A virágpor örök dilemmája, avagy ideje rendet tenni a pollen-paradoxon háza táján!

ZónánTúl

A virágpor örök dilemmája, avagy ideje rendet tenni a pollen-paradoxon háza táján!

Van, akinek az életet jelenti, és van, aki számára az élet megnehezítését. Tény: a virágpor nélkülözhetetlen eleme a természetnek, nélküle elképzelhetetlen lenne a növények nagy részének megtermékenyítése: ha eltűnne, valószínűleg összeomlana a teljes ökoszisztéma. És tény az is, hogy minden jósága és haszna ellenére van, akinek komoly problémákat okoz. Ideje rendet tenni a pollen-paradoxon háza táján – erre teszünk most kísérletet.

A nyers virágpor – azaz a méhek által begyűjtött pollen – igazi kincs: olyan enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat és nyomelemeket tartalmaz, amelyekre nagy szükség van szervezetünk egészséges működéséhez, és amelyeket sajnos egyre kisebb mennyiségben tudunk bevinni a finomított élelmiszerek fogyasztása miatt.

Tudvalevő, hogy a virágpor az egyik legfontosabb növényi fehérjeforrás, és az aminosavak közvetlen felszívódásának köszönhetően az emésztőrendszer könnyű, erősítő tápanyaga. Bizonyított az is, hogy segíti a telomereket, amelyek jelenléte szervezetünkben a hosszú élettel hozhatók összefüggésbe. A nyers virágpor feltölti a szervezetet, felveszi a harcot a vérszegénység ellen, és segít leküzdeni a környezeti ártalmakat, kiváltképp az oly sok gondot okozó stresszt. Antiszeptikus hatással rendelkezik, egyfajta természetes antibiotikum, amely megvédhet bennünket a különböző betegségekkel szemben.

Segíti a sejtanyagcserét, és kiemelten hatásos felső légúti megbetegedések megelőzésében és kezelésében.

A benne található lactibacillusok és bifidobacteriumok – amelyek egyébként a méhek gyomrából származnak – segítenek megőrizni a természetes bélflórát, és probléma esetén hozzájárulhatnak az egészséges egyensúly visszaállításához. A virágport alkalmazhatjuk izmaink erősítésére is, rendszeres fogyasztása mellett fizikailag is megerősödhetünk. A benne található rutin jó barátja a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, ugyanis javítja a keringést és erősíti az ereket.

Fotó: Pexels / Achini Kobbakaduwa

Emlékszem, amikor első gyermekemre vártunk, én is sok virágport fogyasztottam. Úgy tartják, hogy a benne található folsav serkenti a termékenységet, és biztosítja az embrió számára az egészséges fejlődést. Ezt csak alátámasztani tudom: várandósságaim alatt energikus, kiegyensúlyozott és egészségtől kicsattanó voltam, még cukorbetegségemet is sikerült nagyon rövid idő alatt leküzdenem.

Az első virágporkúrám annyira látványos javulást ért el az egészségemben, hogy azóta is erre esküszöm.

Vannak azonban olyan ismerőseim, akik bármennyire is szeretnék, nem tudják élvezni a természet ezen csodájának áldásos hatásait, a virágpor-allergia ugyanis nem játék. Leggyakoribb tünetei közé tartozik, hogy az orr, a száj, a szájpad, a torok hátsó része, a szem viszketni kezd, ezt pedig általában folyamatos könnyezés, vízszerű orrfolyás követi. Súlyosabb esetekben fejfájás, bőrkiütés, köhögés és nehézlégzés is jelentkezhet.

Beautiful sexy young woman lies on flowers background. Young woman got nose allergy, flu sneezing nose. Pretty woman got flu sneezing nose. Flu.

Fotó: 123RF

De mi is okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? Fontos, hogy különbséget tegyünk pollen és pollen között: a szél által szállított virágpor (anemofil virágpor) nem azonos azzal, amit a méhek gyűjtenek (entomofil virágpor). A méhek azokat a virágporszemeket, amelyekre az ember allergiás szokott lenni, nem gyűjtik be, hiszen toxikus anyagokat tartalmazhatnak. Az allergiát az anemofil, azaz a szél által szállított virágpor okozza.

