Ünnep

Dobozba zárt szeretet: hogyan küldjünk külföldre ajándékot?

Többféle lehetőség közül választhatunk, ha valamilyen meglepetést szeretnénk küldeni külföldön élő rokonunknak, ismerősünknek. Érdemes előre tájékozódni, mit tehetünk a dobozba és mit nem (ez főleg az Egyesült Királyságban élők esetében lényeges), valamint azt is tudjuk meg, melyik az az utolsó időpont, amikor még karácsony előtt megérkezik a csomag. Még időben vagyunk, de nem érdemes ezt sem az utolsó pillanatra hagyni.

A családtól távol karácsonyozni nem lehetetlen, de mindenképp megviselheti a lelkünket, hogy a szentestét máshol, másokkal, vagy éppen egyedül töltjük. Ahogyan minden bizonnyal szülőként, nagyszülőként, testvérként vagy jóbarátként is megérezzük a hiányát a tőlünk távol ünneplő szerettünknek, szeretteink is hasonlóan érezhetnek idegenben. A szívhez szóló üzenetek mellett azonban küldhetünk levelet, képeslapot vagy csomagot is: nem kell nagynak lennie, elég, ha sok szeretet van benne.

Meglepetés

Amikor sok évvel ezelőtt Angliába költöztem, elhatároztam, hogy legalább egy karácsonyt szeretnék Londonban tölteni. Szerettem volna megismerni, megtapasztalni az ottani adventi időszakot, a nagyvárosi fényeket, vásárokat, az ünnepi készülődés illatát, hangulatát – angol módra. Végül a beosztásom miatt sem tudtam hazautazni karácsonyra. Amikor tudatosult bennem, hogy a családomtól távol kell töltenem majd a szentestét és a karácsony mindkét ünnepnapját, egy kicsit mégis összeszorult a szívem. Biztos jó lesz ez így?

Ahogy közeledett december második fele, beszereztem néhány apróságot. Névre szólóan, levélként adtam fel egyesével mindet. Körülbelül két héttel karácsony előtt postáztam a csomagjaimat, hogy biztosan megérkezzenek 24-re, és azt kértem a szüleimtől és a testvéreimtől, hogy majd csak Szenteste, a fa alatt bontsák ki azokat a többi ajándékkal együtt.

A karácsonyt megelőző héten pedig engem ért nagy meglepetés: a munkából hazaérve egy értesítés volt bedobva a postaládánkba. A Royal Mail logójával ellátott üzenetben tájékoztattak arról, hogy küldeményem érkezett, amit itt és itt vehetek át, ebben és ebben az időszakban. Nagyon izgatott lettem, úton a postára találgattam, vajon kitől kaphattam csomagot. Hatalmas mosollyal az arcán adta a kezembe az ünnepi csomagolópapírral burkolt küldeményt egy idősebb férfi, miközben mélyen zengő hangjával és utánozhatatlan brit kiejtéssel boldog karácsonyt kívánt.

Cipősdoboz nagyságú meglepetésemmel a kezemben sétáltam hazafelé – akkor már tudtam, hogy a szüleimtől jött a csomag. Ahogy hazaértem, máris felhívtam őket, hogy megköszönjem. Hiába szerettem volna minél hosszabb ideig megélni azt az izgatottsággal vegyes kíváncsiságot, amit az ünnepi ajándékbontás előtt szoktam érezni, szinte rögtön feltéptem a csomagolást és kinyitottam a dobozt.

Könny szökött a szemembe, pedig még nem is láttam pontosan, mit rejt.

Remegő kézzel kutattam a kincseket: néhány szem szaloncukor, pár darab puszedli és mézeskalács, egy fából készült karácsonyfadísz, egy könyv, egy színes sál, pár vastag karácsonyi zokni, egy karácsonyi képeslap és egy kézzel írt levél volt benne, édesanyám tollából. Perceken keresztül folytak a könnyeim. Életemben először tapasztaltam meg igazán, hogyan lehet dobozba zárni az őszinte, tiszta, feltétel nélküli szeretetet.

Érdeklődjünk előzetesen

Még nem késő postázni az idei karácsonyi dobozokat a külföldön élő, ott karácsonyozó szeretteinknek. A nagy forgalom miatt azonban nem szabad sokáig halogatni sem, a jövő hét végéig érdemes átadni a posta munkatársainak a csomagunkat – így biztosan megérkezik az ünnepek előtt, legfeljebb kérjük meg a címzettet, hogy csak szenteste nyissa majd ki.

A különböző csomagküldő futárszolgálatokat is igénybe vehetjük, hogy kézbesítsék az ajándékainkat a más országban ünneplő ismerőseinknek. Információink szerint körülbelül két munkanap alatt kiszállítják azokat, de a biztonság kedvéért időzítsük úgy a csomagfeladást, hogy legkésőbb december 18-án felvegyék tőlünk a csomagot – ebben az esetben (ha nem jön közbe semmilyen probléma) biztosan megkapja a külföldön élő szerettünk még karácsony előtt a neki szánt ajándékunkat. Választhatunk olyan vállalkozásként működő szállítót is, aki rendszeresen jár az adott országba és hozza-viszi a csomagokat: érdemes előzetesen megérdeklődni, hogy mikor indul legközelebb a célországba, és ahhoz igazodva átadni a dobozunkat.

Az Unión belül lényegében bármit küldhetünk a szeretteinknek, az Egyesült Királyság – és más, Unión kívüli országok – esetében azonban fontos utánajárni, mit rejthet a csomagunk, nehogy a vámkezelésnél probléma legyen belőle. Úgy tudjuk, például fűszereket (igen, sajnos ide tartozik a piros paprika is), vagy bizonyos élelmiszereket nem szabad a szigetországba küldeni.

Bármit is rejtsen a dobozunk, és bármikor is érkezzen az meg, biztosak lehetünk benne, hogy célba ér a szándék: benne lesz minden szeretetünk. És ezt a címzett is érezni fogja abból a pár szem szaloncukorból, egyetlen képeslapból vagy egy pár karácsonyi zokniból.

És tudjátok mit? Olykor már egy boríték is elég, hogy nagy boldogságot adjunk ajándékba: 

 

Már követem az oldalt

X