Stílus

Hajmentő sapkatípusok: így válassz fejfedőt idén télen!

A tél közeleg, és ahogy egyre hűvösebbek a napok, mindannyian egy új réteg meleg után kapkodunk. A kabát és a sál mellé érdemes a fejünkre is tenni valamit. De mi alapján válasszunk sapkát manapság, hogy a fejfedőnk ne rontsa el a napi outfitünket és a hajunkat? Segítünk!

Íme 3 fontos alapvetés, amivel jó tisztában lenni, ha a tökéletes sapkát keresed:

  1. Arcformához illően válassz!

Minden arcformához illik valamilyen fejfedő. Formánként más és más áll jól, iránymutatásnak összeszedtük a leggyakoribb változatokat.

Hosszúkás arc: A nagy karimájú kalapok állnak legjobban ennek az arctípusnak, hiszen látszólag lerövidíti az hosszú arc potenciálisan eltúlzott hatását. Ugyanakkor egy szoros, fejbehúzós kötött sapka például egyáltalán nem előnyös azoknak, akiknek ilyen arcformája van!

Kerek arc: Fontos az ellentét: a kerek arcúaknak olyan sapka áll jól, ami hosszabbítja az arcukat. Az újra divatba jött halászsapka például előnyösen mutat, de a hosszúkás hatást az egyszerű kötött vagy pamut sapka is előidézheti.

Szögletes arc: Ezzel az arcformával nagyon erős vonások járnak, ezért kalapból érdemes lazát választani. Egy merevítő nélküli karimás téli kalap például jó választás lehet.

Szív alakú arc: A fiatalos baseball sapka a legjobban a szívformának áll. Emellett a vastag anyagból készült halászsapka sem néz ki rosszul ezzel az arcformával, de a nagyobb karimást is nyugodtan hordhatja!

  1. A szett már nem divat

Idén télen majdnem ciki szettben viselni a sálat és a sapkát, szóval engedjük szabadjára a fantáziánk, és ne féljünk kombinálni mintás sálat például egyszínű sapkával, vagy fordítva. A színeknél is az összhangra érdemes figyelni, nem az egyformaságra! Egy egyszerű öltözetet is nagyon jól fel lehet dobni picit extrább kiegészítőkkel.

  1. Találjuk el az anyagot!

Az anyag elsődleges annak érdekében, hogy ne fázzunk a sapkában, de emellett az sem árt, ha stílusos a viselet. Például egy gyapjú kötött sapka elég jó választás lehet, hiszen divatos és nagyon jól tartja a meleget. Nagyon fontos, hogy a sapka anyaga ne irritálja a fejbőrt: ha viszket, vagy kényelmetlenül érezzük magunk viselése közben, akkor inkább válasszunk mást!

Az a fránya sapka-haj!

Számomra a pihe-puha bojtos sapkánál nincs jobb dolog egy mínusz-fokos téli estén. Szeretem. De egyetlen nagy-nagy hátulütőjét, a hajon megjelenő utóhatását kevésbé. Emiatt olykor inkább szembeszállok a hideggel, minthogy lenyalt hajjal kelljen eltöltenem a napot.  Egyik sapka-modell sem arról híres, hogy szép hajat varázsol, ezért összeszedtem néhány módszert arra, hogy a lapos haj félelme ne álljon közénk és a kedvenc sapkánk közé:

  1. Sose vegyük fel vizes hajra!

Csábító lehet hajmosás után feldobni a téli sapkát egy programokkal zsúfolt reggelen, de próbáljuk elkerülni ezt. Ha megadjuk az esélyt a hajunknak ahhoz, hogy száradjon a sapka alatt, bizony csak még makacsabbul lelapul.

  1. Sokat számít az anyag!

Ismét az anyag. Amellett, hogy stílusos legyen egy sapka, fontos, hogy jó anyagból készüljön – a hajunk miatt is. A szakemberek szerinte a kasmír, a pamut és a gyapjú az, ami egészséges a fejbőrnek és nem is nyomja le a hajat.

  1. Inkább legyen bő, mint szűk!

Minél szűkebb a sapka, annál rosszabb a haj alatta! A bő modell vagy az egy számmal nagyobb sapi jól nézhet ki, és a hajat sem lapítja annyira, mint egy szűkebb darab.

  1. A szárazsampon csodákra képes!

A lapos haj megmentője a szárazsampon, hiszen pont az a lényege, hogy a zsíros hatástól mentesítsen. Miután a sapka lekerült, néhány fújással és két fésüléssel újra életet varázsolhatunk a hajunkba.

  1. Előre kigondolt sapka-frizura

Tény, hogy a kiengedett haj nagyon jól mutat, ha a sapka alól lóg ki. Mégis egy jól kigondolt sapka alatti frizura megmenthet a lapos hajtól. Például a fonatok. Egy szorosra fonott hajat még a bojtos sem tudja elrontani, de az alul kötött copf is segíthet a helyzeten – nem mellesleg a copfok nagyon jól mutatnak a sapka alól kikandikálva is!

  1. Nem jó hosszú ideig hordani!

Ha lusta vagyok fésülködni és felkapom a bojtos sapim, egész nap nem kerül le a fejemről. Este pedig szidom a reggeli énem, hiszen a hajam szörnyen néz ki. Ha hosszabb ideig tervezünk sapiban lenni, érdemes levenni a fejünkről akárhányszor tehetjük, ezzel pihentetve a hajat, ami ilyenkor nyomás nélkül veheti fel eredeti formáját. Tehát buszon, villamoson vagy kocsiban utazva, ha elég meleg van, érdemes lehúzni a fejfedőt!

A tökéletes sapit majdnem ugyanolyan nehéz megtalálni mint a tökéletes melltartót, ezért érdemes türelemmel állni a témához. De az is biztos, hogy egy jól kiválasztott téli kiegészítő egy jól megoldott frizurával alatta rengeteg önbizalmat adhat!

Ajánljuk még:

Programok, amik beragyogják a legszürkébb hónapot

Nem véletlen, hogy januárra esik az év legdepressziósabb napja: ez az a hónap, amikor sokan érezzük úgy, mintha semmi nem történne, a szürkeségnek pedig talán sose szakad már vége. Tehetünk azonban azért, hogy ez ne így legyen! Egy kis szervezéssel és néhány spontán ötlettel érdekessé tehetjük az év első heteit, a tél maradékát!

 

Már követem az oldalt

X