A nyári túrázás aranyszabályai: így járd a természetet a legnagyobb melegben

ZónánTúl

A nyári túrázás aranyszabályai: így járd a természetet a legnagyobb melegben

A túrázás minden évszakban nagy népszerűségnek örvend itthon, és sokan vízpart helyett ilyenkor is a hegyek és az erdők hűsítői lombkoronái közé kívánkoznak. Ám a forró nyári napok a legtapasztaltabb természetjárókat is nehézségek elé állítják, ezért érdemes körültekintően eljárnunk, ha a nyári túrázás mellett döntünk.

Az országos kéktúra teljesítése után elhatároztam, hogy belevágok a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli kéktúrába és az alföldi szakasszal együtt év végéig körbegyalogolom az egész országot. Rutinos túrázóként, több ezer kilométerrel a hátam mögött azt gondoltam, kellőképp felkészült vagyok a nyárra, ám tévedtem.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

A nyári túrázásnak ugyanis teljesen más szabályai vannak, mint a télinek vagy a tavaszinak, és nem csak amiatt, mert a hőmérő higanyszála ilyenkor 30 fok felé kúszik. Következzen néhány személyes tapasztalatokon alapuló tanács, amelyeket érdemes megszívlelni, ha nyáron természetjárásra adjuk a fejünket.

Mikor és hol túrázzunk?

A hétköznapok mókuskereke után valószínűleg nem a legjobb érzés hétvégén korán kelni. Ám ha szeretnénk elkerülni a tikkasztó kánikulát, érdemes minél korábban útnak indulnunk. 11-14 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk a tűző napon, vagy ha ez elkerülhetetlen, válasszunk olyan útvonalat, amely árnyékos helyen visz keresztül. A hegyekben való természetjárás ilyenkor jó ötlet, csakúgy mint a folyók menti séta, mert a vízek párolgása valamelyest hűsíti a levegőt.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Megfelelő öltözet és felszerelés

Mint minden évszakban, úgy nyáron is kiemelt figyelmet kell fordítanunk arra, mit viselünk túrázáskor. Válasszunk könnyed, légáteresztő és nedvszívó (pamut) anyagokból készült ruhát. Jó szolgálatot tehet egy olyan nadrág , aminek az alja fel- és lecipzározható. Sok helyen ugyanis szeder és egyéb szúrós növényekkel benőtt az út, amelyen az áthaladást nem minden esetben ússzuk meg karcolások nélkül.

Aranyszabály, hogy csak bejáratott túracipőt viseljünk, ne nyáron próbáljunk ki – pláne ne egy hosszabb távon – egy új cipőt. Vékony zoknit viseljünk hozzá, és érdemes egy váltódarabot is bedobni, megelőzve az átnedvesedés és bőr felpuhulása miatti vízhólyagok kialakulását. Egy hálós hátizsák, ami kellően szellőzik az ember hátán és egy túrabot szintén jó útitársunk lehet.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Nap elleni védelem

Még ha nem is tartózkodunk sokat a direkt napon, akkor is jól jön a leégés elkerülése érdekében a naptej és egy polárszűrős szemüveg, amellyel a szemünket védjük a káros sugarak ellen. Fejfedő vagy egy vékony sál a fejre, amit időnként vízzel benedvesítünk, segít kordában tartani a hőháztartásunkat a forró napokon is.

Hidratálás

A nyári hőségben, ha az ember nem is kívánja úgy az ételeket, a folyadékbevitelre annál jobban oda kell figyelni. Mielőtt útnak indulunk, előzetesen tájékozódjunk arról, van-e menet közben természetes vízvételi lehetőség, vagy áthaladunk-e lakott településen, ahol kutat vagy boltot találunk. Ha biztonságosan megoldható a folyadék-utánpótlás, ne nehezítsük feleslegesen a táskánkat 2-3 liter vízzel, mert cipelni – és ezt személyes tapasztalat mondatja velem – meglehetősen fárasztó dolog sok kilométeren át. Nyáron az izzadás miatt a szervezetünk sok sót veszít, ezért érdemes elektrolitokkal feltölteni a kimerült készleteket menet közben vagy a nap végén.  

Az erdő állatai

Nyári túrázás során csak a legszerencsésebbek kerülik el a zümmögő bogarak, szúnyogok és kullancsok hadát. Bár a megelőzés hasznos lehet különböző sprék és citromfű/levendula kombinációját tartalmazó készítmények segítségével, én mindig bedobok végszükség esetére egy szemöldökcsipeszt is a vérszívók azonnali eltávolítására. Azonban nemcsak rovarokkal, hanem nagyobb állatokkal is találkozhatunk nyári túrázásaink során az utakon, akiknek ebben az időszakban születnek utódaik. Törekedjünk arra, hogy az erdő lakóinak nyugalma érdekében ne csapjunk zajt, ne térjünk le a kijelölt ösvényről, etetni ételmaradékokkal pedig pláne meg se próbáljuk őket.

Fotó: Szombati Orsolya / traveladdict.hu

Hagyj időt a pihenésre

Nyáron az ember könnyebben elfárad és az izmokat is jobban próbára teszi a hőség. Ne terheld túl a szervezetedet, még ha azt is érzed, hogy bírod szusszal, tarts öt-tíz perces szüneteket egy-másfél óránként. Ülj le az árnyékba, igyál sok vizet és regenerálódj, mielőtt folytatnád tovább az utat.

Ajánljuk még:

Már most írd be a jövő évi naptárba: Debrecen, Virágkarnevál!

Felvirágozott villamos fut be a megállóba, ahol a könyvlapok közül virágok kandikálnak ki. Csokonai lábai előtt kék-sárga virágszőnyeg, a templom előtt mohával és virággal ékes sárkány, az utcasarkon vidám virágbábú kacsint, a tovagördülő kerékpárok virágfüzérekkel ékesek. És még el sem kezdődött a virágkorzó, a virágkocsik felvonulása!