ZónánTúl

Gyerekekkel együtt is felfedezhetőek a Budai-hegység legszebb részei!

A főváros környéki kirándulóhelyek minden évszakban közkedvelt úticélnak számítanak. Most, hogy végre megérkezett a tavasz, a jó idő újabb löketet adhat a szabadidő természetben való eltöltésének. Igen ám, de hova menjünk, ha Budapest közelében szeretnénk szépet látni és a gyerekeket sem akarjuk otthon hagyni? Utazó bloggerként és aktív kéktúrázóként az elmúlt időszakban bejártam a Budai-hegység legszebb helyeit, ahonnan az öt legszebb családbarát úticélt mutatom most be.

Nagy-Szénás

A Budai-hegység északnyugati szeglete kissé kiesik a kirándulások fő sodrából, ám ha lenyűgöző panorámára vágyunk, érdemes megcélozni a Nagykovácsi körüli dombokat. A fokozottan védett természetvédelmi területet leggyorsabban a Szeles utca felől érjük el, egy kissé meredek, de rövid sétával a piros sáv jelzésű úton. A ritkás erdővel fedett Nagy-Szénás dombról elképesztő körpanoráma nyílik a Budai-hegység vonulataira, a Pilisre, Dobogókőre és a Kevélyekre, ráadásul a szabadban igazán szabadon érezheti magát az ember.

A Nagy-Szénás teteje meglehetősen szeles és kopár, így ha pihenni vagy piknikezni szeretnénk, válasszuk inkább az alsóbb részeken kiépített pihenőpadok egyikét. Gyerekekkel izgalmas program lehet a hét állomásos tanösvény bejárása is, ahol a Szénás-hegycsoport ritka természeti kincsekkel tűzdelt világába nyerhetünk betekintést.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Remete-szurdok

Budapest II. kerületének tőszomszédságában fekszik Remeteszőlős, egy parányi, ámde annál szebb természeti értékekkel rendelkező település. A meredek sziklafalakkal határolt Remete-szurdokon végig kiépített sétaút vezet keresztül, így kisgyerekes családok és babakocsival közlekedők számára is ideális úticél lehet. A festői kanyont egy kis patak is szegélyezi, amelynek túlpartján hatalmas szájként egy üreg magasodik.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

A Remete-barlang a nevét egy itt élő pálos szerzetesről kapta, de a feltárások alapján már az őskorban is lakott barlangképződményről van szó. Ha barlangászkodni támad kedvünk, fejlámpát is vigyünk magunkkal, de az is megteszi, ha mobiltelefonunkkal megvilágítjuk a nagy terem belsejét.

A bal oldali fülkében elképesztő mészkőformációkat találunk, érdemes bekukkantani a mennyezet felé. Utunk során kulacsainkat a zenélő ivókútnál Remeteszőlősön tölthetjük fel, ahol a gomb megnyomásával komolyzenei dallamok csendülnek fel a csapból.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

Hárs-hegy

A Kis-és Nagy Hárs kedvelt úticélnak számít könnyű megközelíthetősége miatt, ráadásul sok látnivalót is tartogat az arra kirándulóknak. Az öt kilométer hosszú körtúra a Szépjuhászné gyermekvasút mellől indul és a sárga jelzésű úton egy csodaszép erdőn vezet keresztül. Első állomásunk a padokkal szegélyezett tűzrakó és Csanádi Pihenő, ám egy rövid szünet után folytassuk utunkat a Kaán Károly Kilátó felé.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

A Nagy-Hárs-hegy legmagasabb pontján álló ötvenméteres kilátó tetejéről fantasztikus körpanoráma tárul elénk a Látó-heggyel, az Apáthy-sziklával és a Hármashatár-hegy vonulataival szegélyezve. A kicsivel alacsonyabb csúcson álló Makovecz-kilátót is érdemes felkeresnünk, mellette található ugyanis a 2020 karácsonyán átadott új, Fekete István Tanösvény.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

Csergezán-kilátó

A Csergezán Pál Kilátót a Budai-hegység legmagasabb pontján, a Nagy-Kopasz hegyen (559 m) találjuk. Az óriási vitorlára emlékeztető, tizennyolc méteres torony tetejéről száz kilométer távolságra is ellátni a Zsámbéki-medencétől kezdve a Velencei-hegységen át egészen a Gerecséig. A minden korosztály számára felhőtlen élményt ígérő tornyot legegyszerűbben autóval a Hidegvölgyi pihenőtől a zöld háromszög jelzést követve érjük el, vagy pedig tömegközlekedéssel a Hidegvölgyi erdészlaknál kell leszállnunk a buszról.  

Bár maga a táv rövid, de van benne egy combosabb szakasz. Menet közben érdemes megállni a Tarnai pihenőnél, amelynek hófehér dolomit sziklájáról élvezhetjük az elénk táruló táj látványát a csúcstámadás előtt.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Apáthy-szikla

A hatalmas, hófehér sziklafal Budapest II. kerületében magasodik a házak felé, és több irányból is könnyen elérhetjük. A Madár utca felől egy kisebb emelkedőn át juthatunk el a Kőkapu érintésével a sziklákig, de a 11-es busz végállomásától sincs messze a bérc, amely szakasz ráadásul babakocsival is végigjárható. A felfelé vezető út során  bepillanthatunk a védett terület növény- és állatvilágába az ismertetőtáblák segítségével, míg az út mentén álló barlangok a gyerekek számára bújócskázások helyszíneként szolgálhatnak. A kilátás fentről pazar. Alattunk a nyüzsgő főváros, előttünk a Normafa, Tündér-szikla és a János-hegy vonulatai. Egyszer csak a fentről érkező napsugarak és lágy szellő fuvallatai azt súgják: itt a tavasz.  

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
 

 AJÁNLJUK MÉG:

DUNAKANYAR MADÁRTÁVLATBÓL: LENYŰGÖZŐ LÁTVÁNY A FŐVÁROSTÓL EGY LÉPÉSRE

GYERE VELEM EGY VIRTUÁLIS SÉTÁRA A TÉLEN IS MESÉS SZALAJKA-VÖLGYBE!

AHOL A SZARVASOK KIRÁLYA AZ ÚR: BARANGOLÁSOK A MESÉS DÉL-DUNÁNTÚLON

Eger: a Mátra és a Bükk különleges kapuja

Egerről általában a híres törökverő vár képe él az emberek fejében. Vagy a bikavéré, aminek az eredetét sokáig a török időkre vezették vissza. Igaz, akkoriban kizárólag fehérbort termesztettek a Mátra dűlőin, de én szeretem, ha egy városnak van karaktere vagy valamilyen különleges legendája, Eger pedig pont ilyen. Első látásra és menthetetlenül belopja magát minden látogató szívébe.

 

Már követem az oldalt

X