ZónánTúl

Ahány nap, annyi felső, plusz kettő – utazási (és pakolási) tippek egy profitól

Utazni, nyaralni csodás. De míg odajutunk! Ha utálod a pakolást, és a macerát, ami az utak előtt van, ez a cikk neked szól!

Csak a lélegzet hallatszik. Egyenletesen, néha apró sóhajok, szisszenések törik meg, ahogy a csipkézett kövek a talpba marnak. Aztán az enyhülés: a tengertől simára koptatott köveken puha a lépés. Közben a szél szárazra simogatja a bőrömet, vékony sóréteget hagyva maga után. Egyszerűen lélegzetelállító a tengerparton lépkedni, belemerülni a sós habokba, belebambulni a végtelen horizontba, esténként bort kortyolni a tengerparti étteremben, érezve a roston sülő hal illatát. Számomra ilyen az ideális nyaralás. Csupa szépség, csupa nyugalom. Egy hét múlva indulok az Isztriára. Számomra a tengerpart, a napfény íze, a kék ezer színe, a sós levegő egyenlő az igazi kikapcsolódással.

Ám előtte… na az maga az őrület.

Nyűg a csomagolás, mit és mennyit vigyek, mit hova tegyek, mit ne hagyjak itthon. Számomra ez egy igazi útvesztő. Mindig lenyűgözött, ha valaki lazán, könnyedén megoldja a csomagolást. Mert vannak ilyen szuperemberek! Ilyen például Rippl Kinga: ha valaki, ő aztán igazán tudja, mit érdemes, s mit nem érdemes tenni. Több mint 20 éves turisztikai tapasztalattal rendelkezik, éveken át szinte folyamatosan úton volt.

Jól kifaggattam hát arról, hogyan is kell „jól” utazni!

 

Egy utazás előtt tervezzünk, tájékozódjunk

Az első feladat egészen egyértelmű: fontos, hogy ha kiválasztottuk az úticélt, a foglalás előtt szerezzünk hiteles információt az adott helyről, arról, hogyan és mivel juthatunk oda. Ha más kultúrkörbe, akár más kontinensre megyünk, számolnunk kell a kultúrsokkal. Érdemes útikönyveket olvasgatni, tematikus csoportokhoz csatlakozni a közösségi médiában, így több információhoz jutunk. Nézzük meg az adott ország külképviseleti honlapját, nagykövetségi, turisztikai oldalait, ott egy csomó hasznos tanácsot találunk. Itt megtudhatjuk, iható-e a vezetékes víz, kell-e oltás. Például a hastífusz elleni oltást javasolhatják a közel-keleti országokba tartóknak, de nem biztos, hogy egy egyhetes nyaralásra ezt be kell adatni, érdeklődjünk szakembereknél. 

Az utazási irodák azért vannak, hogy megszervezzék az utakat, érdemes igénybe venni a szolgáltatásaikat, hiszen segítenek abban, hogy nyaralásunk a lehető legjobban sikerüljön. Ezek a szakemberek chaten, telefonon is elérhetők, nagyon készségesek, komoly segítséget tudnak nyújtani. Akkor is érdemes elolvasni az oldalukat, azt, hogy ők milyen programmal készülnek egy adott időtartamú, például ötnapos nyaralásra az adott térségben, ha nem foglalunk náluk – a tapasztalataikat azért használhatjuk!

Az étkezést is fontoljuk meg. Sokan mindenféle ellátás nélkül foglalnak szállást, azzal a címszóval, hogy majd ahol tudnak, esznek. Kinga mégis azt javasolja, ha nem apartmanban vagyunk, fontoljuk meg a reggelis ellátást - ezzel még spórolhatunk is! „Egy jó helyen a reggeli kiválthat akár egy másik étkezést is. Egy komoly étkezés után elindulni várost nézni vagy napozni megtérülő befektetés. Arról is érdemes tájékozódni, hogy az adott szálláshely környékén milyen lehetőségek vannak, jó, ha van a közelben olcsóbb és nívósabb étterem, szupermarket is. És javaslom, hogy mindig legyen a táskánkban szőlőcukor, esetleg egy müzliszelet – életmentő lehet!”

Csomagolás: a nagy mumus

„Ha egy hétre utazunk, és viszünk egy bőröndöt, nemcsak egy kistáskát, akkor annyi felsőt csomagolok, ahány napra megyek, plusz minimum kettőt szükség esetére.

Egy hétre 7+2 felső, és összesen 4 szoknya vagy nadrág jön velem.

Emellett én mindig viszek magammal egy kis adag mosószert, így egy-két dolgot ki tudok mosni, ha kell. Cipőből minimum hármat viszek hét napra, hogy lehessen váltogatni. Nem hiányozhat a csomagból egy manikűrkészlet és egy mini hajvasaló, bár utóbbi talán csak nekem nélkülözhetetlen. Egyébként az eszközök kapcsán böngésszük végig a szállás leírását és ne fukarkodjunk a kérdésekkel sem: igenis jó tudni, van-e a helyen hajszárító, törölköző, esetleg papucs. Sok helyet spórolhatunk, ha tudjuk, mit nem kell pakolni. Nálam a ruhák és a fentiek mellett mindig van még sok-sok papír zsebkendő és egy mini egészségügyi csomag láz- és fájdalomcsillapítóval, ragtapasszal. És nejlonzacskóból is jó betárazni, mert mindig akad valami, amit külön kell csomagolni” – sorolja az alapokat Kinga.

