Dunakanyar madártávlatból: lenyűgöző látvány a fővárostól egy lépésre

ZónánTúl

Dunakanyar madártávlatból: lenyűgöző látvány a fővárostól egy lépésre

Felfejthetetlen kirándulásélmények, felemelő látvány és sok-sok kihívást tartogató túraútvonal vár ránk, ha nekiindulunk a Dunakanyarnak. Képes ajánlónk!

„A rakodópart alsó kövén ültem, néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten, hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova, zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.”

Hazánk leghosszabb és legbővizűbb folyóját azt hiszem, senkinek nem kell bemutatnom. A Duna látványában van valami megnyugtató, amely számos írónkat és költőnket, így József Attilát is megihlette. Jómagam is szívesen elidőzöm órákat a hömpölygő vízfolyam mellett. Ám ha igazán különleges élményre vágyom, a Dunakanyar felé veszem az irányt. Fentről látni a kecses, és hegyeket körülölelő víz gyűrűjét valami egészen különleges élmény. Fedezd fel te is a Dunakanyar legszebb kilátópontjait és gyönyörködj madártávlatból a végtelen víz látványában!

Julianus-kilátó, Nagymaros

A Nagymaros felett magasodó Szent Mihály-hegyről (484 m) legendák állítják, hogy gyógyító erővel bír. Ha csak a hegyen átfutó, megszámlálhatatlan turistaösvényt vesszük alapul, már igaz a mondás, hiszen a természetben eltöltött idő a legjobb immunerősítő. Ráadásul, ha olyan kilátás koronázza kirándulásunkat, mint a Julianus toronyból elénk táruló látkép, garantáltan feltöltődve fogunk a nap végén hazaérkezni.

A 15 méteres kőtorony 1939 óta strázsál a hegy tetején. A kétszintes, részben fedett kilátóból a Dunakanyar U alakját láthatjuk teljes pompájában, élén a Visegrádi fellegvárral és a Duna partján épült települések látképével.

Prédikálószék

Folytassuk a sort az egyik leghíresebb és legszebb látnivalóval a Dunakanyarban, a Prédikálószékkel. A Visegrádi-hegység oldalában helyet foglaló torony megmászása némi fittséget igényel, ám Dömös, vagy Dobogókő felől gyerekekkel sem lehetetlen a küldetés. Bármelyik útvonalat is választjuk, erőfeszítéseinket lélegzetelállító panoráma jutalmazza a 2016-ban átadott faépület tetejéről.

Prédikálószék kilátó – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

A legfelső teraszról Esztergomtól kezdve egészen a Visegrádi Fellegvárig gyönyörködhetünk a Duna látképében, míg a távolban a Börzsönyig láthatunk. A Prédikálószék szintjein számos információs táblát találunk, amelyek segítségével nemcsak a természetben merülhetünk el, hanem királyaink, és a térség élettörténetébe is betekintést nyerhetünk. Erről a kirándulószakaszról külön cikkben is írtunk már, ha kedvetek lenne ide látogatni, abból is érdemes tájékozódni!

A Dunakanyar látványa a Prédikálószékről – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Naszály

A Dunakanyarba látogató turisták kedvelt listájáról kissé kilóg ez a hely, ám a Cserhát legnyugatibb és egyben legmagasabb szereplője bőven tartogat meglepetéseket az arra járóknak. A 652 m magas Naszályról a Dunakanyar teljes gyűrűjét be lehet látni, e tekintetben nincs vetélytársa a helynek. A legszebb panoráma a beszédes nevű Látó-hegy szikláiról nyílik, ahonnan tiszta időben a teljes Duna-kanyarulat mellett a főváros peremkerületei is feltűnnek.

A helyet Kosd felől érdemes megközelíteni, ahonnan a csúcsig jól kitáblázatott turistajelzéseken keresztül juthatunk el. A panoráma mellett a kirándulás különleges csemegéje lehet a Násznép-barlang, amit egy ösvényen keresztül, száraz időben gyerekekkel is felfedezhetünk.

Násznép-barlang bejárata – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Remete-barlangok

A Remete-barlangoknál keresve sem találni szebb helyet, ráadásul itt az ötcsillagos panoráma mellett különleges látnivalókban is részünk lehet. A félig természetes, félig ember alkotta üregeket a középkorban szerzetesek lakták, a hely régen sziklatemplomként is funkcionált. A legenda szerint az 1800-as években a vízhordást a barlangok és a Duna között egy szamár biztosította, akivel a faluban élők nemcsak vizet küldtek fel a hegyen lakó remetének, hanem különböző adományok mellett ételeket is. 

Remete-barlangok kőfülkéi – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

A Remete-barlangok Zebegény és Nagymaros felől egyaránt egy erős kaptatóval érhetők el, ám a mászás okozta megpróbáltatások bőven megérik az erőfeszítést. A barlangoktól ugyanis a napsütés ölelésében, lecsendesedve és megpihenve nézhetjük, milyen széles, bölcs és nyugodt a Duna. 

A Remete-barlangból páratlan a kilátás Dömös felé – Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu 

Ajánljuk még:

Régi szokás új szerepben: tízéves a tótvázsonyi komatál hagyománya

A húsvéti ünnepkör a húsvét utáni első vasárnappal, azaz fehérvasárnappal zárul – ezen a napon vetették le az egy hétig viselt fehér ruhát a nagyszombaton megkeresztelt felnőttek, a katekumenek. Hagyományaink gazdag tárházában erre a napra is jutott bőven érdekes szokásanyag, melyek többsége mára már kiveszett vagy átalakult, esetleg új formában él tovább. A komatál eredetileg kapcsolatépítő, barátságkötő, azt megerősítő szokás volt, helyenként pedig a mátkaválasztással is összefüggött. Tótvázsonyban új hagyományt teremtettek a régi nyomán: 2014 óta komatállal köszöntik a közösség újszülőtt tagjait és a faluba beköltöző családokat. Példaértékű kezdeményezés, amely ma már új szokássá alakult Tótvázsony közösségében.

 

Már követem az oldalt

X