Szocio

Egyedülálló akcióba fogott a pécsi séf: így segítenek az egészségügyben a vendéglősök

„Felvettük a pécsi mentőállomás vezetőjével a kapcsolatot, és azt találtam ki, hogy hozunk ide ma ételt” – mondja Facebookos élő videójában Teleky Zoltán, aki több éttermet is üzemeltet Pécsett és Baranyában. Mint videójában elmondta, elsődlegesen az volt a céja, hogy a kollégáinak legyen munkája és fizetése, de szeretne másoknak is segíteni. A pécsi séf hetek óta azon dolgozik, hogy éttermei bezárása miatt elindítsa a házhozszállítást, ezzel biztosítva 50 dolgozója megélhetését. Emellett az egészségügyben hősként helytálló mentősökre is gondolt, így született meg példamutató ötletük, a mentősök ellátása.

A koronavírus-járvány veszélye miatt az elmúlt hetekben sorra zártak be a vendéglátóhelyek, több helyen a dolgozókat is el kellett bocsátani. Teleky Zoltán étteremtulajdonos, séf, az első vészes hírek megjelenése óta azon dolgozott, hogy az ő munkavállalói ne maradjanak bevétel nélkül. Pécsi és bólyi éttermeiben nagyjából 50 embert foglalkoztat, így 50 család megélhetése forgott kockán. Napokon át dolgoztak azon, hogy beindíthassák az ételek kiszállítását; tesztelték az online rendszert, kidolgozták a teljes folyamatot. Néhány napja már házhoz viszik az ételeket, a munkatársak teljes gőzzel dolgoznak. De maradt még némi hiányérzetük, így született meg a mentősök ellátására épülő új projektjük ötlete.

„A mentősök a frontvonalban vannak, az egészségüket, sőt, ebben a helyzetben akár az életüket is kockáztatják értünk.

Szerettem volna valami módon megmutatni, mennyire hálásak vagyunk ezért, így saját eszközeinkkel dolgozva, hoztunk nekik ebédet. De ahhoz, hogy nap mint nap segítsünk, most nem vagyunk elég erősek. És akkor jött a feleségem ötlete, hogy próbáljunk meg több étteremmel összefogni, így napról napra mindig más gondoskodna az ebédről. Szívmelengető, hogy azok az éttermek, amelyeket megkerestem, azonnal, gondolkodás nélkül igent mondtak, így az összefogásban részt vesz a Főnix Pizzéria, az Aranygaluska Étterem, a Repeta és a Panír, bejelentkezett a Reggeli, sőt már egy élelmiszerboltos is megkeresett, aki alapanyaggal segítené az akciónkat” – meséli a frissen alakuló kezdeményezésről Zoltán.

A korábban említett élő videó hatásos volt: cégek és magánszemélyek is azonnal bejelentkeztek az ötletgazdánál, támogatva a kezdeményezést. A pécsi mentőállomásra első alkalommal 30 adag orjalevest és párizsi csirkemellet vittek ki burgonyapürével – az ételek készítésénél, csomagolásánál és szállításánál is gondosan ügyelve a higiéniai rendszabályok betartására, természetesen.

„További éttermek jelentkezését is várjuk, akik biztosítani tudják a megfelelő körülményeket, mind az ételek készítésénél, mind pedig a kiszállításnál, hogy minden nap tudjunk segíteni, nemcsak most, hanem az előttünk álló embertpróbáló időszakban is.

Fontos, hogy összefogjunk: most nem csak a vírussal kell harcolni, emberségből is vizsgázunk”.

Mint Zoli mondja, ha minden jól megy, a kezdeményezés nem áll meg itt; úgy tervezik, az egészségügy más területén dolgozókat is támogatni tudják majd saját eszközeikkel. Sok a terv, mint mondják, lépésről lépésre haladnak. És még több a bizalom, a remény, hogy kezdeményezésük az ország más részeiben élő étteremtulajdonosokat, civileket is megihleti, országos mozgalom nő ki programjukból. 

Hasonló cikkeink: 

TISZTÍTÓSZER, LAPTOP, KÁVÉ MINDEN MENNYISÉGBEN – ÍGY SEGÍTS A KÓRHÁZI DOLGOZÓKON!

NE VEGYÉL MÉG HÁROM TONNA ÉTELT, MERT MINDANNYIUNKKAL ROSSZAT TESZEL

GLOBÁL VS LOKÁL: MIÉRT MEGYÜNK A VILÁG VÉGÉRE AZÉRT, AMI AZ ORRUNK ELŐTT VAN?

 

Már követem az oldalt

X