Szép

Hidegben extrán szeresd a bőrödet: a legtutibb hatóanyagok őszi bőrápoláshoz

Bőrünk a legnagyobb szervünk, egészséges működése éppen ezért rendkívül fontos. A hideg idő beköszöntével védelme extra feladatok ad, amelyeket nem érdemes ellébecolni. Mégis, a realitás az, hogy nem mindenkinek van ideje (és kedve) naponta kétszer négy-hat-tízlépéses reggeli és esti rutinnal bajlódni. Ám ha a megfelelő hatóanyagokat választjuk, lehet, hogy nem is kell majd – vagy az is lehet, rákapunk a bőrápolásra, mert megérezzük, milyen szépen reagál szervezetünk a legkevesebb törődésre is.

Beköszöntött az ősz, idén kifejezetten gyorsan, nagy erővel érkezett. Wilhelm-Magyar Edina bőresztétát, a Wax Box Szalon tulajdonosát kérdeztük, pontosan milyen hatóanyagokat keressünk, és mire fókuszáljunk, ha belevetnénk magunkat az őszi-téli bőrápolásba.

Mit csinál a bőresztéta?

A bőresztéta egy olyan kozmetikus, aki teljes egészében, rendszerben gondolkodva kutatja és kezeli vendégének bőrproblémáit. Olyan szakember, aki ok-okozatot lát a bőr és a szervezet folyamatai között, átlátja a bőrben zajló folyamatokat, és ezen tudással felvértezve képes megoldást találni a bőr problémáira.

A szakértő szerint az őszi bőrápolás időszaka a bőrmegújításról, regenerálásról, hidratálásról szól. Ilyenkor van lehetőségünk helyreállítani a bőrben a napfény, klíma, izzadság, a forró nyár okozta károsodásokat. Nyár végére a bőr az extrém időjárás miatt gyakran száraz, érdes, hiperpigmentált lesz, és meg is vastagodik, ami pattanások, mitesszerek megjelenéséhez vezethet. Ezután a szeles, változékony időjárás, és a fűtési szezon elindulása érzékenyebbé, kipirosodásra hajlamossá, szárazabbá, vízhiányosabbá teheti a bőrt, emiatt az apróbb ráncaink is jobban látszanak majd, ráadásul a nyári barnaság után ismét sápadt, fakó lehet az arcszínünk. De sokat tehetünk azért, hogy ez ne így legyen!  

Milyen hatóanyagok segítenek ősszel?

Edina szerint fontos az olyan kozmetikumok használata, amelyek bőrazonos anyagokat tartalmaznak és támogatják bőrünk hidrolipidrétegét. Ilyenek például a ceramid, a szkvalán, az urea és a hialuronsav.

„A ceramidok bőrünk létfontosságú építőelemei. Olyan lipidek, vagyis zsírmolekulák, amelyek bár természetes módon előfordulnak a szervezetünkben, hatásuk a kor előrehaladtával csökken, ezért a bőr megfelelő működése érdekében szükséges pótolni őket. Segítenek megelőzni a bőröregedést és a ráncok megjelenését. Hiányukat a bőr kellemetlen viszketéssel, feszüléssel vagy az irritáció tüneteivel jelzi. A ceramidok védőréteget képeznek a bőrön, és segítik megőrizni az arc nedvességtartalmát” – mondja Edina. 

 Wilhelm-Magyar Edina

Szerinte egy másik fontos alapanyag a szkvalán, ami egy különösen bőrbarát összetevő, könnyen felszívódik, használata pedig puha bőrt eredményez. Tápláló hatású, növeli a bőr nedvességtartalmát a mélyebb bőrrétegekben is, emellett erősíti a bőr természetes regenerálóképességét, és támogatja a védelmi rendszert a környezeti ártalmakkal szemben.

Hidratáló, puhító, tisztító hatású, és ami a legjobb: nem tömíti el a pórusokat!

