Szérumok, a bőrápolás fenegyerekei – mit és hogyan használjunk?

Szép

Szérumok, a bőrápolás fenegyerekei – mit és hogyan használjunk?

Idehaza is egyre több apró üvegcsével találkozunk a drogériák polcain. A címkéken szép ígéretek és ismeretlen szavak sorakoznak: anti aging, dermohacking, bőrfelszínfeltöltő hatás, csak hogy néhányat említsünk. Arról, hogy mit is jelentenek ezek, és hogy miért érdemes szérumokat beépíteni arcápolási rutinunkba, Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, a Borbás Marcsi: Kertem termékcsalád fejlesztőjét kérdeztük.

A szérumokkal harcolhatunk pigmentfoltok, pattanások, ráncok, és egyáltalán: az élet nyomai ellen, nem véletlen, hogy a bőrüket tudatosan ápolók már jóideje felfedezték őket. Bár ezek a termékek nem kötelező elemei az arcápolási rutinnak, vagyis lehet nélkülük egészséges és szép bőrünk, ha bármilyen bőrproblémával szembesülünk, a megoldás jó eséllyel náluk keresendő. „A szérumok remek kiegészítői az alaprutinnak. Jellemzően magas koncentrációban tartalmaznak hatóanyagokat, így rendkívül hatékonyak már kis mennyiségben is” – tisztázza Sándor Nóra kozmetikai termékfejlesztő.

A legtöbb szérumot arctisztítás után, de még a hidratálókrém használata előtt érdemes felkenni, és háromnál több szérumot nemigen javasolt egymásra rétegezni. Bizonyos szérumokat – például egy egyszerű hialuronsavas változatot – sokan szeretnek hidratálókrémjükbe keverve felvinni, de a szakember szerint ez nem szükséges, és nem is minden esetben jó megoldás, mert minden termék önmagában egy összetett rendszer, amiben biztosított a hatóanyagok felszívódása. Ha a rendszerbe belenyúlunk, nem feltétlenül a kívánt hatást érjük el. Helyesebb, ha arctisztítóval megmossuk és egy tiszta törölközővel megtöröljük az arcunkat, felkenjük a szérumot, majd reggel fényvédőhatású krémmel, este hidratálókrémmel zárjuk a rutint.

Gyorstalpaló szérumokról
Mi ez? A szérumok (másnéven boosterek) magas hatóanyagtartalmú, jellemzően kis kiszerelésben árult kozmetikai termékek.
Mikor? A legtöbb szérumot reggel és este is javasolt használni. A gyártók által ígért eredményekre napi kétszeri használat mellett számíthatunk, a tesztelések során így kalkulálnak a szakemberek.
Hogyan? Tiszta bőrre vigyünk fel, maximum három szérumot. Egy jó terméknél nem kell várni, hogy beszívódjon, néhány másodperc után folytathatjuk a bőrápolást. Hidratálókrémmel zárjuk a rutint, ez segít a bőrbe zárni a hatóanyagokat.
Mit? Se szeri, se száma az elérhető szérumoknak, és a termékpaletta egyre bővül. Az aranyszabály az, hogy válasszuk ki, mi az elsődleges (és esetleg mi a másodlagos) problémánk, amin változtatni szeretnénk. Tehát egy pattanásokkal küzdő huszonéves elsődlegesen aknékra fókuszáló termékeket keressen, és csak másodlagosan foglalkozzon a korai bőröregedés tüneteivel. Ugyanígy, egy száraz bőrtől szenvedő ötvenes a hidratálásra koncentráljon, ne a ránctalanításra. Válasszuk ki, melyik az a terület, ahol elsődlegesen változtatni szeretnénk, és annak kulcsszavai alapján válasszunk termékeket.
Mikortól? Szérumot, pláne ha bármilyen bőrproblémával küzdünk, bárhányévesen használhatunk.
Árthat egy szérum? Az engedélyezett szérumok mind használhatóak, ugyanakkor mivel magas hatóanyagtartalmú készítményekről van szó, nem árt észben tartani: ami hat, az árthat is. Érdemes ügyelni arra, hogy milyen magas hatóanyagtartalmú kencéket keverünk egymással.
Hogyan kezdjük? Bármilyen új terméket vezetünk a rutinunkba, érdemes előbb kevésbé látható bőrfelületen tesztelni, hogyan reagál rá a bőrünk. Emellett a retinolszármazékokat és erősen hámlasztó készítményeket óvatosan, a használat gyakoriságát folyamatosan növelve, lassan építsük be rutinunkba.

Nóra tapasztalatai szerint az nemzetközi trendekhez hasonlóan itthon is egyre elterjedtebb a szérumok használata, ami remek, hiszen ezek valóban jó szolgálatot tesznek a bőrünknek, ugyanakkor a felhasználók inkább egy-egy alapanyagot választanak ki – például a hialuronsavat –, és attól várnak csodát, ahelyett, hogy komplex termékeket keresnének.

Kertem-termékcsalád: szérumok

Borbás Marcsi: Kertem Naturix-minősítésű kozmetikai termékcsaládja a nappali és éjszakai krémek után szérumokkal bővül idén novemberben. „Ne becsüljük le a natúrtermékek erejét. Egy jól elkészített natúrkészítmény tud ugyanolyan jó bőrérzetet biztosítani, vagy adott esetben jobbat is, mint egy szintetikus anyagokat sorakoztató kozmetikum” – mondja Nóra, hozzátéve, hogy a szintetikus elemeket tartalmazó termékeket sem kell egy az egyben leírni. Nem kizárólag az határozza meg egy anyag bőrre gyakorolt hatását, hogy milyen eredetű, mindig átgondoltan, biztonsági értékelést végezve kell kifejleszteni az adott kozmetikumot.

