TudatosVegasz

Babaváró, CSOK, adókedvezmény – milyen juttatások járhatnak valójában a gyereket vállalóknak?

A legtöbb ember életében előbb-utóbb eljön a pillanat, amikor megházasodik, majd megszületik az első gyerekük, akit követhetnek a testvérek. A család nagyságától függően szeretnénk kényelmesen élni, esetleg nagyobb házba költözni vagy nagyobb autót vásárolni. Adókedvezmények, változó mértékű támogatások és hitellehetőségek segíthetik a családalapítást, most ezeket szedtük egy csokorba.

Házasságkötés esetén például aktuálissá válik az első házasok kedvezménye, amit a pár egyik fele igényelhet. Ez a két éven, vagyis 24 hónapon keresztül felvehető támogatás a befizetett személyi jövedelemadóból (szja) igényelhető vissza: havi szinten 5 ezer, vagyis összesen 120 ezer forintot jelent.

„A kedvezmény feltétele az, hogy legalább a pár egyik fele olyan helyen dolgozzon, ahol rendszeresen fizeti az szja-t, csak ebben az esetben igényelhető vissza annak előlegéből. Ennyi jövedelemadót pedig mindenki fizet, hiszen az szja 15 százalék, egy 90 ezer forintos havi fizetésből a 15 százalék 10 ezer forint. Magyarországon jelenleg a minimálbér bruttó 200 ezer forint, vagyis ezt a 5 ezer forintot bárki vissza tudja igényelni, aki megfelel a feltételeknek” – mondta Barta Bence, a Pénzügyi Mentor alapítója.

Babaváró hitel

Az állam támogatja a gyerekvállalást, amit többek között a babaváró hitellel tesz. Ez egy olyan lehetőség, ami révén pénzhez juthatnak a családok akkor is, ha nincs megtakarításuk. Valójában egy olyan hitel, amihez szinte ingyen hozzá lehet jutni, és amit egyébként bármire el lehet költeni – akár butaságokra is. A babaváró hitelről korábban ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Családok Otthonteremtési Kedvezménye

Gyerekvállalás esetén léteznek olyan támogatási formák, amelyeknél már meg kell, hogy legyen a gyerek, és léteznek olyanok, amelyeknél elegendő a gyerekvállalás ígérete – ha mégsem érkezik meg a gyerek, különböző retorziókra lehet számítani. Ez utóbbihoz tartozik a CSOK, a Családok Otthonteremtési Kedvezménye, ahol elég a gyerekvállalás ígérete.

„A közhiedelemmel ellentétben ez a kedvezmény egy, két, három vagy annál több gyerekesek számára is igénybe vehető. Használt ingatlanok vásárlásakor egy gyerek esetében 800 ezer forint körüli támogatásra számíthatunk, ez a minimum kategória. Az összeg körülbelül 1,5 millió forintra emelkedik két gyerek esetében, három gyereknél 2 millió 200 ezerre, négy vagy annál több gyereknél pedig 2,8 millió körüli összeget lehet érvényesíteni” – sorolta Barta Bence, a Pénzügyi Mentor alapítója.

Hozzátette, hogy egy, a közelmúltban bevezetett újdonság, hogy

a CSOK-kal megvásárolt ingatlan illetékmentes.

Ez azt jelenti, hogy ha a család például egy 50 millió forintos ingatlant vásárol, akkor azután 4 százalék, azaz 2 millió forint vagyonszerzési illetéket kellene befizetni, de abból a tényből fakadóan, hogy nekik van gyerekük, vagy „beígértek” gyerek(ek)et, nemcsak az említett támogatást kaphatják meg, de illetékmentessé is válhat az ingatlan megvásárlása.

Új ingatlan vásárlása esetében egy vagy két gyerekkel közel hasonló mértékű az igényelhető CSOK összege, de három vagy több gyerek esetében megugrik az összeg: mintegy 10 millió forintos támogatást is kaphat az a család, ahol van vagy „beígérnek” három vagy több gyereket.

Létező lehetőség az úgynevezett „falusi CSOK” is. Ahol a 2007-es és 2017-es nagy népszámlálások között csökkent a lakosságszáma, tehát ahol úgy látszott, hogy elnéptelenedőben van a település, az a falu bekerült a „falusi CSOK-os” települések közé. „Ez azt jelenti, hogy ezekben a falvakban az új építésű ingatlanok megvásárlása esetén három vagy több gyerek után kapható 10 millió forintos támogatást már használt ingatlan megvásárlására is fel lehet venni. De akár maximum 50-50 százalékos megosztással is igényelhető az összeg, vagyis például 5 milliót „beletehet” a család az ingatlan megvásárlásába, a másik 5 milliót pedig fordíthatják az ingatlan felújítására – bemutatott számlák alapján ugyanis már ez a lehetőség is adott” – tudtuk meg a szakértőtől.

Az összesen beígért gyerekszám alapján kapható támogatást előre kifizetik. Ha azonban nem sikerül teljesíteni a szerződéskötéskor vállaltakat, vissza kell fizetni a támogatást a mindenkori jegybanki alapkamat mértékének megfelelően.

„Fontos tudni, hogy mostanra nagyon megszigorodott a nem teljesült gyerekvállalás ellenőrzése, vagyis érdemes alaposan végiggondolni, ha valaki úgy szeretne élni a támogatással, hogy még csak tervezi a gyereket vagy gyerekeket” – javasolja a pénzügyi segítő.

