TudatosVegasz

Kell tudni a szülőnek, mennyi pénz van az utód bankszámláján? – A tinédzserek pénzügyeiről

Bár még nemigen tudtam, mit is jelent pontosan, izgalmas dolognak éreztem tinédzserként, amikor megnyitottuk az első bankszámlámat. Forgattam a kezemben a plasztikkártyát, alig vártam, hogy használhassam – egy ideig még nem volt, mire. Mára többet tudok a banki ügyintézés és a kártyahasználat mikéntjéről. De vajon mi a helyzet a mai tizenévesekkel? Milyen pénzügyi kérdések merülnek fel tinédzserkorban? Ennek jártunk utána.

A bankszámlámat még 18 éves korom előtt nyitottuk – emlékszem, valójában nem értettem, miért lenne rá szükségem, de valahogy olyan felnőttes dolognak tartottam, hogy nekem is ott lapul az a kis plasztikkártya a pénztárcámban. Idővel megtanultam a bankkártya-ügyintézés mikéntjét, sőt, a banki ügyintézést is egyre könnyebbnek és érthetőbbnek éreztem. Mire nagykorú lettem, sem a bank, sem az utalás vagy kártyás vásárlás nem tűnt ördögtől valónak, pedig akkoriban még mindenért sorszámot kellett húzni a hozzám eső legközelebbi pénzintézményben. 

Az első bankszámlák

Mivel 14 éves kortól kötelező a személyi igazolvány (amit valójában akár már a csecsemő számára ki lehet váltani), jellemzően sok gyereknek ebben a korban nyitnak először bankszámlát a szülők. „Manapság ezt többek között azért (is) teszik, mert ha a gyerek betölti a 15. életévét, diákmunkát vállalhat, amiért a bér kifizetése sok esetben utalással történik. Vagyis kijelenthetjük, hogy ez az időszak általában a bankszámlanyitás időszakának kezdete” – magyarázta Barta Bence.

A Pénzügyi Mentor alapítója hozzátette, hogy legkésőbb a továbbtanulás vagy a munkába állás miatt 18-19 évesen már mindenkinek van bankszámlája. „A tinédzserek számára általában ingyenes a számlanyitás, és jellemzően az egyes plusz költségektől is mentes a számlavezetés. A különböző szolgáltatás-összehasonlító oldalak használata hasznos lehet a szülőknek abban, hogy megnézzék, melyik bank ajánlata a legtesthezállóbb számunkra. Akár azt is mondhatjuk, hogy a nem stratégiai tanácsadókat szinte teljes mértékben leválthatják ezek az oldalak, amik segítségével személyre szabottan lehet kiválasztani az ügyfél számára legmegfelelőbb díjcsomagot. Itt mindent be lehet állítani, az egyedi igényeket is, a rendszer pedig kikalkulálja nekünk, hogy melyik banknál milyen lehetőségek közül választhatunk. És érdemes megvizsgálni a hagyományos kereskedelmi bankok mellett az úgynevezett „finetech” számlákat is, ami a fiatalok esetében (főleg, ha sokat utazik valaki) praktikus lehet.”

Gondoljunk a gyerek jövőjére!

Persze csak azért, hogy legyen a 18 éven aluli gyereknek bankszámlája, nem érdemes számlát nyitni neki. A szakértő szerint azonban két dolog mégis emellett szól. „Egyrészt a magyarok több mint 70 százalékára jellemző, hogy nem akkor takarít meg, amikor beérkezik a pénze, hanem akkor, amikor minden kiadását kifizette, és ha marad még a hó végére annyi, hogy abból félretegyen, akkor teszi meg. Ezért jó trükk lehet, hogy a gyerek nevére nyitott számlára (vagy akár a saját számlánkhoz nyitott alszámlára) megtakarítás gyanánt elteszünk egy bizonyos összeget minden hónap elején, állandó megbízással – akár hozzáférhetően is ott tarthatjuk. Így nem eseti jellegű lesz a megtakarításunk, hanem biztos, hogy félreteszünk a gyerek számára valamennyit minden hónapban. Ezt később a gyerek kiadásaira fordíthatjuk, de mivel likvid, ezért egy váratlan családi kiadás esetén is hozzáférhető, mintegy biztonsági tartalékként is funkcionálhat” – árulta el Barta Bence.