Utána persze folytatja: a repülős utazás teljesen más előkészületeket igényel. Ha nem akarunk plusz pénzt kiadni egy nagy bőröndre, akkor marad a 10-12 kilós kézipoggyász, és jócskán redukálni kell mindent. Ugyanakkor talán mégis ez a legjobb megoldás Kinga szerint is. „Ilyenkor persze a manikűrkészlet, kedvenc parfüm otthon marad, de nem is baj: legalább rájövök, hogy jóval kevesebb holmival is jól tudom érezni magam. Plusz igyekszem nem stresszelni: nyaraláskor a helyi drogériában vehetünk mini sampont, egy kevés sminket, így még mindig jobban jövünk ki, mintha fizetjük a plusz bőröndöt.”

Fő a biztonság – utasbiztosítás

Ha szervezett útra megyünk, akkor az utasbiztosítás mellett sok helyen az útlemondási biztosítás is benne van a részvételi díjban, így egy vis major helyzetben nyomós indokkal le lehet mondani az utazást. Emellett a legtöbb bankkártyához jár egy alap utasbiztosítás, de ennek mindenképp érdemes utánanézni, hogy mit tartalmaz. Jó megkötni, a nagy biztosítótársaságok jó ajánlatokat adnak, sokszor százezreket spórolhatunk vele, ha neadjisten valamiért szükség lenne egészségügyi ellátásra. „Egy fogfájás 2-3 ezer euroba is kerülhet, tehát nem kérdés, hogy megér napi 5-600 forintot ez a biztonság. Ráadásul az utasbiztosításhoz van magyar nyelvű ügyeleti szám, így ha bármi történne, elég csak azt felhívnunk további tanácsért.”  Emellett, ha az Európai Unió országaiban utazunk, érdemes kiváltani még utazás előtt itthon az EU-s „TAJ-kártyát”, amivel az unió országaiban akkut ellátásban ingyen részesülhetünk. 

A felkészüléshez hozzátartozik az is, hogy ha olyan csomagunk van, tájékoztatjuk a bankot külföldi utazásunkról, nehogy a bank biztonsági okokból letiltsa a bank- vagy hitelkártyánkat. 

Balhé a reptéren

A Covid alaposan betett a repülésnek, hírek sorait olvashatjuk arról, miért nem jó most repülni. Pilótából és „sztyuviból” van elég, de a földi személyzet létszámát drasztikusan csökkentették, sőt időnként sztrájkolnak is. Ebből kifolyólag az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy

aki repülővel kel útra, nem lehet biztos benne, hogy időben és a csomagjával együtt érkezik célba.

Kinga tanácsa szerint a legfontosabb, hogy indulás előtt tudatosítsuk: ez velünk is megtörténhet. Érdemes az utazás napján folyamatosan követni a bud.hu-t, amin az érkező járatokat nézhetjük, a légitársaság honlapját is ajánlott figyelni. „Ha elektronikus jegyet vettünk, feltétlenül lépjünk be az applikációba az utazás reggelén, és nézzük meg, tanácsol-e valamit a légitársaság, esetleg egy átfoglalást. Nekem például a legutóbbi franciaországi utamnál javasolták az átfoglalást, földi személyzeti sztrájk miatt, ami az utolsó pillanatban elmaradt és azzal a géppel mentem, amelyikkel terveztem.”

A mostani időszakban repülős utaknál érdemes úgy pakolni, hogy a kézipoggyászban legyen legalább egy-két napra való váltás ruha, arra az esetre, ha egy éjszakát a reptér közelében kell tölteni. Előfordulhat, hogy lekésünk egy átszállást. Ha szállás kell, keressük a reptérhez legközelebbit. Ilyenkor forduljunk a légitársasághoz, a reptéren van kirendeltségük. Mindig tartsuk magunknál a beszállókártyát, ha pedig oda kell adni valakinek, fotózzuk le. Ugyanez vonatkozik a csekkoláskor kapott cédulára is, aminek a másik fele a bőröndre kerül, ez alapján azonosítják az utast és a bőröndöt. Ezt is érdemes lefotózni rögtön a becsekkolás után, mert akár le is eshet. Fontos, hogy

minden kiadásról kérjünk számlát függetlenül attól, hogy van-e ígéretünk arra, hogy megtérítik a költségeinket.  

Akkor most utazzunk vagy ne?

Utazni jó, utazni érdemes, de hogy kell-e, azt mindenki döntse el maga. A turisztikai portálok, szakmai oldalak felmérései szerint a magyarok kedvét nem vették el az utazási nehézségek, nagyon nagy az utazási kedv.

„Azt javaslom, ha elutazunk, akkor kezeljük lazábban a szituációt, és mindig a következő lépésre koncentráljunk. Ha késve indul a gép, ne görcsöljünk, hogy mi lesz majd a szálláson. Ha az egyes lépésekre figyelünk, kevesebb dolgon kell stresszelnünk. És ami nagyon fontos: készüljünk arra, hogy jól fogjuk érezni magunkat! Ha passzívan várjuk a csodát az utazástól, legtöbbször nem lesz részünk nagy élményben. Ha energiát fektetünk abba, hogy jól érezzük magunkat, és nem hagyjuk, hogy egy-egy kellemetlenség elrontsa a nyaralást, akkor emlékezetes kikapcsolódásban lehet részünk. De a csoda bennünk kezdődik.”

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X