TudatosVegasz

Egészséges étrend megfizethető áron: apróságokkal is sokat spórolhatsz

Az életmódváltás nagy kihívás, az egészséges étrend kialakításában azonban nemcsak az egyes ételekről való lemondás a nehéz, hanem az is, hogy tudatosan vásároljunk, és ne költsük el minden pénzünket az élelmiszerüzletekben. A listaírás csak az első lépés, mutatjuk a többit!

Az egészséges étrendben van valami misztikus: mindenki beszél róla, mindenki tudja, hogy milyen fontos, mégis keveseknek sikerül gyakorlatra fordítani az ismereteket. Sokszor már az indulás is nehéz, azt sem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá, vagy ha mégis belevágunk, némely árak láttán úgy érezzük, úgysem tudjuk sokáig fenntartani ezt az életformát… akkor meg minek egyáltalán elkezdeni?

Hogy kinek, mi az igazán egészséges, az egyénfüggő, hiszen a saját egészségünkhöz (és betegségeinkhez) mérten kell megválogatni, hogy mit eszünk, és mit hagyunk el az étkezéseinkből. Abban azonban egyetérthetünk, hogy az egészséges étrendnek tartalmaznia kell megfelelő mennyiségű szénhidrátot (például teljes kiőrlésű gabonát), fehérjét, egészséges zsírokat, valamint vitaminokat és ásványi anyagokat. Ugyanakkor érdemes mellőzni például a túlságosan sok zsírt, vagy a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszereket. Fontos az étrend változatossága, kiegyensúlyozottsága és sokszínűsége, hogy valóban mindenféle tápanyagot bejuttassunk az ételek és italok segítségével a szervezetünkbe... de miből is?

Ami egészséges, az drága?

Listaírás

Ha spórolni akarunk, a legegyszerűbb megoldás egy bevásárlólista készítése. Nézzük végig a hűtőt, a kamrát és a konyhát, vegyük sorra, hogy mi fér bele az egészséges étrendbe, majd gondolkodjunk előre. Tervezzük meg a következő néhány napra a reggelit, ebédet és vacsorát, majd írjuk össze, hogy ezekhez mi van már otthon, és mi az, amit be kell szerezni.

Eleinte macerásnak tűnhet a listaírás, vagy hogy előre megfőzzük az ételeket, később azonban megtérül a plusz energia, valamint kialakul az a rutin, amely segítségével már pillanatok alatt megtervezzük a bevásárlást és a következő heti menüt.

Kuponok és appok

Különféle alkalmazások segíthetnek a lista megírásában és az azon szereplő ételek rendszerezésében. Érdemes megismerkedni ezekkel, ahogyan az élelmiszerboltok saját alkalmazásaival is, ahol az akciókat, akciós kuponokat is feltüntetik. Így a következő napi, heti étrend elkészítésénél ezekkel az ideiglenesen olcsóbb termékekkel is tudunk kalkulálni.

Gazdaságosabban kijövünk, ha nem azt vesszük, amit kitaláltunk, hanem az olcsóbb termékek alapján találjuk ki, hogy mit készítsünk ebédre vagy vacsorára.

Szezonalitások

Érdemes azt is észben tartani, hogy a szezonális zöldségek, gyümölcsök mindig olcsóbbak, vagyis tavasszal együnk retket, nyáron barackot, és ne keressük télen a boltok polcain a málnát vagy az epret (vagy vegyünk fagyasztottat belőle).

A boltban járva nézzük meg, hátha látunk egy-egy, addig észre nem vett akciót, és a hamarosan lejáró szavatossági idejű termékeket is átböngészhetjük (ezek akár 50 százalékkal is le lehetnek értékelve). Lebegjen a cél a szemünk előtt, és ne tévesszünk irányt.

Go big or go home

Az akciós termékekből, ha szükséges, nagyobb tételben is vásárolhatunk, a tartós élelmiszerek, például a sűrített paradicsom vagy a tonhalkonzerv, hosszabb ideig is eláll, de fagyasztással is meghosszabbíthatjuk egyes ételek, akár még a teljes kiőrlésű kenyér élettartamát is. Jusson ez eszünkbe főzés közben: ha előre főzünk, egyszerre nagyobb adagot, a maradékot lefagyaszthatjuk, így lesz olyan egészséges étel a fagyasztóban, amivel nem kell különösebben pepecselni egy-egy rohanósabb, dolgosabb hétköznapon.

