ZónánTúl

Gyerekekkel együtt is felfedezhetőek a Budai-hegység legszebb részei!

A főváros környéki kirándulóhelyek minden évszakban közkedvelt úticélnak számítanak. Most, hogy végre megérkezett a tavasz, a jó idő újabb löketet adhat a szabadidő természetben való eltöltésének. Igen ám, de hova menjünk, ha Budapest közelében szeretnénk szépet látni és a gyerekeket sem akarjuk otthon hagyni? Utazó bloggerként és aktív kéktúrázóként az elmúlt időszakban bejártam a Budai-hegység legszebb helyeit, ahonnan az öt legszebb családbarát úticélt mutatom most be.

Nagy-Szénás

A Budai-hegység északnyugati szeglete kissé kiesik a kirándulások fő sodrából, ám ha lenyűgöző panorámára vágyunk, érdemes megcélozni a Nagykovácsi körüli dombokat. A fokozottan védett természetvédelmi területet leggyorsabban a Szeles utca felől érjük el, egy kissé meredek, de rövid sétával a piros sáv jelzésű úton. A ritkás erdővel fedett Nagy-Szénás dombról elképesztő körpanoráma nyílik a Budai-hegység vonulataira, a Pilisre, Dobogókőre és a Kevélyekre, ráadásul a szabadban igazán szabadon érezheti magát az ember.

A Nagy-Szénás teteje meglehetősen szeles és kopár, így ha pihenni vagy piknikezni szeretnénk, válasszuk inkább az alsóbb részeken kiépített pihenőpadok egyikét. Gyerekekkel izgalmas program lehet a hét állomásos tanösvény bejárása is, ahol a Szénás-hegycsoport ritka természeti kincsekkel tűzdelt világába nyerhetünk betekintést.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Remete-szurdok

Budapest II. kerületének tőszomszédságában fekszik Remeteszőlős, egy parányi, ámde annál szebb természeti értékekkel rendelkező település. A meredek sziklafalakkal határolt Remete-szurdokon végig kiépített sétaút vezet keresztül, így kisgyerekes családok és babakocsival közlekedők számára is ideális úticél lehet. A festői kanyont egy kis patak is szegélyezi, amelynek túlpartján hatalmas szájként egy üreg magasodik.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

A Remete-barlang a nevét egy itt élő pálos szerzetesről kapta, de a feltárások alapján már az őskorban is lakott barlangképződményről van szó. Ha barlangászkodni támad kedvünk, fejlámpát is vigyünk magunkkal, de az is megteszi, ha mobiltelefonunkkal megvilágítjuk a nagy terem belsejét.

A bal oldali fülkében elképesztő mészkőformációkat találunk, érdemes bekukkantani a mennyezet felé. Utunk során kulacsainkat a zenélő ivókútnál Remeteszőlősön tölthetjük fel, ahol a gomb megnyomásával komolyzenei dallamok csendülnek fel a csapból.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

Hárs-hegy

A Kis-és Nagy Hárs kedvelt úticélnak számít könnyű megközelíthetősége miatt, ráadásul sok látnivalót is tartogat az arra kirándulóknak. Az öt kilométer hosszú körtúra a Szépjuhászné gyermekvasút mellől indul és a sárga jelzésű úton egy csodaszép erdőn vezet keresztül. Első állomásunk a padokkal szegélyezett tűzrakó és Csanádi Pihenő, ám egy rövid szünet után folytassuk utunkat a Kaán Károly Kilátó felé.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

A Nagy-Hárs-hegy legmagasabb pontján álló ötvenméteres kilátó tetejéről fantasztikus körpanoráma tárul elénk a Látó-heggyel, az Apáthy-sziklával és a Hármashatár-hegy vonulataival szegélyezve. A kicsivel alacsonyabb csúcson álló Makovecz-kilátót is érdemes felkeresnünk, mellette található ugyanis a 2020 karácsonyán átadott új, Fekete István Tanösvény.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

Csergezán-kilátó

A Csergezán Pál Kilátót a Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopasz hegyen (559 m) találjuk. Az óriási vitorlára emlékeztető, tizennyolc méteres torony tetejéről száz kilométer távolságra is ellátni a Zsámbéki-medencétől kezdve a Velencei-hegységen át egészen a Gerecséig. A minden korosztály számára felhőtlen élményt ígérő tornyot legegyszerűbben autóval a Hidegvölgyi pihenőtől a zöld háromszög jelzést követve érjük el, vagy pedig tömegközlekedéssel a Hidegvölgyi erdészlaknál kell leszállnunk a buszról.  

Bár maga a táv rövid, de van benne egy combosabb szakasz. Menet közben érdemes megállni a Tarnai pihenőnél, amelynek hófehér dolomit sziklájáról élvezhetjük az elénk táruló táj látványát a csúcstámadás előtt.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Apáthy-szikla

A hatalmas, hófehér sziklafal Budapest II. kerületében magasodik a házak felé, és több irányból is könnyen elérhetjük. A Madár utca felől egy kisebb emelkedőn át juthatunk el a Kőkapu érintésével a sziklákig, de a 11-es busz végállomásától sincs messze a bérc, amely szakasz ráadásul babakocsival is végigjárható. A felfelé vezető út során  bepillanthatunk a védett terület növény- és állatvilágába az ismertetőtáblák segítségével, míg az út mentén álló barlangok a gyerekek számára bújócskázások helyszíneként szolgálhatnak. A kilátás fentről pazar. Alattunk a nyüzsgő főváros, előttünk a Normafa, Tündér-szikla és a János-hegy vonulatai. Egyszer csak a fentről érkező napsugarak és lágy szellő fuvallatai azt súgják: itt a tavasz.  

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
 

 AJÁNLJUK MÉG:

DUNAKANYAR MADÁRTÁVLATBÓL: LENYŰGÖZŐ LÁTVÁNY A FŐVÁROSTÓL EGY LÉPÉSRE

GYERE VELEM EGY VIRTUÁLIS SÉTÁRA A TÉLEN IS MESÉS SZALAJKA-VÖLGYBE!

AHOL A SZARVASOK KIRÁLYA AZ ÚR: BARANGOLÁSOK A MESÉS DÉL-DUNÁNTÚLON

Eger: a Mátra és a Bükk különleges kapuja
Egerről általában a híres törökverő vár képe él az emberek fejében. Vagy a bikavéré, aminek az eredetét sokáig a török időkre vezették vissza. Igaz, akkoriban kizárólag fehérbort termesztettek a Mátra dűlőin, de én szeretem, ha egy városnak van karaktere vagy valamilyen különleges legendája, Eger pedig pont ilyen. Első látásra és menthetetlenül belopja magát minden látogató szívébe.