Adókedvezmények és támogatások

A gyerekszületés révén a szülők számíthatnak különböző, a pénzügyeiket érintő kedvezményekre és támogatásokra.

  • A gyerek születésének időpontjától annak 18 éves koráig jár a családi pótlék, amelynek az összege 2007 óta változatlanul 12 200 forint.
  • A magzat 91. napjától elérhető az adóalapból egy, az első házasok adókedvezményéhez hasonló kedvezmény, ami a gyerek 18 éves koráig igénybe vehető. Egy gyerek esetében ez a kedvezmény 10 ezer forint. Két gyerek esetén azonban az összeg már kétszer 20 ezer forint lesz, amit attól a pillanattól lehet igényelni, hogy a második magzat 91 napos. S amikor a harmadik gyerek is úton van, és a magzat már több mint 91 napos, az adókedvezmény háromszor 33 ezer forint lehet. „Látható, hogy egy háromgyerekes alkalmazott egy gyermektelen alkalmazotthoz képest maximum 99 ezer forinttal kereshet többet. Ez a kedvezmény azonban csak akkor vehető igénybe, ha a szülőnek kellően magas a bére ahhoz, hogy a maximum összeget érvényesíteni tudja, hiszen ehhez legalább 99 ezer forintos szja-val kell rendelkeznie, azaz a bérének körülbelül bruttó 625 ezer forintnak kell hozzá lennie. Ha azonban valakinek például 570 ezer forint a bruttó bére, akkor a 99 ezret az ő esetében nem lehet megigényelni, hanem legfeljebb körülbelül 90 ezret, és így tovább” – magyarázta Barta Bence.
  • Egy édesanya valószínűleg már a terhesség elején elkezdi számolgatni, hogy milyen anyasági ellátásra lesz majd jogosult. Az anyasági ellátás tekintetében először is jogosult lesz fél év csedre, vagyis a csecsemőgondozási díjra. Eszerint annyi lesz az anya bére, mint amennyi a megelőző bére volt, viszont nem kell belőle szja-t fizetni. Ez lesz az első hat hónapban kapott ellátása.
  • A csed lejárta után a gyerek kétéves koráig jogosult az anya a gyedre, azaz a gyermekgondozási díjra, amelynek a maximális összege a mindenkori minimálbér duplájának a 70 százaléka – ez jelenleg bruttó 280 ezer forint, amelyből fizetni kell a járulékokat. Fontos tudni, hogy ez a maximum összeg, a gyed kiszámítása azonban sávos: a legmagasabb összeg azoknak jár, akiknek a bruttó bére nagyságrendileg 350 ezer forint vagy annál több volt. Érdemes egy internetes kalkulátorral kiszámolni, hogy ki mennyi gyedre számíthat a bruttó fizetése tükrében.
  • A gyerek kétéves korától hároméves koráig tart a gyes, vagyis a gyermekellátási segély. Ez a mindenkori minimális öregségi nyugdíjjal megegyező összeg, ami 28 500 forint most Magyarországon, viszont ebből még adózni kell, így végül körülbelül 22 500 forint marad belőle.
  • Abban az esetben, ha az édesanyának nem volt megelőző munkahelye, illetve társadalombiztosítása, vagy nem volt kiemelkedően magas a bére, akkor a fenti az ellátások úgy is igénybe vehetők, ha az apa veszi fel őket úgy, hogy ő egyébként dolgozik tovább. Ebben az esetben persze az anya után be kell fizetni havonta a tb-járulékot. Ha az édesanya időközben visszamegy dolgozni, a felsorolt juttatásokat abban az esetben is megkapja.
  • A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásához már meglévő gyerekek kellenek, legalább három. Abban az esetben kapható a maximum 2,5 millió forintos támogatás, amennyiben a szülő hétszemélyes, új autót vásárol. Az autó árának legfeljebb 50 százaléka, de maximum 2,5 millió forint lehet az igényelt támogatás.
  • Élethosszig tartó szja-mentességet kaphatnak azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket szültek.
  • Ha korábban felvett a család jelzáloghitelt, akkor a második gyerek megszületésekor elengednek a visszafizetendő összegből 1 millió forintot, s ha születik egy harmadik gyerek is, akkor már 4 millió forintot engednek el belőle.
  • Létezik a „nagyszülői gyed”: eszerint a nagyszülő is megkaphatja a gyedet abban az esetben, ha az édesanya visszamegy dolgozni a gyerek hat hónapos korában, és a nagyszülő marad otthon az unokával. Ez az időszak maximum a gyerek kétéves koráig tarthat, és beleszámít a szolgálati időbe.

Tudd meg korábbi cikkeinkből, hogy mire érdemes (és mire nem) hitelt felvenni, valamint milyen pénzügyi lehetőségeink vannak, ha érkezik a baba

Ajánljuk még:

Tippek pénztárcabarát tengerparti nyaraláshoz

Nemrég egy nyaralásszervező fórumon döbbentem meg teljesen az érzéketlen kommenteken. Olyan családok kértek segítséget, amelyek életükben először célozták meg a tengerpartot, azt szerették volna megtudni, mi mennyibe kerül, és hogyan tudnának spórolni a költségeken. A válaszadók sajnos igen nagy része magából kikelve osztotta az észt, hogy aki ilyeneken akar spórolni, az maradjon otthon, ne menjen a tengerre. Hogy tessék?

 

Már követem az oldalt

X