Az urea bőrünk egyik természetes alkotóeleme, hozzájárul a védekezőképesség megőrzéséhez. A kor előrehaladtával mennyisége csökken, emiatt az arcbőr természetes hidratáltsága és rugalmassága is romlik, ezért érdemes pótolni. Az urea felveszi a harcot a bőr öregedése ellen, emellett segíti más hatóanyagok bőrbe jutását. Nagy mennyiségű vizet képes megkötni, mélyen hidratálja a bőrt, és megvédi azt a káros külső hatásokkal szemben.

A legismertebb, legelterjedtebb hatóanyag napjainkban a hialuronsav, ami egy, a bőrben természetesen is megtalálható cukormolekula. A bőr nedvességmegkötő építőeleme, amely súlyának akár ezerszeresét is képes megkötni és megtartani. A hialuronmolekulák több méretben is megtalálhatóak: a nagyobb molekulák a bőr felső rétegét, míg a kisebbek a bőr mélyebb rétegét töltik fel. A bőresztéta javasolja rendszeres alkalmazását, ugyanis a hialuron felveszi a harcot a szabadgyökökkel szemben, erősítik a védőréteget, segítenek megtartani a kollagént. Igazi szupersztár az őszi-téli bőrápolásban (is)! 

Hatóanyagok egy ideális rutinban

„Első fontos lépés a megvastagodott, elhalt bőr eltávolítása, hogy a bőrlégzést és a hatóanyagok felszívódását biztosítani tudjuk. Ezután pedig ápoló, tápláló hatóanyagokkal segíthetjük a bőr regenerálódását” – mondja Edina. Hozzáteszi: fontos, hogy bőrápoló termékeink egyike se tartalmazzon mesterséges illatanyagot, tartósítószert, színezéket, szilikon- és kőolajszármazékokat, tehát ne allergizáljanak! Ezekre az anyagokra a bőrünknek semmi szüksége sincs, sőt: hosszú távon csak árthatunk velük. Eszerint válasszuk ki, milyen anyagokkal szeretnénk hámlasztani, gyógyítani, hidratálni bőrünket.

Hámlasztás

Mint tudjuk, a szép bőr titka, hogy az elhalt hámrétegeket rendszeresen eltávolítsuk – ennek okairól már itt írtunk korábban. Edina szerint „a peelingek közül érdemes az enzimes peelingeket választani, amelynek hatóanyagai (ananászból, papayából, gránátalmából kinyert hatóanyagok) az elhalt hámsejteket feloldják, ezzel támogatják a sejt megújulását és a bőr légzését. Használatukkal a bőr tisztább, puhább és simább lesz, ezáltal hozzájárulnak a hatóanyagok jobb felszívódásához is. A kémiai hámlasztókúrákat, gyümölcssavas hámlasztást (AHA, BHA) az otthoni túlhámlasztás miatt érdemes lehet szakemberre bízni!”

Hidratálás megfelelő hatóanyagokkal

Ősszel a könnyedebb nyári krémek helyett érkezhetnek a táplálóbb, hidratálóbb, regenerálóbb krémek, és előkerülhetnek az esszenciális olajok, szérumok, boosterek is. Érdemes megfontolnunk a D-panthenol, Q10 és az aloe vera együttes használatát.

  • A D-panthenol támogatja a bőr regenerációs folyamatait, és szabályozza a bőr nedvességtartalmát. Ha bőrünk nagyon száraz, repedezett vagy vízhiányos, akkor keverjünk krémjeinkbe egy keveset minden használatkor. 
  • A Q10 egy erős antioxidáns, védi a sejteket, gátolja a szabadgyökök képződését, és E-vitaminnal kombinálva növelik egymás antioxidáns kapacitását.
  • Az aloe vera rendkívüli nyugtató, gyulladáscsökkentő hatóanyag, kipirosodásra hajlamos bőrre remek választás
  • Problémás bőrre válasszunk cink- és B-vitamin-tartalmú készítményeket is.

