Ünnep

Amire nem is gondolunk, avagy mit ne vegyünk az unokáknak az ünnepekre?

Az Amerikai Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság (CPSC) figyelmeztetést adott ki egyes amerikai, kínai és dél-koreai gyártású mágnesgolyós játékkészletek ellen, mert súlyos sérülést vagy halált okozhatnak, ha gyermekek lenyelik a mágneseket. Az ügynökség adatai szerint 2017 és 2021 között 2400 sürgősségi ellátás és hét haláleset állt összefüggésben ezekkel a mágnesekkel. Ennek kapcsán gyűjtöttük össze azokat a tényezőket, amelyekre figyelnünk kell, amikor unokánknak vagy más kisgyereknek játékot veszünk.

Mosd ki a plüssöket!

Azok a játékok, amelyek sokszor hosszú hónapokig pihennek az áruházak polcain, számos kórokozóval fertőződhetnek meg. A kisebb gyermekek ezeket a játékokat nemcsak simogatják, hanem sokszor a szájukba is veszik, ezért mindig ajánlott a doboz nélkül árult plüssjátékok kimosása, mielőtt odaadjuk nekik ajándékba. A plüssökön található cédulák pontosan tájékoztatnak arról, hogy hány fokon lehet ezeket kimosni.

Ellenőrizd le, hogy vízre nem oldódik-e a festék!

Számos műanyagjáték esetében vízzel és nyállal oldódik a festékanyag, amely mérgeket tartalmazhat. Célszerű ezért ajándékozás előtt tiszta vízzel és szappannal is lemosni a játékokat – ez egyéb higiéniai szempontból sem árt! – és meggyőződni: nem oldódik-e a sima víztől a festék. Amennyiben oldódik, vissza is vihetjük a játékot a boltba, és visszakérhetjük az árát.

A játék méretét vizsgáld meg!

Nemcsak a bevezetőben szereplő játékgolyók, vagy éppen a kisméretű építőkockák és műanyagjátékok lehetnek veszélyesek, hanem azok a kis játékok vagy játékdarabkák is, amelyek a szájba vagy az orrba helyezhetők.  A kisgyermekek esetében ezektől az ajándékoktól is tartózkodjunk, és inkább egyeztessünk a szülőkkel arról, hogy az utódnak mire van szüksége.

Tartózkodj az éles játékoktól!

Nagyon fontos, hogy az általunk adott ajándéknak ne legyen éles alkatrésze vagy éles pereme, amellyel a kisgyermek a testét vagy a száját megvágja. 

Képes-e használni a játékot?

Mielőtt megvesszük a gyermeknek a játékot, célszerű végiggondolni: képes-e már használni azt, vagy esetleg meg kell rá tanítani? Szép ajándék lehet egy görkorcsolya, ha egyúttal meg is tanítjuk a használatra vagy éppen egy kisroller, bicikli – ha a gyermek tudja azt használni, és utóbbi esetben ismeri az alapvető KRESZ-szabályokat! Nagyon fontos, hogy minden, közlekedésben használható eszköz esetén részletesen magyarázzuk el, miért fontos elsajátítania az alapvetéseket, majd győződjünk is meg arról, hogy alkalmazza azokat.

Ellenőrizd a hanghatásokat!

A kisgyermekek szeretik a nyomásra hangot kiadó babákat vagy a zörgő matchboxokat. Arra is kell azonban figyelni, hogy ezek a hangok ne legyenek túl élesek és/vagy ijesztőek, így célszerű ezeket az ajándékozás előtt kipróbálni.

Amennyiben ezeket az alapvető szabályokat betartjuk, az ünnep és ajándékozás valóban nagy öröm lehet, és azzal a nyugodt érzéssel távozhatunk majd, hogy az ajándékozással nem tettük ki felesleges veszélynek a kisgyerekeket.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X