SZPSZ

8 érv, hogy csókolózz ma is, mert tényleg ez az egyik legegészségesebb „hobbi”

Csókolózni jó. Talán az egyik legizgalmasabb dolog, amit tinédzserként vártunk: végre mi is szerettük volna átélni azt a romantikával, szeretettel és szenvedéllyel teli pillanatot, amikor az ajkunk a másikéval összeforr. Aztán kinek milyenre sikerül az első, a második, a századik – de a csók mindig is az egyik legintimebb tevékenység marad.

Természetesen nem mehettek el a tudósok sem szó nélkül a csók izgalma mellett, kutatni kezdték a miértjét. Kiderült, hogy ez az egyik legrégebbi evolúciós tevékenység, ami a törődést és a kötődést fejezi ki egy-egy faj két egyede között. A tudatosság, a romantika és a szenvedély persze emberi sajátosság, de nemcsak azért érdemes csókolózni a párunkkal, mert jólesik a közben feltámadó adrenalin-löket, vagy mert olyan jó érzés, hogy közben pillangók repkednek a gyomrunkban, hanem azért is, mert még számos módon segíthet megőrizni az egészségünket. A tudósok szerint ugyanis a pozitív pszichológiai hatásokon (például kötődés vagy hangulatfokozás) kívül a csók az egészségünkre is kedvező hatással lehet – mind szellemileg, mind fizikailag.

Boldogsághormonok termelődnek közben

A csóktól ugyanis felpörög az idegrendszerünk: csókolózás közben boldogsághormonok szabadulnak fel, mint például az oxitocin, a dopamin és a szerotonin. Ezeknek sokféle hatása van: például nekik köszönhetően érzünk örömöt, de a a másik iránt érzett ragaszkodásunkat, a kötődést is erősítik. Egy 2013-as tanulmány szerint például az oxitocin különösen fontos szerepet játszik abban, hogy kialakuljon a férfiakban a partnerükhöz való ragaszkodás, így a monogámia. 

Oldja a stresszt

Az előzőekből is következik a csók stresszoldó hatása – vagyis tudományosan is megállja a helyét az a sokak által ismert tapasztalat, hogy ez az egyik legjobb figyelemelterelő cselekvés, ha tucatnyi feladat és probléma vesz bennünket körül. Ahogy emelkedik az oxitocin mennyisége, úgy érezzük magunkat egyre nyugodtabbnak. Ráadásul a csókolózás hatására csökken a kortizol („stresszhormon”) szintje a szervezetünkben.

Jó hatással lehet a vérnyomásra és a fejfájásra

A csók nemcsak érzelmileg lehet jótékony hatással a szívetekre, hanem egészségügyileg is: normalizálhatja, csökkentheti a vérnyomást. Ennek oka, hogy a csókolózás hatására az erek kitágulhatnak, így az oxigén könnyebben eljuthat a különböző szerveitekhez. Mindez ráadásul akár még fájdalomcsökkentő hatással is bírhat, ami teljesen más kontextusba helyezheti a „drágám, fáj a fejem” kijelentést.

Segítheti a szájhigiéniát

Csókolózás közben fokozottabb működésbe lépnek a nyálmirigyek, megnő a nyáltermelődés mértéke, ez pedig elősegíti, hogy a fogakra tapadt, pici ételmaradékok, lepedékek lemosódjanak, megtisztítva ezzel a fogakat, segítve ezzel is megelőzni is a fogszuvasodást. Arról nem beszélve, hogy a nyál a különböző baktériumokat is lemoshatja a fogakról – de talán ne erre koncentráljunk, ha legközelebb csókolózni kezdenénk!

Erősítheti az immunrendszerünket

Apropó baktériumok: mivel csókolózás közben átadjuk egymásnak a különböző, a szájüregben megtalálható baktériumokat és mindenféle mikroszennyeződést, a szervezetünknek alkalma nyílik arra, hogy ezeket megismerje, felismerje, kialakuljon a természetes védelmünk velük szemben, erősítve ezzel az immunrendszert. Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a rendszeresen csókolózó párok szájüregében az idő elteltével szinte megegyező mikrokörnyezet alakul ki.

Szuper lehetőség a kalóriaégetésre

Ha nincs kedvetek futni vagy zumbázni, de megnyugtatnátok a lelkiismereteket, égessetek el némi kalóriát a csókolózás segítségével! A szenvedélyességétől és vehemenciájától függően akár 10-20 kalóriát is elégethettek percenként csókolózással. Valószínűleg nem fogtok lefogyni tőle, de a csökkenő stressz és a megnövekedett nyugalom miatt közelebb kerülhettek ahhoz, hogy boldogan zárjátok a napotokat.

Tónusosabb lehet tőle az arcizmotok

A csók több mint 30 arcizmot stimulálhat egyszerre, a rendszeres csókolózás pedig betudható egy-egy mini edzésnek is az arcotok és a nyakatok számára. Az arcizmok megmozgatása révén fokozódhat a szervezetetekben a kollagén termelődése, amitől feszesebbnek, fiatalabbnak tűnhet a bőrötök. A fokozott vérkeringéstől pedig ragyogó színt kölcsönözhet számotokra.

Növeli a libidót

A romantikus csók szexuális izgalomhoz vezethet, ami hozzásegítheti a párokat ahhoz, hogy szeretkezzenek. A nyál emellett állítólag valamennyi tesztoszteront is tartalmaz, ez a nemi hormon pedig kulcsszerepet játszhat a vágy kialakulásában.

Egy szó mint száz, csókolózni jó. Nemcsak azért, mert közben kiderülhet számotokra, hogy hányadán is álltok a partneretekkel, mennyire vonzódtok egymáshoz (jólesik-e az a csók, milyen sűrűn csináljátok stb.), vagy mert éppen közelebb kerülhettek általa, hanem mert az egészségetekre is jótékonyan hathat. Ráadásul a csókok emlékezetes emlékek is lehetnek, amiről korábban egy egész cikket írtunk! 

Nyitókép: Cassie LopezUnsplash

Ajánljuk még:

„EZ NEM OLYAN DOLOG, AMIT SIMÁN BEVALLASZ A MÁSIKNAK” – EGY SZEXFÜGGŐ GONDOLATAI
ÉLET (ÉS SZEX) ÖTVEN FELETT, TÖKÉLETLEN TESTTEL
MINDENKI SÉRÜL A SZERELMI HÁROMSZÖGBEN, ÉS JÓ ESÉLLYEL MINDENKI TEHET IS RÓLA

 

Már követem az oldalt

X