A nyers virágport, azaz a méhek által szállított virágport a legtöbb esetben még azok is biztonságosan alkalmazhatják, akik hajlamosak az allergiára, így például a szénanáthára, mert a legtöbbször nem vált ki negatív hatásokat. Ugyanakkor fontos, hogy a nyers virágpor fogyasztását a pollenallergiások először csak néhány szem elfogyasztásával kezdjék, és súlyosabb allergia esetén egyeztessenek orvosukkal a fogyasztás megkezdése előtt! Ügyeljünk arra is, hogy a nyers virágpor emésztése nem mindenki számára könnyű, nagyobb mennyiségben kellemetlen tüneteket is okozhat

Fotó: Pexels / Cartsen Ruthemann

Szakemberek szerint a szél által szállított virágpor allergén hatásait ellensúlyozzák a méhek által kiválasztott enzimek, ezért sok esetben a nyers mézet kifejezetten ajánlani szokták, mivel immunizáló hatása jót tesz a legtöbb pollenallergia ellen.

Egyes esetekben a nyers virágpor fogyasztása képes lehet meggyógyítani az allergiás betegeket.

A nyers virágpor ugyanis nagyszerű forrása a növényi kvercetinnek. A kvercetin az allergia ellen egyfajta antihisztaminként hat. A légutak belső falán hízósejtek találhatók, amelyekben hisztamint tartalmazó, apró zsákocskák vannak, ezek kinyílnak, amikor kapcsolatba kerülnek egy allergiát okozó anyaggal. A virágporban lévő kvercetin a hízósejtekre hat, megállítja az allergiát anélkül, hogy gyengítené az aktivitást és a figyelmet (az allergiaellenes gyógyszerekkel ellentétben). Kutatások szerint a nyers virágpor rendszeres fogyasztása 40 százalékkal enyhítheti az allergia tüneteit, mivel szisztematikusan csökkenti az érzékenységet az anemofil virágporral szemben.

Fotó: 123RF

Az allergiát és az általa okozott tüneteket érdemes komolyan venni, ezért minden esetben kellő odafigyeléssel és megfelelő információk birtokában alkalmazzunk virágporos termékeket!

Hogy pontosan hogyan, abban igyekszünk pár tanáccsal segíteni:

  • Fontos, hogy a virágport helyesen tároljuk, különben elszaporodhatnak benne a gombák.
  • Érdemes fagyasztva tárolnunk, mert szárítva számos hasznos anyag elillan belőle.
  • Ha fagyasztva tároljuk, egy alkalommal csak annyit vegyünk ki az üvegből, amennyit el is fogyasztunk, a többit tegyük vissza a mélyhűtőbe.
  • Legjobb, ha a fagyasztóból rögtön a szánkba kanalazzuk, nem lesz túl hideg.
  • Készítsünk belőle méhkenyeret, sokáig eltartható!

A méhek szorgalmas gyógyítóink, arról, milyen sok módon segíthetnek rajtunk különböző méhekhez kötődő termékek, már egy külön cikket is írtunk, ezt itt találjátok.

Nyitókép: Pixabay / Michael Reichelt

Ajánljuk még:

Kecskének körmére, embernek egészségére! A bodzabogyó áldásos hatásai

Nem titok: gyermekkorom óta az egyik kedvenc növényem a bocfa. Soha olyan finom szörpöt nem ittam, mint Mari mamám bodzavirágszörpje, és a mai napig emlékszem a kert mellett kanyargó vad ösvényre, ahol zsákszámra szedtük a felejthetetlenül illatozó, virágportól ragadó bodzavirágokat. Azóta eltelt pár évtized, én pedig a sárgálló virágok után a feketén sötétlő bogyók áldásos hatásait is megismertem, és ma már nem hiányozhat a csetebogyóból készült szörp egy befőzési szezonból sem.