„Másrészt a pénzügyi nevelés szempontjából lehet hasznos a saját bankszámla. A gyerek megismerkedhet a számla és a bankkártya használatával, s így később nem okoz neki gondot a banki ügyintézés, lesz fogalma arról, hogy mi hogyan működik. Például kaphatja utalással a havi zsebpénzét is. Megismeri a plusz költséggel járó és az ingyenes tranzakciókat.

Lesz fogalma arról, hogy hogyan használhatja a bankszámláját és a kártyáját

esetleg a későbbiekben könnyebben tudja az igényeinek megfelelően személyre szabni azt” – folytatta a szakember.

fehér malacpersely

 

Hozzáférés, korlátozás

Ráadásul nem kell magára hagynunk a gyereket a frissen nyitott bankszámlájával, hiszen a szülő lehet társtulajdonos vagy meghatalmazott a kiskorú számlája felett. A számlanyitáshoz egyébként is szükség van a szülő jelenlétére.

„Ezt többek között azért is érdemes lehet megcsinálni, mert ha bármi történik, a szülő is hozzáférhet a számlához, például a külföldön tanuló gyerek esetében nagyon hasznos lehet. Emellett a személyre szabhatjuk a számlát, például a tranzakciók limitálásával. Beállíthatjuk, hogy mennyi pénzt költhet egy nap, mennyit utalhat, mennyit vehet fel. Ez egyrészt

korlátozhatja az esetleges felelőtlen pénzköltést

(ezt érdemes együtt beállítani, közösen megbeszélni), másrészt a bankkártya elvesztése esetén is jól jöhet” – magyarázta.

Aktuális lehet

Mivel közeledik az az időpont, amikor a gyerek betölti a 18. életévét, érdemes átgondolni a babakötvényt, ha éltünk korábban a lehetőséggel, és nyitottunk ilyet a gyerekünk számára. „A babakötvény az infláció feletti 3 százalék hozamot ad. Sok családra jellemző, hogy amikor már ez a kötvény a vége felé közeledik, vagyis közeledik a 18 éves kor betöltése, akkor jut eszükbe, hogy a babakötvényből visszakapják majd a befizetett (inlikvid) pénzt, ezért sok esetben pont a gyerek 13-15 éves korában gondolnak arra, hogy ha addig nem is, de ezután be kellene fizetni rá valamennyit, mert az infláció feletti 3 százalékos hozammal élni mégiscsak egy jó döntés lehet. A befizetésnek egyébként nincs maximuma, és meg lehet állapodni például a rokonokkal, hogy ne ajándékot adjanak a gyereknek, hanem erre a babakötvényre fizessenek be mondjuk ünnepenként 5-5 ezer forintot” – javasolta Barta Bence.

A gyerek tinédzserkorában (ha addig nem tettük, akkor is), fontos a pénzügyeivel foglalkozni. A szakember tanácsa szerint a számlanyitáshoz érdemes az összehasonlító oldalakat használni, a számlanyitást a saját igényeinknek megfelelően optimalizálni. Rövid táv helyett gondolkozzunk közép- vagy hosszú távon, és tegyünk félre a gyermekünk számára, esetleg állítsunk be állandó megbízást a hó elejére.

Tájékozódjunk az állami támogatások lehetőségéről, vagyis kifejezetten érdemesnek tűnik a gyerek 18. életévéhez közeledve élni a babakötvény adta lehetőséggel, mert ennél nemigen találhatnak jobb, kockázatmentes befektetést a szülők – s bár inlikvid a befizetett pénz, a „lejárati” határidő közelsége miatt is megéri.

 

Már követem az oldalt

X