TudatosVegasz

A vállalkozás, ahol minden egy üveg lecsóval kezdődött

Gyorsan elkészíthető, egészséges készételekkel vált sikeres startuppá a POLCZ. A fiatal vállalkozás olyan hagyományos fogásokkal van jelen a magyar gasztroszcénában, melyek adalék-, tej-, tojásmentesek, nincsenek tele cukorral, és hűtés nélkül is elállnak. Ismerjétek meg Kertész Éva Annamária és Tóth Gábor projektjét, ami csak egy üveg lecsóval kezdődött...

A POLCZ mára sikeres startup vállalkozás, de egy új üzlet beindítása mindig érdekes. Ti hogyan kezdtétek?

A POLCZ indítását saját problémánk felismerése inspirálta: a mindennapi teendők mellett sokszor nem jutott időnk főzni, és akkor még nem igazán találtunk olyan készételeket a boltok polcain, amiket jó szívvel elfogyasztottunk volna. Egy ilyen alkalommal Vica (Kertész Éva Annamária - a szerk.) édesanyjának korábban eltett lecsóját falatoztuk ebédre, eközben pedig arra gondoltunk, ha lecsót lehet eltenni hagyományos módon úgy, hogy ilyen finom maradjon, akkor ez biztosan más ételekkel is lehetséges. Ott az asztalnál született meg az ötlet.

Mi a legfontosabb számotokra, mi az, amiből semmiképp sem engedtek?

Az elejétől fogva fontos volt számunkra, hogy az ételek jó minőségű alapanyagokból készüljenek, emellett pedig ne tartalmazzanak hozzáadott cukrot, tejet, tojást, tartósítószert és adalékokat sem, vagyis valódi alternatívát kínáljanak azoknak a hozzánk hasonló tudatos fogyasztóknak, akiknek fontos, hogy adalékanyag-mentesen étkezzenek, de nem jut mindig idejük arra, hogy otthon főzzenek, mégsem vágynak folyton az éttermek kínálatára. Ez a „mentes” szemlélet egy ideje már nemcsak az ételeinkre, de azok csomagolására is kihat, ugyanis igyekszünk, amennyire lehet, környezetbarát anyagokkal dolgozni. Ezért használunk befőttesüveget, amit akár otthon is újra lehet hasznosítani, újrahasznosítható papír csomagolást és 100%-ban lebomló biológiai térkitöltőt a csomagokhoz.

A kezdetekhez képest milyen átalakulásokon mentetek keresztül, milyen mérföldköveket emelnétek ki?

Eleinte főleg az online értékesítésre helyeztük a hangsúlyt, majd később kisebb bioboltok felé is elkezdtünk terjeszkedni. 2019-től már nagyobb bolthálózatok felé is nyitottunk, és mára már egy igen széleskörű országos viszonteladói hálózatot sikerült kiépítenünk, ami folyamatosan bővül.

A csapatunk is sokat fejlődött a kezdetek óta, eleinte ketten csináltunk szinte mindent, majd értékesítőkkel, beszerzővel, raktáros kollégákkal, irodai asszisztensekkel bővültünk. Mára már tízen vagyunk, és van több partner, akik külsősként segítik a munkánkat. És persze a szüleinkről sem szeretnénk megfeledkezni, akik a mai napig a legnagyobb támogatóink és kritikusaink, a szó legpozitívabb értelmében. Minden egy üveg lecsóval kezdődött, ahogy meséltük is…

 
POLCZ 

Praktikus, gyors, egyszerű és persze: egészséges. Nekem ezek a tulajdonságok ugranak be elsőként rólatok, és talán ezek miatt is nagy a fejlődési potenciál a startupotokban. Érdekelne, hogy így pár év távlatában ti miben méritek a sikert?

Az mindenképpen egy nagy siker számunkra, hogy ma már nagyon sok ember fejében ezek a „címszavak” egyet jelentenek a márkánkkal, és ha valaki ilyen terméket keres, akkor tudja, hogy ezekkel nem nyúl mellé.

Sikernek tekinthetjük azt is, hogy meg tudtuk mutatni, hogy hagyományos befőzési eljárással,

fölösleges adalékok, tartósítószer és hozzáadott cukor nélkül, jó minőségű alapanyagokból is lehet konzervet készíteni.

Szeretnénk, ha a konzerv fogalma már nem kapcsolódna feltétlenül negatív élményekhez. A konzerv igenis lehet szerethető, hiszen a POLCZ is az!

 

Ti miket javasolnátok a jövő startupereinek, szerintetek mi kell ahhoz, hogy egy kreatív ötletből egy működő vállalkozás legyen ma Magyarországon? 

Kitartás, ez mindenképp, egy jó nagy adaggal! Mi egy teljesen más szakmából érkeztünk, így amikor elindult a vállalkozásunk, csak tapogatóztunk, mit és hogyan érdemes csinálni. Mai tudásunkkal sokkal gyorsabban el tudnánk érni azt, amit eddig felépítettünk, de ez valószínű a legtöbb vállalkozóra igaz. De nem adtuk fel és mindig addig mentünk, amíg meg nem lett a megoldás.

