TudatosVegasz

Húszezres szemkörnyékápoló és a közös kassza – muszáj a pénzügyekről beszélni?

Pénzen nem lehet szeretetet venni – viszont bármelyik kapcsolatot tönkre teheti, ha nem tisztázzátok időben a pénzügyi kérdéseket. Hiteltörlesztés, havi kiadások, fizetés… nincs helye titkolózásnak, de a közös kasszát sem szabad elsietni. 

Amíg egyedül élünk, úgy osztjuk be a fizetésünket, ahogy akarjuk. Sokak szerint a párunknak sem tartozunk elszámolással afelől, mire költjük a pénzünket. Ugyanakkor szerintem ez körülbelül attól a pillanattól kezdve, amikor két ember az „én”-ből átlép a „mi”-be, nélkülözhetetlen. Nálunk ez szinte észrevétlenül történt. Egyszer csak úgy éreztem, be kell vallanom, hogy a szemkörnyékápolóm több mint 20 ezer forintba kerül, ahogyan egyszer-egyszer a fodrásznál is ennyit hagyok. A páromhoz képest aránytalanul többet költöttem (költök) magamra. Beszéltem erről, és bár eleinte nem is értette, mire fel ez a nagy vallomás, azért megköszönte, hogy ezzel is közelebb engedtem magamhoz, az életemhez. Felszabadító érzés volt.

Nem állítom, hogy tökéletesek vagyunk akár a pénzügyeinket, akár a kapcsolatunkat nézve, de az biztos, hogy hosszú és olykor meglehetősen rögös utat tettünk meg az elmúlt több mint öt évben, míg eljutottunk idáig. Anyagi dolgokon már nemigen vitatkozunk, aminek különösen örülök, főként azért, mert tudom, ez nem mindenhol van így.

Manapság a párkapcsolati problémák egyik legjellemzőbb oka ugyanis a pénz. Nem is feltétlenül az, hogy mennyiből gazdálkodunk havonta, sokkal inkább az, ki hogyan kezeli a pénzt – a különböző szokások és célok megmérgezhetik a kapcsolatot.

Ahogy olyan sok esetben, a kulcs itt is a kommunikáció:

akármilyen kényelmetlennek is tűnik, le kell ülnünk és megbeszélnünk a pénzzel kapcsolatos kérdéseket. 

Az egyik legfontosabb, amit tisztáznunk kell a szakemberek szerint az, hogy kinek milyen céljai vannak a jövőben. Egyesek szeretnek félrerakni, tartalékolni, befektetni, mások meg hónapról hónapra élnek. Ha két ennyire eltérő ember kezd párkapcsolatba, ott mindenképp tisztázni kell az alapokat, hiszen rengeteg konfliktushoz vezethetnek a különböző pénzkezelési stílusok. Megoldást nyújthat a kompromisszum: például legyünk partnerek a spórolásban, vagy engedjük el a gyeplőt alkalomadtán. Állítsunk fontossági sorrendet, tervezzünk közösen, de ha a másik igényli, adjunk lehetőséget a lazításra is.

Teremtsünk alkalmat akár havonta is arra, hogy átbeszéljük a pénzügyeinket. Próbáljunk olyan rendszert kialakítani, ami mindkettőnk számára megfelelő. Ilyenkor pedig

tegyük félre az érzelmeinket, gondolkozzunk racionálisan.

Nézzük át, hogy éppen hol tartunk, szükség van-e módosításra, közbejött-e valamilyen extra kiadás? Változtassunk, ha szükséges, de mindenképp beszéljük meg a dolgot, legyen ez egy közös döntés.

A közös kasszát nem tanácsos sürgetni. Romantikus dolognak tűnhet, párkapcsolati biztonság érzését adhatja, a szakemberek mégis arra figyelmeztetnek, hogy várjunk vele legalább addig, amíg nem tisztáztuk a közös és az egyéni kiadások mértékét, s hogy ki mennyit is tesz arra a bizonyos közös bankszámlára. Kompromisszumos megoldás lehet például egy közös számlát nyitni a közös kiadásoknak, amire mindkét fél meghatározott összeget utal. A maradékból pedig mindenki maga gazdálkodik. Idővel kiderül, hogy melyik megoldás működik – a számlák teljes összevonását bármikor el tudjuk intézni.

Nálunk például a közös számlának praktikus okai voltak. Én vagyok a költekezőbb a kapcsolatban,

a pénzügyeink ilyetén összefonódása azonban jó hatással volt rám, azóta sokkal tudatosabban (nem) költök.

Annak pedig kifejezetten örülök, amikor azt látom, hogy a párom vett magának valamit. Olyan ritkán teszi!

Óva intenek a hozzáértők mindenkit attól, hogy pénzügyi titkaik legyenek a párkapcsolatban. Alapvető dolog az őszinteség egy egészséges párkapcsolatban, ami természetesen a pénzügyekre is vonatkozik. Egy elhallgatott külön számla, a fizetés egy részének eltitkolása vagy egy hiteltörlesztés, amiről sosem mertünk beszélni, igencsak megmérgezheti a kapcsolatot. Azért titkolózik valaki, mert nem bízik a másikban? Alapvetően megkérdőjelezheti az egész kapcsolat létjogosultságát egy ilyen titok.

Talán ezért is könnyebbültem meg, amikor annak idején bevallottam a bőrápoló krém árát. Pedig akkor még külön kasszán voltunk…

 

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X