Ünnep

Hová menj, ha havat akarsz látni Magyarországon? Mutatjuk!

Gyerekkel az ember tudja: a legcsodálatosabb téli élményt a hó nyújtja, szánkózás, egy kis hógolyózás, a hóember építése, hóangyal készítése. De felnőttként is jó érzés a látvány, amit a havas környezet nyújt, a csend, amit ilyenkor megélünk, a hó ropogása, ahogy sétálunk rajta a bakancsban, a világosság, amit a hatalmas fehér felületek biztosítanak, és persze a síelés élményét se hagyjuk ki! Van jó pár olyan hely Magyarországon, ami évente hosszabb ideig biztosítja ezeket az örömöket.

Dobogókő  

Budapestről gyakorlatilag egy köpésre van Dobogókő, ahol télen jó eséllyel van hó! Nagyon érdekes érzés, amikor elindul az ember a koszos, piszkos és lucskos fővárosból, és ahogy caplat fölfele, akár busszal, akár autóval közeledik, egyszer csak befehérednek a fák és máris a hó világában találjuk magunkat, holott egy órája indultunk el – Óbudáról elég félóra is.

Dobogókőn aztán többfelé is lehet szánkózni, kirándulni, a Rezső-körút és a Zsivány-körút kicsikkel is könnyen bejárható, a hegy sziklás északi oldalán vezet a látványos Thirring-körút, ennek viszont inkább tíz éven felüli gyerekekkel érdemes nekivágni. Mindenesetre gyönyörű panoráma tárul elénk több helyszínről is. A kicsikkel gyakorlatilag már a parkoló mellett lehet szánkózni, nagyobbakkal érdemes megkeresni az erre alkalmas pályát.

Külön színezetet ad az élménynek a báró Eötvös Loránd menedékház,

Magyarország egyik legrégebbi, 1906-ban épült menedékháza,

ahol egy kicsit visszaugorhatunk az időben. Az ódon hangulatú, ikonikus nagyobb kőépület mellett van egy csodálatos kilátóhely, és nyitva áll az az eredeti, kisebb, 1889-ben átadott faház is, ami ma Turistamúzeum. A teraszon gyakran bográcsban főznek vagy éppen grilleznek, télen és nyáron is érdemes ide ellátogatni. Meg is szállhatunk, a 2-3 ágyas szobák mellett vannak olcsón menedékház-jellegű, sokágyas termek is.

Egy kicsit tovább sétálgatva még egy érdekes helyre bukkanhatunk, ugyanis jurtaszállások is nyíltak a közelben, illetve egy nagyobb, hangulatosan díszített jurtában üzemel a Makovecz Zsindelyes Vendéglő, ahol mi nagyon finom gyömbérteát ittunk – még a gyerekeknek is ízlett! Egy-egy jurtában szintén meg lehet szállni nagyobb társasággal vagy a családdal. Természetesen, ezek az építmények fűthetőek, így télen is üzemelnek. A gyerekek számára különleges élményt jelent itt tölteni egy éjszakát, élvezni a felfelé is tágas teret, kandallóban a tűz ropogását nézegetve – ez kiváltja az esti mesefilmnézést.

Külön öröm, hogy ezeken a helyeken van webkamera, így aztán lehet indulás előtt ellenőrizni, tényleg van-e hó. Tavaly több mint másfél hónapon át lehetett élvezni a havas tájat.

Mátrafüred  

Az egyik legkülönlegesebb hazai havas élményre minden bizonnyal Mátrafüreden bukkanhatunk, ahol a lassacskán három évtizede a szánhúzásnak élő Hering Tamás vár bennünket. Tamás két évtizede merült bele a kutyafogathajtó sport világába, és fantasztikus kutyáinak köszönhetően több mint 140 alkalommal állhatott dobogón, főleg nemzetközi versenyeken.

A kutyafogathajtás iránt érzett elkötelezettsége és szenvedélye azt eredményezte, hogy ma már negyven kutya alkotja csapatát. Ezeknek a rendkívüli mozgásigényű kutyáknak rendszeres edzésre van szükségük, ezért Tamás összekötötte a kellemeset a hasznossal: kinyitotta a kutyafogathajtás világának kapuját minden érdeklődő számára.

Sok-sok évvel ezelőtt nekünk is volt szerencsénk részt venni egy ilyen különleges kalandon, és annyira magával ragadó volt az élmény, hogy azóta már többször is visszalátogattunk a Mátra fogat szántotta vidékeire. Tamás nyugodt, tapasztalt, segítőkész és kommunikatív túravezetése megadja a kellő alapot ahhoz, hogy a fogathajtást játékként, kellemes kikapcsolódásként megélő négylábúak a gondtalan kikapcsolódásba repíthessenek bennünket, gyakorlatilag kortól függetlenül.

Természetesen a kutyákat nem terhelik túl: ezért szünet is van egy túrában, olyankor meleg teát lehet inni, máskor a szánokat is bekapcsolják, ugyanis ezek valójában hangtalan, elektromos hajtású kisautók. A kaland célja pedig nem az adrenalin magasra emelése, hanem az élmény és a pillanat teljes átélése. 