Nagyon fontos még, hogy legyen egy jó csapat, mert nálunk is hamar eljött az a pont, ahol ketten már nem tudtunk minden feladatot ellátni. A csapatunk nélkül nem lehetnénk sikeresek.

Hogyan viszonyultok a mai magyar gasztrokultúrához, illetve a hagyományos és újhullámos trendekhez? 

Szeretünk új helyeket felfedezni és kipróbálni, legyen az egy újhullámos kifőzde vagy egy Michelin-csillagos szakács örömkonyhája, viszont ezek inkább egy-egy alkalmak és nem az átlag hétköznapok programja. A POLCZ készételek sokkal inkább a mindennapok részei, hiszen ezeket pont az elfoglalt hétköznapokra találtuk ki. Jelenleg 8 húsos és 4 vegán fogásunk van, ezt a számot szeretnénk folyamatosan bővíteni, hogy minél változatosabb legyen a kínálat, és mindenki találjon benne számára kedveset; ezért is vannak magyarosabb, illetve nemzetközi ízeink is.

 
Zöldséges csirkeragu 

Mi alapján készülnek nálatok a receptek, hogyan választjátok ki az alapanyagokat?

Az új receptek kiválasztásánál fontos szempont, hogy a gyártási technológiánkba illeszthető legyen az elkészítése, továbbá, hogy az alapanyagokat is be tudjuk hozzá szerezni adalékanyag- és tartósítószer-mentesen, gasztro kiszerelésben. Mivel, ha beválik egy recept, akkor a hozzávalókat utána sokszor több száz kilós vagy tonnás mennyiségekben is be kell tudnunk szerezni, ezt már az ötletelési fázisban meg kell vizsgálni.

Ha ezen túl vagyunk, akkor általában hosszú hónapok próbafőzései során kísérletezzük ki azt a receptúrát, ami végül felkerül a webshopunkba is. Egyébként ez egy nagyon izgalmas folyamat, ilyenkor

mindannyian körbeüljük az új ételeket az irodában és kóstolgatjuk, véleményezzük őket.

Amelyik átmegy a legtöbbünk „rostáján”, azzal tovább foglalkozunk, amíg el nem érjük a megfelelő „POLCZ-os ízvilágot”. Sokszor szoktunk vásárlói visszajelzéseket kérni, vagy éppen kikérjük a fogyasztóink véleményét arról, milyen ízeket látnának szívesen a kínálatban, vagy esetleg milyen alapanyagokat kerüljünk a következő ételnél. Ilyenkor igyekszünk ezeket is figyelembe venni.

Meséljetek kicsit a munkafolyamatokról! Mi minden történik addig, amíg az ételek a dobozokba kerülnek?

Egy gyártási héten először mindig az alapanyagok érkeznek be, ilyenkor sok tonnányi árut kell átvenni és ellenőrizni. Majd kimérjük a receptekhez szükséges alapanyagokat, már annak megfelelően, ahogy felhasználásra kerülnek. Feldolgozzuk a húsokat, azaz kockázzuk vagy daráljuk, így biztosítjuk, hogy mindig színhús kerül az ételeinkbe. Főzéskor az előkészített alapanyagokat kell megfelelő sorrendben a hatalmas üstökbe tenni és összefőzni. Mikor kész egy főzet, a töltősoron elindul az adagolásuk üvegekbe. A sor végén az üvegekre vákuumzárással rákerül a lapka, majd mennek is a hőkezelő gépbe. A POLCZ készételek a hőkezelésnek és a hermetikus zárásnak köszönhetően pedig egy évig is elállnak hűtés nélkül tartósítószerektől mentesen.

 
Füstölt tarjás babragu

Végezetül, avassatok be minket néhány kulisszatitokba: mivel készültök a közelgő ünnepi szezonra és milyen terveitek vannak 2021-re?

Karácsonykor minden évben megrendezzük az egyetlen online akciónkat, ez idén is így lesz. Ilyenkor nagy a sürgés-forgás, pörög a munka a raktárban. Persze hátradőlni amúgy sem szoktunk, így most is rengeteg projekten és fejlesztésen dolgozunk. A termékfejlesztés mindig az első helyek egyikén áll nálunk, ebben az évben is több új fogáson dolgozunk/dolgoztunk párhuzamosan. Mivel az ételeink esetében külön figyelmet fordítunk a megfelelő alapanyagok kiválasztására és a tökéletes receptúra kikísérletezésére (amit a befőzési eljárás is korlátok közé szorít), ezért ez a folyamat elég sok időt vesz igénybe. De talán hamarosan már bemutathatjuk az újdonságokat is.

Természetesen a folyamatos növekedés is cél, ezért a cég életében egy újabb nagy fordulópont az idei év: saját gyárépítésbe kezdtünk, ami lassan a végéhez közeledik. A tervek szerint a jelenlegi bérgyártás megtartása mellett jövőre már a saját üzemben is elindulhat a gyártás. Emellett pedig már zajlik a külföldi terjeszkedés előkészítése is, amit erre az évre terveztünk, de a járványhelyzet miatt ez már csak jövőre valósulhat meg. Vagyis hamarosan a külföldi közönség is megízlelheti a POLCZ készételeket. Reméljük, a 2021-es év is izgalmas lesz!

Fotók: POLCZ

 

Már követem az oldalt

X