ZónánTúl

Ez nem az „értünk van a világ” időszaka – 5 tipp az idei nyárra

Mindenki vágyik a szabadba, átélni közelről a természet újjászületését, beszívni a tavasz illatát, megérinteni a fákat. Az ember végre ráébredt, hogy mennyire fontos számára a természet közelsége és azok a helyek, ahol az ott élők jól szolgálják azt. Másfelől azért ott van bennünk a kérdés, hogy vajon mennyire járunk el helyesen, ha ebben a helyzetben útra kelünk. Szeretnék néhány gondolatot megosztani, hogy én mire jutottam.

Tényleg nem lesz idén nyaralás? Nem csak vendégként, hanem a magam részéről vendéglátóként sem könnyű most felelősségteljes döntést hozni a kérdésben. Úgy érzem, nagyobb szükség volna a kiszakadásra, mint valaha.

A bezártságot csak a természet adta szabadsággal lehet igazán ellenpontozni.

Úgy vélem, hogy igenis ki kell menni, és el kell menni otthonról, ez nem kérdés. A „hogyan” a jó kérdés, azaz a kimozdulás mikéntjét érdemes átgondolni. Az én javaslataim a következők:

1. Maradjunk itthon, azaz Magyarországon!

Még ha nyílnak a határok, akkor is érdemes ezt az évet arra szánni, hogy hazánk apró csodáiból fedezzünk fel párat. Azon túl, hogy költséghatékony, az utazás okozta biztonsági kockázat jóval alacsonyabb, hiszen pár órás autóúttal hazánk bármely pontja elérhető. 

2. A kevesebb több!

A hosszabb, egyhetes nyaralások helyett inkább érdemes két-három éjszakás pihenéseket beiktatni, de ebből akár kettőt, hármat is. Most a bezártságból való kiszakadás a fontos, az új ingerek, melyek ilyen rövid idő alatt is jótékonyan hathatnak ránk. Jobb többször kiszakadni, mint arra számítani, hogy most egy hét vagy tíz nap alatt aztán jól kipihenjük magunkat egész évre.

3. Fókuszban a természet!

Olyan helyet érdemes keresni, ahol a lehető legkevesebbet kell érintkezni másokkal. Most a természeten legyen a fő hangsúly. Azaz

sok zöld, kevés ember.

Tele van az ország apró, eldugott gyöngyszemekkel, ahol ezt a pár napot igazán jól ki lehet használni. A szállodákkal szemben most óriási előnyt élveznek a legapróbb szálláshelyek, amiket évek óta nézegetünk, de valahogy többnyire mindig a medencekomplexumok és különleges szolgáltatások győztek a gyerekek miatt.

4. Akárhová megyünk, maradjunk is ott!

Most nem a csillagtúrázások ideje van, nem most kell felfedezni hazánk várait, látogatóközpontjait, kedvelt kirándulóhelyeit. Eljön majd annak is az ideje, de ez most óriási kockázatot jelent. Most a fókuszt a legkisebb örömökre kell állítani, és felfedezni a választott hely közvetlen környezetének a szépségeit. Tekintettel kell lenni az adott hely lakosaira is, hiszen az apró falvak elöregedett lakossága épp olyan veszélyeztetett, mint a városoké. Ez a 2-3 nap szociológiai felfedezőtúrák (kocsmázások) nélkül is hamarabb eltelik, mint gondolnánk. 

5.  Gondoskodjunk az élelemről!

Vagy olyan helyet válasszunk, ahol ez biztosítva van, vagy előre vásároljunk be, de ne alapozzunk arra, hogy majd a környék éttermeit, cukrászdáit, kávézóit járjuk. Azt fontos most tudatosítani magunkban, hogy a fő szempont az egészségünk és a környezetünk egészségének megőrzése. Ez nem az „értünk van a világ” időszaka, ahol minden szolgáltatás „jár” nekünk, ha fizetünk érte. Csakis azért javaslom, hogy mozduljunk ki, ha lehetőség lesz rá, hogy a testi-lelki-szellemi egészségünket, épségünket megőrizzük.

Vendéglátóként sokáig dilemmáztunk, hogy kinyissunk-e a nyárra. Az igen mellett döntöttünk, de csakis azért, mert bízunk benne, hogy a fenti pontok evidensek lesznek mindenkinek, és egymásra figyelve jobbat teszünk ezzel a döntéssel, mintha nem osztanánk meg másokkal a világunk szépségeit.  

Ajánljuk még:

ÉLET A JÁRVÁNY UTÁN: ÖT TANÁCS, MIKÉNT SEGÍTSD A HAZAI TURIZMUST
BOLDOG SZÜLINAPOT INTERNET! – EMLÉKEZTEK, MILYEN VOLT NÉLKÜLE A VILÁG?
KERTÉSZKEDÉSTŐL A SZÉPSÉGÁPOLÁSIG: A KÁVÉZACC 6 PRAKTIKUS FELHASZNÁLÁSI MÓDJA

 

Már követem az oldalt

X