A tíz lelkes, izomtól duzzadó és boldogságban úszó bajnok mögötti fogaton ülve

az ember egy álomvilágban érzi magát, ahol a hófödte csúcsok végtelenjeinek képe a pillanat végtelenségét is magával hozza,

és úgy repül el az a pár óra, mintha csak most ültünk volna fel a fogatra. Minden kutya külön személyiség, izgalmas egyéniség, akiket egészen közelről is megismerhetünk, mikor egy forró tea kíséretében megpihenünk a Mátra hófehér ösvényeinek egyikén. 

Ha az elhatározás megszületett, már csak a nekünk leginkább tetsző túrát kell kiválasztanunk, lehetőség van bőven. Kétség sem fér hozzá, hogy a mátrai kutyafogattúra az egyik legkülönlegesebb hazai élményprogram – kár lenne kihagyni!

Kékestető

Az ország legmagasabb pontján hosszú ideig van hó télen, a déli sípálya nem túl meredek, így kiváló lehetőséget nyújt a szánkózásra. Ez Magyarország leghosszabb sípályája, 1800 méter hosszú, 230 méter szintkülönbséggel, az északi pálya pedig 600 méter hosszú, 180 méter szintkülönbséggel. A vendéglátóhelyek többsége kicsit lejjebb helyezkedik el a településen, a déli pályánál lévő Kékesi vendégházban ebédidőben lehetetlen helyet találni, és ez inkább egy kicsit elegánsabb étterem. Az északi irányban a Tető névre hallgató faház szabadabb, itt nagyon jó sztrapacskát kapni! Kékesen is van webkamera, érdemes nézegetni!

kekesteto

 Kékestető, 1960 | Forrás: Fortepan

Kékestető 1963 óta hivatalosan is klimatikus gyógyhellyé nyilvánított terület, hatással van az asztmatikus betegségekre, idegkimerültségre. A kristálytiszta levegőt harapni lehet, és a TV-torony kilátójából északi irányban a több száz kilométerre található havas hegygerincek is kivehetők.

Több túraútvonal indul a szélrózsa minden irányában Kékestetőről, de a legkülönlegesebb közeli helyszín

Magyarország egyetlen őserdőfoltja, a Kékesi Észak Erdőrezervátum,

ami fokozottan védett természetvédelmi terület. Bükkösökből áll, a magterülete kétharmadán soha nem folyt erdészeti tevékenység, ezért számít őserdőfoltnak. Azért is érdemes felkeresni, mert nyáron egészen más látványt nyújt, a zárt lombkorona miatt még délben is félhomályos, meseerdő hatását kelti, télen pedig nem kevésbé gyönyörű a 280 évesnél idősebb fákkal. Fontos, hogy a sárga jelzésű útról tilos letérni, viszont cserébe láthatjuk a Mátra különös képződményeit, a kőfolyásos törmeléklejtőket, a kirándulás pedig kalandos is lehet, mert az útra dőlt fákat természetesen nem mozdítják el. A Pisztrángos-tónál erdei pihenőhely, valamint a Mátra egyik legnagyobb vízhozamú forrása, a Nagy-forrás található.

Bakony

A szurdokvölgyekkel és barlangokkal tagolt Bakonyt évszázadokon keresztül áthatolhatatlan erdőrengeteg borította, amely még a XIX. században is kiváló búvóhelyet jelentett a betyároknak. Közülük is kiemelkedik az utolsó bakonyi betyár, Sobri Jóska, akinek hajdani barlangja a festői Gaja-szurdokban rejtőzik, de nevével és legendáival a térség számos pontján találkozhatunk. A Balaton és a Kisalföld irányából is könnyen megközelíthető hegységet a téli időszakban is érdemes felkeresni, hogy valamelyik könnyebb vagy nehezebb túraútvonalát bejárjuk! A javaslatok sorát kezdjük a túrázók körében méltán népszerű Cuha szurdokkal, amelyet akár vasúttal is megközelíthetünk. A meredek sziklafalak között, viaduktokon és alagutakon keresztül vezető műemlék vasútvonal mellett futó könnyű sétaút ideális választás kisgyermekes vagy kezdő túrázók számára, akiket téli időszakban a szurdok alján csobogó Cuha patak jégformái és kalandos gázlói is lenyűgözhetnek.

A térség központjának számító vinyei vasútállomásra érve téli időben egészen biztosan jólesik a közeli turistaházban kínált forraltbor, de a messzeföldön híres medvehagymás langalló is kiváló kézmelengető! A Keleti-Bakony egyik középkori erőssége a cseszneki hegyen található vár, amelyet a kényelmes aszfaltút mellett akár

a télen jégbe dermedő Kőmosó szurdok kalandos ösvényein is megközelíthetünk.

A bástyákon fújó hideg téli szélben elgémberedő tagjainkat a település kiváló vendéglátóhelyein melegíthetjük át. A keményebb túrára vállalkozók akár a hegység legmagasabb csúcsán található Kőris-hegyi kilátót is felkereshetik, amelynek szerkezete és korlátai deres-zúzmarás időben különösen izgalmas látványt nyújtanak.

 A cikk létrejöttét a Magyar Turisztikai Ügynökség támogatta.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X