Szép

Ha túlságosan szépítenéd magad, visszaüthet: jóból is megárt a sok a szépségápolásban (is)

„Jóból is megárt a sok!” – tartja a mondás. És valóban: mai, sokszor mértéktelenséget és mennyiséget hajszoló világunkban talán egyre inkább időszerű figyelni erre az egyszerű, de annál jelentőségteljesebb intésre. Az élet minden területén, így a szépségápolásban is. De vajon mennyi szükséges, mi az elég, és egyáltalán, miért fontos a megfelelő összetétel, a helyes arány és a tudatos válogatás? Mennyiben határozhatják meg a számadatok az eredményességet, és tényleg túlzásba lehet-e esni? Fontos kérdéseknek jártunk utána!

Az már talán mindannyiunk számára világossá vált az elmúlt évek során, hogy ahogyan a vasárnapi ebédet is elronthatjuk a legjobb alapanyagok helytelen felhasználásával, úgy az általunk megvásárolt kozmetikumok összetétele, azok mennyiségi és minőségi paraméterei is nagyban függnek a helyes formulától. A megfelelő arányok alapjaiban határozzák meg a termék minőségét és legfőképpen hatásosságát, ezért egy-egy valóban jó szer kikeverése nem kevés tudást, tapasztalatot és gyakorlatot igényel.

A szakemberek egyre gyakrabban panaszkodnak arról, hogy általánosságban elterjedt fogyasztói szokás lett a minél több, minél erősebb hajszolása, a halmozás, az észszerűtlen felhasználás és a tudatosság és helytálló információk nélküli, otthoni „kencefice-katyvaszolás”. Úgy vélik sokan, a fogyasztók még mindig – sőt: egyre inkább – azt hiszik, hogy a több mindig jobb.

Csakhogy ez egy alapvető és nagyon káros következményekkel járó tévedés.

Gondoljunk  bele: ahogy a gyógyszereknél, táplálékkiegészítőknél is fontos a megfelelő mennyiség adagolása, úgy bőrünk ápolása során is elengedhetetlen a napi rutinok és a szabályok pontos betartása. Hiszen bőrünk is testünk egy „szerve”, méghozzá a legnagyobb, és bár rendkívül erős, és sokat kibír, ugyanúgy szenvedhet az esztelen kenegetés mellékhatásaitól.

Lehet egy bőrápolási összetevő akármennyire csúcsszuper – nem közhely –, abból is megárt a sok, sőt kifejezetten komoly problémákat okozhat a nem megfelelő adagolás: irritáció, hámlás, szárazság, viszketés, különféle elváltozások is jelentkezhetnek, amelyeket ráadásul csak nagyon komoly és kitartó munkával tudunk helyrehozni.

Ne feledjük: testünk mindent megjegyez, a bőr sem felejt.

De hogy néhány konkrétumot is említsek: több kutatás is beszámol arról, hogy a Benzoyl Peroxide 2,5 és 5 százalékos mennyiségnél is hatásos, viszont utóbbi esetében erősen szárítja a bőrt. Ugyanezt mondhatjuk el a tretinoin nevezetű hatóanyagról, amit az akné bizonyos formáinak kezelésére szoktak ajánlani, illetve ráncos, öregedő, petyhüdt bőrre használják. A bőr felső rétegének megújulását serkenti, csökkentheti a mitesszerek számát, és már 0,025 százalékos hatóanyag-mennyiségnél kifejti hatását. Alkalmazzák 1 százalékos mennyiségben is, azonban ebben az esetben sokkal nagyobb arányban okoz kipirosodást és hámlást – mindezt úgy, hogy közben hatása nem erősebb, mint a 0,025-ös arány esetében. Akkor miért lenne érdemes többet használni?

szép bőrű, barna hajú nő

 

De nézzük meg röviden a másik oldalt is: a jól hangzó hatóanyagok jobb eladhatóság miatti „belecseppentése” sem igazán célravezető. A túl kevés hatóanyag ugyanúgy nem jó. Hiába csillognak a flakonok és tégelyek címkéin a biztatóbbnál biztatóbb, éppen aktuális „szuperhatóanyagok”, ha azok nem a megfelelő minőségben, mennyiségben és arányban vannak jelen. Semmit sem érünk egy ránctalanító készítménnyel, ha az csak messziről látta az avokádóolajat, vagy éppen annak valamilyen finomított, nem megfelelő termelésből és forrásból származó változatával dolgozik.

