Szép

Szivárvány a tányéron: alapanyagok, amelyektől még szebb lesz a bőröd

Akik még megéltük az igazi tél színeit, leginkább a hófehérre vágyunk. És ez odakint meg is állja a helyét, a meleg otthon falain belül viszont érdemes felfedeznünk a tél sok más árnyalatát is. A legnagyobb mínuszokban is rendelkezésünkre álló szivárvánnyal készültünk, amely a konyhában és a fürdőszobában, azaz kívül és belül is feltölt majd bennünket. Hétszín-tél válogatásunk következik.

Narancs

Ennek a déli gyümölcsnek alacsony a kalóriatartalma, nagy mennyiségben tartalmaz A- és B-vitaminokat, főként tiamint és folsavat, ráadásul egy átlagos méretű gyümölcs fedezi az ajánlott C-vitamin bevitelünk jelentős részét. Kitűnő antioxidáns, megköti a szabad gyököket, erősíti az immunrendszert. Segítségével elkerülhetők a megfázás, a nátha és egyéb szezonális fertőzések, ezen kívül elősegíti a vas feszívódását és a vörösvérsejtek szaporodását, így hozzájárul a vérszegénység kezeléséhez is. Erősíti a fogakat, a csontokat, a porcokat és az ízületeket, valamint javítja az érfalak állagát, ezáltal hozzájárul az egészséges vérkeringéshez. Jelentős mennyiségű növényi rostot, elsősorban pektint tartalmaz, ennek köszönhetően támogatja a cukrok, zsírok és fehérjék felszívódását, mérsékli az érrendszeri betegségeket előidéző magas koleszterinszintet, valamint az irritábilis bél szindróma (IBS) tüneteit. Rendszeres fogyasztása ennek köszönhetően elősegíti a megfelelő emésztést, csökkenti a diabétesz és az érelmeszesedés kialakulásának lehetőségét, és megtisztítja a vastagbelet. A narancs jótékonyan hat az idegekre, oldja a stresszt és a depressziót, javítja a hangulatot. 

És szépít is! Elősegíti a kötőszövetek kollagéntermelését, és lassítja az öregedést, a belőle készült narancsvíz megnyugtatja a bőrt, jó tonizáló, halványítja a sötét foltokat, és elősegíti a bőr ragyogását. A friss narancslé eredményesen felveszi a harcot a tág pólusok ellen, és leszáríthatja a pattanásokat. Kiszárított héjának őrleménye kitűnő bőrradírok alapanyaga lehet.

Zöld

Az olívaolaj egy sötét üvegben, a kamrapolcon vagy a szekrényben sokáig friss marad. Az extra szűz olaj az első mechanikai sajtolásból származó olajat jelenti, ez a legjobb minőségű, legjobb ízű és tápértékű olaj. Az olívában lévő telítetlen zsírsavak csökkentik a „rossz” koleszterin szintjét, rendszeres fogyasztása eredményes a csontritkulás ellen,  csökkenti annak kockázatát. Fogyasztásának régóta ismert előnye a gyomorra és az emésztésre gyakorolt pozitív hatása: az éhgyomorra fogyasztott extra szűz olíva olaj serkenti az emésztést, enyhíti a gyomorrontást, puffadást és gyomorégést is.

Hasonlóan áldásos hatásai vannak bőrünkre nézve is: az olívaolajból készült szappan gazdag hidratálást biztosít,

bőrünk sima és selymes lesz tőle,

emiatt már évezredek óta alkalmazzák a kellő hidratáltság elérése érdekében. A bőr mélyebb rétegeiben is eredményesen alkalmazható, szinte belülről tölti fel nedvességgel testünk védőrétegét

Lila

A fügét vérszegénység elleni, természetes székletürítést segítő hatásairól ismert gyümölcsként tartja számon a népgyógyászat. Magas A- és C-vitamin, kalcium, nátrium és vastartalma van, frissen fogyasztva sok B-vitamint tartalmaz, vas-, kálium- és magnéziumtartalma sem rossz. Található még benne pektin, rostanyagok, fehérjék és szerves savak. Kalciumtartalmának köszönhetően erősíti a csontokat, jó hatással van az emésztőrendszer gyulladásaira, a májra, az epére és a légzőszervekre is. Savtalanítja a vért, erősíti a szívet, élénkíti a szervezetet. Erőt ad a fáradt testnek, és segíti a koncentrációt. 

De nem csak belsőleg élvezhetjük áldásos hatásait, a füge ugyanis kitűnő kozmetikai alapanyag, feszesebbé és egészségesebbé teszi a megfáradt bőrt. A gyümölcsből remek arcápoló pakolást készíthetünk, ehhez csak össze kell turmixolnunk a terméseket, és negyedórára az arcunkra kenni, végül lemosni. Hidegen sajtolt olajok és méhviasz felhasználásával egyedülálló gyógykenőcsöt is főzhetünk, ez télen jó barátunk lesz, hiszen gyógyítja a hideg és a szél által megrepesztett bőrt.

szivarvany_zoldseg_egeszseg

 

Sárga 

A méz a benne található értékes vitaminoknak (B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12, A-, E- és C-vitamin) és ásványi anyagoknak (kálium, nátrium, kalcium és magnézium) köszönhetően egy igazi egészségügyi csoda. Remek antioxidáns, rendszeres fogyasztása megtisztítja a szervezetet a méreganyagoktól. Hígítva (egy dl langyos folyadékba egy kanál méz) a nyálkahártya betegségeire tökéletes gyógyír. Az akácméz remek fertőtlenítő és köhögéscsillapító, egy-két kanálnyi méz elszopogatása és egy gerezd fokhagyma a meghűlés leghatásosabb csodaszere lehet, hiszen mindkettő kiválóan tisztítja a légutakat, növeli az ellenálló képességét.

