ZónánTúl

A hullott alma is az édenkert gyümölcse: te mihez kezdesz vele?

Ez a nyár nem kedvezett az almafáknak sem, a forróságban a fák elkezdték ledobálni gyümölcseiket. Almaecet, vadállatok eledele, komposzt – lehet még más is a hullott almából? Ha gondosan megtisztítod, igen!

Van, ahol a hullott almát kiviszik az erdőbe a vadaknak, bár a disznók meg a szarvasok már itt-ott be is jönnek érte, és kérés nélkül elviszik, amit akarnak belőle. Máshol ecet készül a gyümölcsből. Az biztos, hogy vétek veszni hagyni, már csak a lehető legpraktikusabb okok miatt is: ilyen gyümölcsárak mellett minden darab érték. Nem a munkák legjobbja szedni, tisztítani, eltenni, de később áldani fogjuk azt a dolgos kezet, aki telirakta a kamrát gyümölccsel.

Mindig volt almafa a régi kertben. Amint elkezdett lepottyanni egy-egy gyümölcs, máris nagyanyám kosarába vándorolt. Almaleves, alma pongyolában – ezek mindennapos éteknek számítottak. Ez utóbbit nagyon szerettük: a palacsintatésztába mártott vékony almaszeletek forró zsiradékban sültek ropogósra. Belül a puha gyümölcs, rajta rezgő fahéjas porcukor. Ünnepnap vaníliasodó járt mellé, vagy éppen kakaós öntet.

Az almaleves a hétköznapok egyszerűségébe simul, amolyan, böjtös, szegényember-eledel. Legalábbis annak gondolnánk szerénysége okán. Pedig az ünnepivé lényegülhet izgalmas fűszerekkel, narancsszeletekkel, gyömbérrel vagy mézeskaláccsal. Szívesen megnézném és zsűrizném egyszer, mit hozna ki egy szakácsverseny mezőnye, ha az almaleves lenne a kötelező feladat!

 

Az almafőzelék dédnagyanyám reszortja volt és nem nagyon rajongtunk érte, pirosra sült fokhagymás oldalassal tette a tányérra. Az almaszószt sokan Halász Judit dalából ismerték meg, de én még korábbról: nálunk a szeptemberi vasárnapokon ott szerénykedett a levesben főtt hús mellett. „Ez igen, ez fenséges” – mondta kóstoltakor nagyapám, és szalvétájával törölgette le a bajuszán díszelgő almaszószt.

Almás pite, almás rétes, almás táska leveles tésztából: reszelt almát kíván. Lereszelve, kisebb üvegekbe tömködve és hőkezelve egész télen lesz mihez nyúlni.

Mi az a hőkezelés, és hogy hőkezeljük az almát?

A tartósítás, a hőkezelés egyik egyszerű házi módszere a gőzölés. Egy fazék aljára teszünk egy konyharuhát, rárakosgatjuk a gondosan lezárt üvegeket. Az edényt az üvegek háromnegyedéig feltöltjük vízzel, lefedjük. Lassan felforraljuk, majd egészen takarékon, gyöngyözve a forrástól számított 20 percig forraljuk. Lefedve hagyjuk kihűlni. Az üvegeket kiemelve, letörölgetve, felcímkézve tesszük a végleges helyükre.

A házi baracklekvár árnyékában az almalekvár olyannak tűnik, mint a szegénylegény a hercegi udvarban. Pedig lehet az is olyan csinos, sőt menő, mint bármelyik népszerű lekvár-gyümölcs társ. Színesítheted bodzalével, ízesítheted fahéjjal, szegfűszeggel, citrommal. Kerülhet bele levendulavirág, rózsaszirom, mazsola vagy marcipán. Ez utóbbiakkal akár karácsonyi ajándékként különleges meglepetés lesz!

 

De az alma nem csupán befőtté vagy lekvárrá lényegülhet, lehet játszani vele savanyút. Rövid blansírozás után merülhetnek az almadarabok a fűszeres-savanyú felöntőlébe, hogy néhány hét múlva megmutassák, mit tudnak egy rántott csirkecomb mellett. Feketebors, babér és pár pici csilipaprika is kívánkozik az üvegbe, hogy tökéletes legyen az összhang.

 

A tormás alma pecsenyék, virsli mellé való. Ehhez a reszelt almát frissen reszelt tormával házasítsd, ecettel, cukorral, sóval add meg a megfelelő felhangot hozzá. De ha kész ecetes tormát teszel hozzá, az sem baj, ugyanolyan remek ízek érlelődnek össze pár nap alatt. Rajtad áll, hogy mennyi a torma és az alma aránya, mennyire szereted csípősen vagy inkább az édes felé forduljon.

Amióta egy lusta asszony feltalálta a rumban eltett vegyes gyümölcsöt, a „rumtopfot”, az alkoholban eltett gyümölcsök nagy dicsőségnek örvendenek. Az alkohol tartósít, tehát nehéz is elrontani! Mielőtt belevetnéd a gyümölcsöt a kiválasztott nedűbe, tudd, hogy az almát elő kell főzni néhány percig citromos vízben, így járja majd jól át a pálinka, gin vagy rum. Tegyél hozzá mézet vagy cukrot, hogy a kellő harmónia összeálljon. Válassz vagány fűszereket! Bátortalanoknak a fahéj-szegfűszeg-narancshéj kombináció lehet a biztos befutó, de kevés borssal vagy csilivel lehet turbózni még az élvezetet. A boróka-babér kettős almapálinkával elég ütős, nálunk nagy kedvenc. Legalább négyhetes érlelés után érdemes csak felbontani.

Azt talán nem is kell mondanom, hogy a visszamaradt főzőlevet semmiképp se öntsd ki, legyen az almalimonádé alapja!

De ha ahhoz van kedvetek, egy almakaramell is jó ötlet lehet!

Fotók: Halmos Monika / Rózsakunyhó

 

Már követem az oldalt

X