„Az alapján választanak krémet legtöbben, ami a legkevésbé számít” – interjú Sándor Nóra kozmetikumfejlesztővel

Kell a bio, vagy elég a natúr? Vagy mindegy, hogy szintetikus-e egy kozmetikum, ha használ, de az is lehet, éppen azért működik, mert szintetikus anyagok vannak benne? És ha ilyen tudományos a szépségápolás, vajon mi alapján válasszunk magunknak krémet? Többek között ezekről a kérdésekről faggattuk Dr. Sándor Nóra okleveles vegyészmérnököt, Borbás Marcsi Kertem krémsorozatának társkészítőjét.

A Kertem nyírfavízzel készült, normál és kevert bőrön is kiválóan működő hidratálói mellett ezentúl vitalizáló, bőrmegújító, hidratáló és well-aging szérumokat is találhatunk majd az online és offline boltok polcain a megszokott minőségben, szuper hatóanyagokkal telepakolva. „Egyelőre nem is tudok kedvencet választani, annyira megszerettem mindegyiket. Az volt a célunk, hogy a Kertem termékcsalád sikertermékeinek fő alapanyagát, a nyírfavizet beépítsük a szérumokba is (ez alól természetesen kivétel a bőrmegújító arcolaj), és ne csak egy-egy hatóanyagot tegyünk mellé nagy dózisban, hanem az adott problémacsoportra fókuszáló hatékony szerekből többet is” – meséli Nóra. A munkában ezúttal is inspirációul szolgált Marcsi kertje, a gyógynövények világa – az eredmény pedig négyféle, különböző módokon ható szérum lett.

A Vitalizáló szérumban a C-vitaminé a főszerep, ami stabilizált formulában, rutinnal kísérve került a termékbe. Ez a hatóanyag halványítja az esetlegesen meglévő bőrhibákat, pigmentfoltokat, de segít az öregedés nyomainak eltüntetésében is. A niacinamide régóta kedvelt hatóanyag a pattanásos bőr ápolásában, szintén segít a hegek, hibák eltüntetésében, valamint a hidratáltság elérését is segíti. A panthenol nyugtat, az uborkakivonat pedig frissít, tonizál a szérumban, így számíthatunk rá, hogy

néhány hét használat után láthatóan, érezhetően frissebb, üdébb lesz a bőrünk.

A Hidratáló szérumban a jólismert hialuronsavak mellett olajak és bizonyított hatású aktív anyagok is helyet kaptak. Az ultrahidratáló ricinusolaj, az egészséges ragyogást elősegítő sárgarépaolaj és a kozmetikában ritkán, de remek eredményekkel használt brokkoliolaj is, aminek segítségével csökkenthetjük a káros környezeti hatások megmutatkozását. A természetesség jegyében fagyalkivonat és céklakivonat is került a szérumba, ami ezáltal jógahatással is rendelkezik. „Tibetben az emberek bőre alkalmazkodott a hipoxiás környezethez. Ezért kerestek olyan növényi hatóanyagot, mely hasonló mechanizmussal képessé teszi a bőrt az adaptációra. Áttörő eredmény volt, mikor felfedezték, hogy a fagyalkivonat gyakorlatilag növeli az oxigénfelvételt azáltal, hogy a mikrokeringést javítja. Használatával a szövetben emelkedik az oxigénszint, ezért kisimultabbak, élettel telibbek leszünk – innen a jógahatás elnevezés” – osztja meg Nóra.

A Well-aging szérum homoktövisolajjal táplál, paradicsommag-olajjal biztosítja a bőrünk számára szükséges antioxidánsok felvételét, a fahéjalma-kivonat révén nyugtat, a mályvarózsa-kivonat pedig – ami az idei InCosmetics szakmai konferencián díjat nyert, nem véletlenül – segít visszaállítani a bőr rugalmasságát. Remek alapanyag, bizonyítottan fokozza a bőr ragyogását, ránctalanít is. „A szérumba fermentált málnakivonatot is tettünk, amely gyengéden távolítja el az elhalt hámsejteket és fokozza a bőr megújulást.

A készítményt harminc fölött már nyugodtan használhatja bárki, aki szeretné megelőzni a ráncok kialakulását, de ha már idősebbek vagyunk is, érdemes kipróbálni, mert a meglévő ráncok elleni küzdelemben is jó társunk lehet”

– osztja meg Nóra.

A negyedik, Bőrmegújító szérum egy arcolaj, amibe selymesítő hatású fehértajtékvirág-olaj, regeneráló szilvamagolaj, tápláló és védő hatású csipkebogyóolaj és feszesítő vadrózsaolaj is került. A szérum egyik különlegessége, hogy sáfrányosszeklice-olajat is tartalmaz, amit a régiek csak magyar pirosítóként ismertek. A népi orvoslásban a köhögés ellenszere volt, de a terméséből préselt olajat gyulladáscsökkentő hatásáért is szeretjük. „Ezt az egy szérumot javalom vizes arcra felvinni, mert így plusz nedvességet juttathatunk a bőrünkbe” – ad egy tippet Nóra.

A szérumokat kombinálhatjuk is egymással, de nem szabad túlzásokba esni, vagyis mind a négyet nem javasolt egyszerre felkenni. „Mivel mindegyikben sokféle hatóanyag van, érdemes kísérletezni, melyiket szereti jobban a bőrünk. Elméletileg bármelyiket használhatjuk bármelyikkel, a hidratáló és a bőrmegújító szérum például remekül működik együtt is. Ha mindegyik szérumot szeretnénk kipróbálni, inkább osszuk el őket a napok, napszakok között. És a szemkörnyéket is nyugodtan ápolhatjuk velük!” – sorolja tanácsait a szakember.