden településére eljutottam az évek során, és sokszor megigézett az apró falvakban, a kis- és nagyvárosokban megbúvó megannyi csoda. Ezekből szemezgettem, és nagyon jó szívvel ajánlom, hogy aki Baranyába látogat, feltétlenül ejtse útba az alábbi látnivalókat.

Palkonyai pincesor és gasztrofalu

Pécstől mintegy húsz percnyi kényelmes autóút után megérkezünk Palkonyára. Ez a tündéri kis falu az utóbbi években a vidéki gasztronómia egyik fellegvárává vált. Van itt lakásétterem, fogadó, helyi alapanyagokra – füstölt áru, tej, sajt, szarvasgomba (!!) – épülő éttermek. Itt még a polgármester is a vendéglátás szolgálatába állt, Bolognában kitanulta a fagylaltkészítés mesterségét. Ha szerencsénk van, szó szerint belefuthatunk Tóth Vera énekesnőbe is, aki párjával, Pauli Zolival viszi a Palkonyhát és lelkesen fut a környéken. De ne feledkezzünk meg a palkonyai pincesorról, amely legalább annyira unikális, mint a villányi vagy a hajósi pincesor.

Kalandra fel a baranyai mondavilág segítségével

A baranyai mondavilág legismertebb alakjai, három óriás – Kőmorzsoló, Vasgyúró, Fanyűvő – a főszereplője annak a családi játéknak, melynek célja kilenc kelet-mecseki és hegyháti település megismerése. A kincskereső játék keretében bebarangolhatjuk a falvakat és értékes helyi termékekkel ismerkedhetünk meg.

 

A csaknem négy méter magas akácfigurákat Császár Levente meseíró könyve alapján készítették, az ötlet egy dán szobrászművésztől származik, aki műalkotásait az erdőben rejtette el. A környékbeli tizenegy település büszke hőseire, és ha már idejönnek a látogatók, akkor megkóstolhatják a helyi mézet, lekvárt, bort, megvásárolhatják a kézzel készült kerámiákat, ékszereket és a mondákat felelevenítő mesekönyvet.

Óbánya-Kisújbánya

Baranya megyében több mint háromszáz település található, köztük számos kicsiny falu. Az egyik ilyen település, Óbánya, a Kelet-Mecsek egy elzárt kis völgyében bújik meg, és nem véletlenül emlegetik magyar Svájcként is, hiszen olyan, mint egy alpesi ékszerdoboz. Több ház is őrzi itt a múlt századi, fésűs beépítésű, oldaltornácos faluképet, és kapható errefelé finom sült pisztráng is. Ha kedvünk támadna egy kis „vadromantikához”, érdemes elindulni a falu végéből a Kéktúra útvonalán egészen Kisújbányáig, az üdülőfaluig. Vízesések, sziklák, erdők között visz majd az utunk. Kihagyhatatlan élmény.

 

Időutazás Zrínyi és Szulejmán korába

Bár a vár már évszázadokkal korábban állt, és számos nemes vitéz, többek között Török Bálint és Horváth Márk védték a tízszeres oszmán túlerővel szemben –, mégis Zrínyi 1566-os kirohanásáról híresült el. Nem véletlenül, hiszen az idős és beteg Szulejmán szultán ekkor indult utolsó hadjáratára. Zrínyi parancsnoksága alatt 2 ezer végvári katona 34 napig állta az ostromot a hatalmas túlerő ellenében, míg végül a várvédők kitörtek a várból és hősi halált haltak. A világon több száz millióan látták a Szulejmán című török filmsorozatot, még ebben is megemlékeznek a szigetvári vár hős vezéréről, Zrínyi Miklósról, aki katonáival utolsó leheletéig védte várát a hódító török seregtől.

 Juhász Balázs fotója

A rommá lőtt erődítményt újjáépítették, az elmúlt években pedig felújították, érdemes idelátogatni. Aki szeptemberben érkezik ide, a Zrínyi napok keretében megnézheti a csata jeleneteit, de itt mutatják be a Zrínyi musicalt is.

Ormánság

A pellérdi elágazónál egy bal index, aztán irány a Görcsöny–Baksa vonalon, és mintegy harminc kilométert haladva máris az Ormánság peremén találjuk magunkat. Erről a vidékről dióhéjban annyit lehet tudni, hogy apró falvai csodás kincseket rejtenek. Nemrégiben kerékpárút is épült itt, így bringára pattanva is bebarangolhatjuk e csodás vidéket.

 Juhász Balázs fotója

Az Ős-Dráva látogatóközpontban a térség történetét ismerhetjük meg, de útba esnek a festett kazettás mennyezetű csodás kis templomok is. Csodálatos természeti környezet, barátságos emberek, hagyományos értékek várnak itt ránk.

Drávai kalandozások

Határfolyó, egyúttal homokpados, kanyargós folyam – a Dráván várja a vizitúrázókat a legszebb látvány. Az érintetlen természeti környezetben néhol gyors zúgók, másutt nyugodtabb, de sodró, zátonyokkal teli. A végtelen csend, az ártéri erdő, a növény- és állatvilág igazi kikapcsolódást kínál. Azért azt nem árt tudni, hogy itt csak engedéllyel, szervezett túrán lehet vízre szállni, hiszen országhatárról van szó. Lehet itt kenuzni, strandolni, vagy egyszerűen csak a lábunkat lógatni és gyönyörködni a természet csodáiban.

 Juhász Balázs fotója

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X