Extra bőrtáplálás

Érdemes hidegebb időben megfontolni a természetes olajok használatát is. Ezek közül minden bőrtípusra ajánlott a csipkebogyómag-olaj, a mandulaolaj és a jojobaolaj. Ha száraz, vízhiányos a bőrünk, akkor válasszuk az argánolajat és a szőlőmagolajat, érett bőrre pedig az avokádóolaj vagy a makadámdió-olaj lehet a jó választás. Ha egy igazán tápláló, sejtregeneráló, öregedésgátló olajat szeretnénk, akkor válasszunk jó minőségű rózsaolajat, de egy egyszerű keverékkel is próbálkozhatunk: az argánolaj és kókuszolaj párosával. Az argánolaj regenerálja és puhítja a bőrt, a kókuszolaj kiváló zsíranyag pótló. Ezeket az olajokat tiszta forrásból érdemes beszerezni, mert az olcsóbb verziók a bőr ápolására nem alkalmasak!  

Az olajokat érdemes vitaminokkal kevernünk, hogy a hatásuk még intenzívebb, az érzés még kellemesebb legyen. Az E-vitamin regenerál, fokozza az anyagcserét, remek hámképző hatóanyag és védi a bőrt a szabadgyököktől illetve az UV-sugarak ellen. Extraként, A-vitaminnal kombinálva az anti-aging kúrák remek párosítása lehet, az A-vitamin ugyanis sejtregeneráló, öregedésgátló és csökkenti a ráncokat. Szóba jöhet még egy kis C-vitamin is, mert ez nagyon jó antioxidáns és kollagénszintézist fokozó hatóanyag. Lassítja az öregedési folyamatokat, segít a kialakult foltok halványításában, így a bőrképet egységessé, homogénné teszi. A- és E- vitaminnal kombinálva egymás hatását felerősítve védik a bőrt a szabad  gyökökkel szemben. (Korábban külön-külön is írtunk ezekről a vitaminokról. Itt olvashatod, mire jó a C-vitamin, itt arról találsz információkat, miképp használd az A-vitamint.)

 

Téli időben meghálája bőrünk a kozmetikai maszkok használatát is. Akiknek kicsit zsírosabb a bőrük, azoknak jó választás valamilyen iszap- vagy agyagmaszk. Az iszapmaszkok rendkívül gazdagon tartalmaznak ásványi anyagokat, nyomelemeket, huminsavat, mikro és makro elemeket, táplálják, ragyogóvá varázsolják a bőrt. Az agyagmaszkok felszívják a méreganyagokat, a felesleges zsiradékot a bőrről, ezáltal segítenek tisztán tartani azt.

A szárazabb, érzékenyebb bőrűek válasszák inkább a vitaminokban, olajokban, gyógynövényekben gazdagabb tápláló pakolásokat: ilyen lehet az A-, C-, E-vitamint, ceramidot és panthenolt tartalmazó keverék.

Edina beszélgetésünk végén kiemelte, hogy

a bőrt a külső ápolás mellett belsőleg is támogatnunk kell.

„A bőr számára különösen fontos az A-C-E-vitamin hármasa. Táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott, egészséges, megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot tartalmazzon! Ezenkívül a folyadékfogyasztásra is érdemes odafigyelni: naponta fogyasszunk el legalább 2-3 liter szénsavmentes ásványvizet, gyógyteát!”

Fotók: Wilhelm-Magyar Edina

Ajánljuk még:

A hagymahéjtól a kurkumáig: növények vibráló színei a húsvéti tojásokon

A festett tojások a húsvéti ünnepkör szakrális varázsszerei: a rájuk festett minták, a készítő és a megajándékozott kiléte éppúgy jelentéstartalommal bír, mint a szín, amilyenre megfestik őket. A régiség leányai, ha akartak se tudtak volna boltban vásárolt tojásfestéket használni, a különböző színekben pompázó remekműveket kivétel nélkül természetes, többnyire növényi alapanyagokkal festették. A festő növények között számos gyógynövényt is találhatunk!

 

Már követem az oldalt

X