TudatosVegasz

Mutatjuk, mit fogadj meg, ha több pénzt szeretnél

Pénzügyi tudatosság az év első napjától! 

Az újév remek alkalom életünk átgondolására. Az egyik kiváló évindítás az, ha szilárd pénzügyi döntéseket hozunk, amelyek segítenek közelebb jutni a pénzügyi céljainkhoz, legyen az akár a nyugdíj-megtakarításunk növelése, akár elegendő pénz elkülönítése a házvásárlás előlegére.

Hoztunk hát néhány tippet, amit érdemes lehet megfontolnod:

1. Rangsorold az adósságaidat!

Készíts listát a kötelezettségeidről, és rendezd sorba azokat, az éves kamatláb mértéke szerint. Tervezd meg először a legmagasabb kamatlábú hiteled visszafizetését (valószínűleg ez a hitelkártya-tartozásod lesz, ha van olyan). Nem jó pénzt pazarolni olyasmire, amire évente legalább 39% kamatot fizetsz.

2. Gondolkodj el egy nyugdíjszámlán!

Ha nem tetted meg eddig, nyiss egy egyéni nyugdíjszámlát, és kezdj el gyűjteni nyugdíjas éveidre. Pénzügyi tanácsadód segít abban, hogy elmondja neked, hogy melyik nyugdíj-előtakarékosság előnyös számodra. Mindegyik adójóváírást kínál, s nyugdíjba vonulásodkor jelentős összeget eredményezhet.

3. Indíts egy rendszeres megtakarítási programot!

Ha azt határozod el, hogy több pénzt takarítasz meg az új évben, akkor a rendszeres megtakarítási program használata segít a megvalósításban, mivel a megtakarításra szánt összeget a bank egy általad adott megbízással minden hónapban befekteti.

Rugalmas, mert:

  • te döntöd el, hogy a megtakarításodat később mire költöd, az összegyűlt összeget szabadon felhasználhatod;
  • a rendszeres befizetés nagyságát te határozod meg, (már havi 10 000 forintos megtakarítással is igénybe veheted);
  • nem kell hosszabb távra elkötelezned magad, rövidebb ideig is takarékoskodhatsz ilyen módon;
  • megtakarításodhoz bármikor hozzáférhetsz.

Kényelmes, mert:

  • a bank automatikusan befekteti rendszeres befizetéseidet, elég a szerződéskötéskor megadnod a befektetési megbízást;
  • befektetési döntésedet csupán egyszer kell meghoznod, és kiválasztanod azt, hogy melyik befektetés érdekel.

Praktikus, mert:

  • több befektetési alap közül választhatsz;
  • egy újfajta befektetési lehetőséget próbálhatsz ki havonta kisebb összeget befektetve.

4. Gyűjtsd az aprót, avagy Malacka-bank felnőttek számára! 

Bármikor, amikor készpénzzel fizetsz dolgokért, csak kerek összegeket költhetsz. Ha elmész az élelmiszerboltba, és a vásárlásod teljes összege 6739 Ft lesz, fizess 7000 Ft készpénzzel, s amikor hazaérsz, az első dolgod az legyen, hogy a visszajáró aprót beteszed egy perselybe. 

Egyes bankok kínálnak ehhez hasonló gyűjtögetést, digitális változatban, amely automatikusan kerekíti az összes vásárlást a legközelebbi kerek összegig, és különbséget külön számlára helyezik.

Ha betartod ezt az irányelvet és nem költöd el az aprókat, akkor valószínűleg több ezer forintot takaríthatsz meg egy év alatt. Használd fel a pénzt adósság-visszafizetésére, részvények és kötvények vásárlására, a gyerek iskolakezdésére, tanulásra vagy nyaralásra.

5. Próbálj ki egy pénzügyi applikációt!

A pénzügyi célok elérésének fontos része a pénzügyeink áttekinthetősége, nyomon követése. Ha nem tudod hol állsz, akkor nehezebb kitalálni, hogyan lehet eljutnod oda, ahová szeretnél menni. Ha tíz embert megkérdezel az utcán, mennyit költöttek el tavaly fodrászra vagy mozijegyre, kilenc közülük valószínűleg nem tud rá válaszolni. Ha te elkezdesz használni egy személyes pénzügyi szoftvert vagy applikációt, akkor néhány gombnyomással könnyen nyomon tudod követni a pénzügyeid és befektetéseid, s mindig tudni fogod, mire mennyit költesz, mennyi pénzed van....

6. Képezd magad pénzügyileg!

A hosszútávú vagyon megteremtése szempontjából elengedhetetlen az, hogy elköteleződj a megtakarítás, befektetés mellett. Ehhez nem árt minél többet tudnod a pénz természetéről, a pénzügyi piacokról és általában a befektetésekről – egy-egy könyv jó szolgálatot tehet.

Benjamin Graham Intelligens befektető, Peter Lynch Sikerrel a tőzsdén vagy Philip A. Fisher Közönséges részvények - Rendkívüli profitok - És egyéb írások – ezekből a könyvekből például megtanulhatod, hogyan kell értékelni a befektetéseket, ami év végére már nagyon jól jöhet, ha megfogadod az eddigieket!

Fontos viszont, hogy részletezd a terveid, esetleges újévi fogadalmaid!

Legyen egy világos, tömör pénzügyi célja az évnek! Nem elég azt mondanod: „Ki akarom fizetni a hitelkártyám tartozását, és több pénzt szeretnék a bankban.”

Ehelyett írj egy világos és részletes pénzügyi tervet, mint például: „Megnyitom a megtakarítási számlám január 3-án, és megbízást adok a bankszámlámra, hogy január 3-tól kezdődően minden hó 3-án átutaljak  5.000 Ft-ot a megtakarítási számlámra. A hitelkártya-egyenlegem 240.000 Ft. Januártól minden hónapban a kötelező törlesztésen felül átutalok plusz 5000 Ft-ot, és a kártyát elvágom, hogy ne is tudjam használni.” Hidd el, később hálás leszel saját keménykezűségedért!

 

Már követem az oldalt

X