A minőség és az arányok alapfeltételei a siker elérésének.

Ezért van az, hogy a szakemberek óva intenek a sablontermékek megvásárlásától, és attól, hogy bőrünk aktuális állapotának elemzése, felmérése nélkül vágjunk bele egy napi bőrápolási rutin kialakításába.

A világ sokat változott. Teljesen más hatások érnek bennünket, más észrevétlen károsítók lengenek körül nap mint nap (gondoljunk csak a légszennyezésre, a nem megfelelő táplálkozásra, az ivóvíz minőségére stb.). Testünk védőrétege más hatásoknak van kitéve, más ellen, máshogy kell harcolnia mint száz éve. A különböző bőrproblémák szerteágazóbbak, az okok és orvoslási lehetőségek átláthatatlanabbak, és bizony az öregedés folyamata, a bőr elfáradásának körülményei és tünetei is teljesen mások. Emlékszem, annak idején, amikor szélvészként robbant be a kozmetikaipar a mindennapjainkba, csak egy ránctalanító kategória létezett, körülbelül az 50-es korosztálytól felfelé ajánlották. Aztán megjelentek a harminc pluszos termékek, ma pedig már más és más kell egy 40-es és egy 60-as férfi- vagy női bőr számára is.

És hogy a pozitív változásokat is megemlítsük: a globalizációnak és a tudomány fejlődésének köszönhetően egyre több hatóanyag vált elérhetővé. Megjelentek a régóta sikerrel alkalmazott organikus alapanyagok egy modernebb köntösben, egyre több és több hasznos információ lát napvilágot azzal kapcsolatban, hogy a bőrápolást mivel és hogyan is érdemes csinálni.

jóképű férfi

 

Joggal merülhet fel a kérdés, ami engem is nap mint nap foglalkoztat: ez mind szép és jó, de mégis honnan lehetünk biztosak abban, hogy a megfelelő összetevők vannak a választott bőrápolási termékeinkben, ráadásul a megfelelő forrásból, a megfelelő hatékonyságban és biztonságos arányban?

Elsőre talán rávághatjuk, hogy sehonnan. Mert ebben is van igazság. De ha egy kicsit optimistábban állunk hozzá a dolgokhoz, akkor felismerhetjük: kulcsfontosságú olyan céget, gyártót választanunk, aki megbízható, hiteles, tevékenysége ellenőrizhető, követhető, az általa szolgáltatott információk részletesek, helytállók, és termékeik magas minőséget biztosítanak.

Ne a jól hangzó, designos, drága vagy éppen „too much” kategóriákat keressük, hanem a megfelelően kiegyensúlyozott termékeket, vagyis az olyan bőrápolási készítményeket, amelyek bevált, minőségi forrásból származó hatóanyagokat tartalmaznak, megfelelő arányban, és főként saját bőrtípusunkhoz igazodva – hiszen minden bőr egyéni, a toleranciaküszöbök pedig széles skálán mozognak, ezt sose felejtsük!

barnahajú lány zöld háttérrel

 

Mennyi az annyi? Az összes összetevőt lehetetlen felsorolnunk, de készültünk pár példával annak érdekében, hogy a következő termék kiválasztásánál útmutatóként tudjon szolgálni:

  • Retinol (A-vitamin): Az egyik leginkább kedvelt anti-aging hatóanyag. Serkenti a bőr saját kollagéntermelését, de hatásos pigmentfoltok és pattanások ellen is. Hátránya, hogy nagyobb mennyiségben irritációt okozhat. Javasolt mennyiség: 0,1 –1 százalék, bőrtípustól függően.
  • Niacinamid (B3-vitamin): Egy igen sokrétű hatóanyag, ami serkenti a bőr saját ceramidtermelését, erősíti a védőréteget, optimalizálja a pórusokat, használható pattanások ellen, és pigmentfolt-halványító hatása is ismert. Javasolt mennyiség: 2–10 százalék.
  • C-vitamin: Erősíti az UV-sugarak és környezeti károk elleni védelmet, és fontos szerepet játszik az egészséges kollagéntermelésben, emellett eredményesen halványítja a pigmentfoltokat. Hátránya, hogy a tiszta C-vitamin instabil, így a legtöbbször különböző származékait teszik a termékekbe, amelyeknek hatása azonban kevésbé bizonyított. Tiszta C-vitaminból 5–20 százalék a javasolt mennyiség, de a származékok esetén ez az érték eltérő lehet.
  • AHA-savak (Alpha Hydroxy Acids): A sokszor gyümölcssav néven is emlegetett összetevő „leoldja” az elhalt hámsejteket, így simábbá és üdébbé varázsolja a bőrfelszínt. Emellett a glikolsav kiváló anti-aging hatással rendelkezik, a tejsav szuper hidratáló, a mandulasav pedig az antibakteriális hatásával tűnik ki a csoport tagjai közül. Az AHA-savak javasolt mennyisége tartós otthoni használatra 5–15 százalék, kúraszerűen akár 20–70 százalék is lehet.

