Tech

Biztonságos mobilhasználat idősebb korban: ezekkel az alapvető beállításokkal védd az adataidat

Sok magányos idősebb ember számára a külvilággal való kapcsolatot a közvetlen környezetükben lévő pár emberen kívül a zsebükben hordott telefon jelenti. Nemcsak a gyerekeket és az unokákat érik el a készüléken, de a legfrissebb híreket is, most már sokan aktívak a közösségimédia-oldalakon is, szívesen tartanak kapcsolatot Messengeren távoli barátokkal, ismerősökkel. Egyre többen olvasnak akár könyveket is a tableten utazás közben, néznek filmet a vonaton. Ebben a cikkben néhány veszélyre hívjuk fel a figyelmet.

Azzal kezdem, amire szinte senki sem gondol. Egyre több helyen (repülőtéren, vonaton, gyorsétteremben) találkozhatunk ingyenes USB-csatlakozóval ellátott töltőpontokkal, amelyek kapóra jönnek az utazónak, ha lemerülőben van a telefon. Amerikában néhány éve hívták fel először a figyelmet az úgynevezett Juice Jacking-re, amelynek az a lényege, hogy a bekapcsolt telefon töltése során egy ügyes trükkel, az USB-porton keresztül férnek hozzá csalók az adatainkhoz, s okoznak károkat telefonunkban vagy bankszámlánkon.

Ha tehát attól tartunk, hogy lemerül a mobilunk, érdemes a táskánkban hordani inkább egy kisméretű, úgynevezett power banket, vagyis külső akkumulátort, amivel tudunk tölteni telefont akár út közben, a táskánkban is. Ezek a kis dobozok nem foglalnak nagy helyet, otthon, előre feltölthetjük őket, és szükség esetén bármikor használhatjuk. Az autóban még könnyebb az autós töltőt használni, amit a szivargyújtóba kell helyezni. Ha minden kötél szakad, használhatjuk a telefonon a takarékos üzemmódot. Ezt beállítva hazáig még üzemelni fog.

Szintén fontos, hogy a telefonunkon működő internetes kapcsolatok ne legyenek nyitott állapotban. Mit jelent ez? Ha a bluetooth-funkció vagy az internetmegosztás, a hotspot nyitva van (ezek a telefon képernyőjén a Beállítások gombra kattintva szintén ellenőrizhetőek) szintén lehetőséget adunk arra, hogy hackerek belépjenek a telefonunkba. Ugyanígy a wifi-elérést is kapcsoljuk ki, amennyiben elmegyünk otthonról (otthon csatlakozhatunk a saját wifinkhez biztonságosan). Ha ugyanis úgy van beállítva a telefon, hogy keresse a wifit, bárhol járva és ingyenes wifit érzékelve csatlakozni fog – ez szintén adatlopásra ad lehetőséget.  

Természetesen az is nagy veszély, ha a telefonunkat elhagyjuk vagy ellopják, és a bűnözők el tudják érni a készülék adatait. Minimális védelemként ezért javasolható egy képernyőzárat feloldó jelszó kialakítása, amelynél nagyon fontos, hogy az ne legyen sem a születési dátumunk, sem a gyerekeink neve, mert ezeket az adathalászok nem egyszer már ismerik. Szintén megoldás lehet a képernyő zárolt állapotát feloldó minta is, amelyet egy kilenc pontból álló képre rajzolunk fel az ujjunkkal. Ma már egyre több telefonon működik az arcfelismerő szoftver is, amelynél nem kell aggódnunk azon, hogy hajvágás vagy jelentősebb sminkelés után, avagy öregedés esetén már nem ismer fel minket a program, mert ezek az applikációk több ezer képpontot tárolnak el, s ezek túlnyomó része változatlan az arcunkon.

Jól tudom, hogy gyakran még önmagában sem egyszerű egy okostelefont működtetni, és az embernek nincs kedve, türelme a különféle védelmek kialakításához, de biztosan kijelenthető: ez sokkal jobb annál, mintha a személyes képeinket és adatainkat valaki ellopja, és visszaél velük.

Érdemes tehát megtennünk ezeket az alapvető óvintézkedéseket, hiszen valóban egy olyan eszközről van szó, amely ablak a világra. Használjuk okosan.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X