Szép

Télen a bőröd teljesen mást kíván. Mutatjuk, hogyan tartsd egészségesen!

A lakásban legalább 21-22 fok, kint tombolnak a mínuszok. A kettő közti különbség elérheti a harminc, extrém esetben a negyven fokot is. Bőrünknek – amely védelmet nyújt számunkra – szélsőséges körülményekkel kell megbirkóznia, a téli idő pedig igencsak próbára teszi: kiszárad, húzódik, viszket és kipirosodik. De mit tehetünk annak érdekében, hogy ne hagyjuk magára ebben a kemény küzdelemben, milyen bőrápolási rutint kövessünk télen, hogy testünk védőrétege a megfelelő gondoskodásban részesülhessen? Mutatjuk!

Ha a hőmérséklet nyolc fok alá süllyed, bőrünk abbahagyja a faggyútermelést, holott ez az anyag felelős bőrünk puhaságáért, és ez véd bennünket a külső ártalmakkal szemben. Amikor a páratartalom csökken, a bőrnek rendszeres nedvesség- és zsírpótlásra van szüksége, hogy megfelelően tudjon funkcionálni: száraz bőr esetén magas zsírtartalmú, zsírosabb bőrre a hidratáló krémek az ideálisak. Fontos tudnunk, hogy télen érdemes kerülni a vízbázisú krémek és folyadékok használatát, mert a bennük lévő víz megfagyhat bőrünkön, nagymértékben károsítva azt.  

A téli hidegben rosszabb szervezetünk vérellátása, lassabb az anyagcserénk, csökken bőrünk nedvességtartalma. Ezeket a kedvezőtlen hatásokat pedig a kint és bent egyaránt csökkent páratartalom is felerősíti. Télen érdemes kerülnünk a hosszas forró vizes fürdést, hiszen ez még jobban szárítja a bőrt, és érdemes magasabb zsírtartalmú testápoló vajakat alkalmaznunk. Jó választás lehet a mangóvaj, kakaóvaj, sheavaj vagy akár a murumuvaj is.

Általános igazság, hogy télen szárazabb a bőr, ezért

ilyenkor egy gazdagabb nappali és éjszakai arckrémre van szükségünk.

Emellett nem szabad megfeledkeznünk nyakunk és dekoltázsunk ápolásáról sem, mert a bőrünk itt különösen érzékeny és hajlamos a környezet által kiváltott öregedésre.

Téliesre alakított arcápolás

Ha napunk nagy részét fűtött helyiségben töltjük, akkor pótolnunk kell az elvesztett vízmennyiséget, erre legalkalmasabb egy nagy hatásfokú hidratáló. Ez tartalmazhat jojoba-, barack- vagy mandulaolajat, de érdemes kipróbálni a szezám-, gránátalma- vagy buritiolajat is.

Az érzékeny bőrűeknek érdemes a mindennapos arctisztítást az adott évszakhoz igazítaniuk. Legjobbak a bőrnyugtató összetevőket, például kamillát vagy búzavirágot tartalmazó készítmények. Télen ritkítanunk kell a bőrradírozások számán, és helyette inkább tápláló arcmaszkokat alkalmazzunk. Az orbáncfű nyugtat és gyógyít, a körömvirág enyhíti az érzékenységet és rugalmasságot biztosít, a perillaolaj pedig serkenti a bőr kollagéntermelését.

Bármennyire is hideg van, a nap télen is süt, ezért semmiképpen se hanyagoljuk el a fényvédők használatát! A fényvédőt keverhetjük egy zsíros krémmel is, azonban minden krémnek hagyjunk időt a beszívódásra, máskülönben a készítmények nemhogy segítik, de inkább blokkolják egymás hatását! Az olívaolajat, mandula- vagy jojobaolajat, E-vitamint tartalmazó krémek használata különösen ajánlott, és ezek jól kombinálhatóak a fényvédő arckrémekkel is. Természetes fényvédőként tartják számon a kakaóvajat, a ricinus-, kender- és makadámiaolajat illetve a sheavajat – ezeket is bevethetjük!

Ha a bőrünk a legnagyobb odafigyelés ellenére is berepedezett és érzékeny lett, akkor extra sebgyógyító anyagokra, például aloé verára van szükség. Gyógynövények közül a cickafark, az orbáncfű és a körömvirág a legjobbak ezen a területen. A mélyen tápláló olajok, mint az avokádó vagy a parlagi ligetszépe szintén segítségünkre lehetnek.

Ne felejtsük: a kezek és a fej bőre is ápolásra vágyik

Télen a kezeink tűrőképességét is próbára teszi az időjárás. A legfontosabb, amit tehetünk, az a kesztyű rendszeres használata. Emellett érdemes minden kézmosás után alaposan bekrémeznünk a kezünket egy ápoló balzsammal. A bogáncsolajos kézkrém nagyon jót tesz a gyorsan dehidratálódó bőrnek, gyógynövények közül pedig a homoktövis lehet szuper választás.

A fejbőr egészségére is figyelnünk kell, mivel a hideg kiszárítja azt is, és emiatt korpásodás is kialakulhat. Télen a hidratáló sampon használata, és ami még ennél is fontosabb: a sapka viselése csodákra képes. Olyan sampont válasszunk, amely kimondottan száraz hajra ajánlott, és hidratáló hatással bír.

A cikket a környezettudatos, bio, vegán és organikus arcápolási termékek forgalmazója a Green Skincare Hungary támogatta!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X