És ha azt hisszük, hogy a megfelelő termék kiválasztásánál véget is ér a dolgunk, akkor tévedünk: a legtöbb ugyanis rajtunk múlik. Egy tökéletesen összeállított termékkel is tudunk „rossz munkát” végezni. Valószínűleg sokan érezték már, hogy az arcápolás után ragacsos maradt, elnehezült a bőr, nem szívódott be a krém. Ez minden bizonnyal a „túladagolás” jele.

Egy túlzásba vitt kenegetéssel könnyen kibillenthetjük a bőrt az egészséges egyensúlyából, eltömíthetjük a pórusokat, sőt akár irritációt is okozhatunk.

Egy bizonyos mennyiségen túl a bőr nem képes többet beszívni, ezt tudomásul kell vennünk. De mégis mennyi az annyi? Ennek is utána jártunk:

  • Arcradír: egy kisebb epernyi mennyiség.
  • Arclemosó: ha nagyobb mennyiséget használunk belőle, könnyen kiszáríthatja a bőrünket, ezért géles termék esetében elég egy mogyorónyi mennyiség, ha pedig krémesebb állagút választunk, akkor maximum egy érményi mennyiséget használjunk belőle.
  • Tonikok és hámlasztók: nem kell teleöntenünk a markunkat vele, és nem szükséges, hogy lefolyjon az arcunkról. Bőven elég pár cseppnyi mennyiség, vagy pumpás kiszerelés esetében 1-2 fújás. A vattapamacsok sokat felvesznek belőle, ezért kifejezetten pazarlónak gondolom ezek alkalmazását, jobban járunk, ha mosható korongokkal helyettesítjük, vagy egyszerűen csak az ujjainkkal oszlatjuk el arcunkon. Azt mindenkinek tudnia kell, hogy a túlzásba vitt kémiai hámlasztás kiszáríthatja, irritálhatja a bőrt, ezért nagy odafigyeléssel kell megválasztani az alkalmazott terméket és annak használatát is.
  • Szem körüli krémek, szemránckrém: Bőven elég egy napraforgómagnyi mennyiség. Talán kevesen tudják, hogy a túlzott mennyiség okozhatja a szem körüli bőrön megjelenő apró grízes tüneteket, de akár a túl nehéz krémek is kiválthatják ezeket a tüneteket, például a paraffin- vagy lanolintartalmú termékek.
  • Hidratáló krém: Helyes mennyisége abszolút bőrtípusfüggő. Van akinek elég egy napraforgómagnyi mennyiség, de szárazabb bőrűek esetén egy ötforintosnyi adag is kellhet. Alapszabály, hogy csak annyit szabad alkalmazni, amennyit a bőrünk könnyedén magába tud szívni.

Szérumokból, arcolajokból elég pár cseppnyi mennyiség, és a helyes sorrendet se felejtsük el:

mindig a könnyebb textúráktól haladjunk a nehezebbek felé: arclemosó, tonik/hámlasztó, szérum, hidratáló, szemkörnyékápoló, arcolaj és végül fényvédő következzen.

Nem is olyan egyszerű, ugye? Még szép, hogy nem.

Hiszen a bőrünk egy csodálatos teremtmény, ami velünk együtt változik az évek során, és mindig új és új felfedeznivalókat tartogat számunkra. Érdemes több időt és figyelmet szentelnünk kiismerésére és ápolására, hogy sokáig egészségben élvezhessük. A választás mindenkinek sajátja. A magam részéről azt javaslom, hogy keressék mindig az organikus, tiszta, megbízható összetevőket, és használják mértékkel, mert a kevesebb néha valóban több!

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

 

Már követem az oldalt

X