Már Kleopátra is tudta, hogy a bőr rugalmasságának egyik legnagyobb támogatója éppen a nyers méz. Selymessé teszi a bőrt, fokozza a ragyogását, és a hajkoronánk is szebb lesz tőle: megőrzi a hajszálakban található nedvességet és ápolja az elvékonyodott hajvégeket úgy, hogy vitaminokat juttat a szálakba. A méz korpa ellen is véd, valamint a méhviasz kicserepesedett ajkakat, érdes bőrfelületeket is ápolja. Duzzanatok enyhítésére és a kiszáradt bőrfelületek hidratálására, tisztítására is kiválóan alkalmazható. A méhek által termelt inhibin enzimnek köszönhetően a méz kiváló gyulladáscsökkentő, nyugtatja az irritált, égett bőrfelületet. Szinte bármilyen mézes kozmetikummal jól járunk!

Rózsaszín

Az erős rózsaszínű árnyalatokban pompázó gránátalma igazi vitaminbomba. A gyümölcs levében háromszor több antioxidáns található, mint a vörösborban és a zöld teában, és egy darab gránátalma leve képes fedezni a napi C-vitamin-szükséglet 40 százalékát, emellett csökkentheti a bél gyulladását és javíthatja az emésztést. Hasznos lehet a Crohn-betegségben, a fekélyes bélgyulladásban és más gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára is. Gyakori fogyasztása javítja a véráramlást és megakadályozza az artériák megvastagodását és merevségét, a Közel-Keleten és Indiában pedig hagyományosan a cukorbetegség kezelésére használták. 

Az organikus gránátalmaolaj fenntartja a bőr hidratáltságát, puhít és fokozza a rugalmasságot. Antioxidánsokban gazdag hatóanyagai méltán teszik az anti-aging bőrápolás egyik hírnökévé. A gránátalma megvédi az epidermiszt, és elősegíti a bőrsejtek regenerációját, új sejtek növekedését, amelyek elasztint és rostot termelnek. Ezáltal biztosítja, hogy a bőr puha és rugalmas maradjon.

szivarvany_zoldseg_egeszseg

 

Az igazi piros

A csipkebogyó termése rendkívül gazdag antioxidánsokban és vitaminokban egyaránt. A legfőbb hatóanyaga a természetes C-vitamin, az A-, B1-, B2-, K-vitamin, magnézium, vas és kalcium, melyek fokozzák a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben, erősítik a vérerek falát, részt vesznek az oxidációs folyamatok szabályozásában, és elősegítik a csontok erősödését és szilárdságát. 

Az értékes vadrózsaolajat a termés magjából készítik hidegsajtolással. Erős öregedésgátló hatással bír, és kiemelkedően jó sejtregeneráló, sejtmegújító alapanyag. Nemcsak segíti a bőr természetes regenerálódási folyamatait, hanem serkenti a kollagén- és elasztintermelődést is, és a sejtfal regenerálódását, ami által halványodnak a ráncok, és

tartós használata mellett szemmel láthatóan feszesebb lesz az egész bőr.

Barna

A dióbél számos értékes vitamint (A, B1, B2, B3, C, E) és ásványi anyagot tartalmaz. Kitűnő cink- és magnéziumforrás, de nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, kalciumot, vasat és káliumot is. Egy marék dió Omega-3-zsírsavtartalma fedezi a napi szükségletet. Véd az érelmeszesedéstől, erősíti az immunrendszert, segít megelőzni az érrendszer és a szív betegségeinek kialakulását, óvja az idegrendszert. Fontos szerepe van a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében és leküzdésében is. Egészséges leveleiből sokoldalúan felhasználható gyógytea készülhet: főleg emésztést elősegítő, nyirokrendszert támogató, vérkeringést javító és vércukorszintet csökkentő hatása miatt ajánlják. 

A dió jó hatással van a bőrre, felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben, így késlelteti az öregedési folyamatot. A száraz bőrűeknek mindenképpen ki kéne próbálniuk a rendszeres dióolaj használatát, mivel a dióolaj hidratálja és belülről táplálja a bőrt, így a bőr egészségesebb és ragyogóbb lesz. A meleg dióolaj rendszeres használata kivilágosítja a szem alatti sötét karikákat és nyugtatja is a bőrt. A dióolaj ezenkívül csökkenti a szemek puffadtságát, és ellazítja a szem körüli izmokat is.

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

Mint emberek a sót... – ami nélkül nincs ízes élet

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” – mondja a mesebeli királyleány, és valljuk be, a furcsa megfogalmazás ellenére – királyi édesapjához hasonlóan – igazat kell neki adnunk. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a só csak egy a gyakrabban használt konyhai ételízesítők közül, azonban ha jól végiggondoljuk, életünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Változatos felhasználási lehetőségeihez hasonlóan történelme is izgalmas: volt már fizetőeszköz, rendeztek vele adósságot, ráadásul az egyik legjobb minőségű kősót Európában éppen a Kárpát-hazában bányásszák.

 

Már követem az oldalt

X