Az árak összehasonlításánál mindig a kilós egységárakat nézzük! A nagyobb kiszerelés általában jobban megéri, még ha a vételár szerint drágább is valamennyivel a fele akkora kiszerelésnél. Hosszabb távon mindenképp megtérül, főleg, ha olyan terméket vásárolunk, amiről tudjuk, hogy biztosan elfogy (mint például a zabpehely).

Sose éhesen!

Semmiképp ne éhesen induljunk a nagybevásárlásra, és szánjunk rá a szokottnál több időt, hiszen jól meg kell válogatnunk, mit veszünk. A hatalmas választék miatt könnyen elcsábulhat az ember, különösen az életmódváltás elején, amikor még a szánkban érezzük a csokis perec és a cukros kóla édes ízét… Ne gyengüljünk el, csak keressük meg a felírt élelmiszereket. És bár enni fontos bevásárlás előtt, kávét inni egyáltalán nem célszerű: kutatások bizonyítják, hogy felpörögve többet költünk – erről szóló cikkünket itt találjátok.

Amit tutira megveszünk

Vásárláskor összpontosítsunk arra, hogy

  • főként teljes értékű és tápanyagdús élelmiszerek kerüljenek a kosárba;
  • a lista és a heti étkezési terv alapján válogassunk;
  • kerüljük az élelmiszerek kizárólag a csomagolás alapján történő vásárlását
  • olvassuk el alaposan a csomagolt élelmiszerek tápérték- és összetevő-listáját (ez lényegesen meghosszabbíthatja a vásárlás idejét, de megéri rászánni a plusz perceket);
  • kerüljük a hirtelen felindulásból elkövetett impulzusvásárlásokat.

Eleinte talán nehéznek tűnhet, de idővel könnyebb lesz. Ha sikerül átkattintani az agyunkat és rááll a szemünk az egészséges ételekre, egyre kevesebb kísértést veszünk észre vásárlás közben. (Nem mintha hetente egy szelet csokitól összedőlne a világ...)

A tudatos vásárlásnál fontos szempont az is, hogy csak olyasmit vegyünk, amiben biztosak vagyunk, hogy el is fog fogyni. Ha senki nem szereti otthon a karfiolt vagy a kelbimbót, akármilyen egészséges, fölösleges kidobni rá a pénzt!

Ismerjük meg a környékbeli lehetőségeket

Ha tudatosan szeretnénk vásárolni, nyissuk ki a szemünket, nézzünk szét a környéken! A nagyobb településeken szinte biztos, hogy időről időre kinyitnak a biopiacok, ahol a közelünkben elérhető termelők árulnak. Ezek a portékék nem egyszer olcsóbbak, mint a multis áruk – nemrég Budapesten ugyanaznap kerestem fel az egyik vásárcsarnokot, aztán egy parkbéli biopiacot, ahol magyar földben termelt portékák közül válogattam. Míg előbbinél volt gombától kezdve az avokádón át a málnáig minden (áprilisban!), utóbbinál szezonális, kevésbé szép, de annál finomabb árut vásároltam – kevesebbért. Nem igazolódott be tehát az az állítás, hogy a bio drágább lenne, sőt. (És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy a magunk termelte zöldségek, gyümölcsök ilyen árak mellett mennyire jól jönnek...)

Az egészséges(ebb) étrendre való átállás lemondással jár. Nemcsak bizonyos ételekről, de lehet, hogy a kedvenc üzletünkről is le kell mondanunk, mert máshol általában olcsóbbak a termékek – nem biztos, hogy szívesen változtatunk, de a pénztárcánk szempontjából általában megéri. Ahogyan az életmódváltás is: egészséges élelmiszerekre költeni hosszú távon megéri, hiszen a betegségek megelőzése a cél, nem beszélve az orvosi és gyógyszerköltségekről – akkor tényleg inkább zöldségekre és gyümölcsökre költsünk.

 

Már követem az oldalt

X