Hagyományőrzés 2023: a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványnál jártunk

,,Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk” – mondta Kallós Zoltán. Ezt az idézetet választotta mottójául, és ennek szellemében dolgozik a róla elnevezett szervezet immár 30 éve. A válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány nagy erőkkel küzd, hogy az erdélyi magyarok megőrizzék hagyományaikat. Ennek érdekében három fő tevékenységet folytatnak, oktatási és közművelődési tevékenységet biztosítanak a környéken élőknek, illetve a névadó néprajzi gyűjteményét gondozzák. Megnéztük, miképp.

Te hány nyelven tudsz köszönni? – Ez itt a köszönős kvíz!

Ezerféleképpen tudunk magyarul köszönni. Mondhatjuk, hogy szia, szervusz, helló, jó napot kívánok, adjon Isten – csak hogy néhány példát soroljunk. De külföldön vajon milyen kifejezéseket használnak, mikor üdvözlik egymást, vagy éppen mikor elválnak útjaik? Kvízünkből kiderül, hány nyelven tudsz köszönni! 

Az egészséges haj titkai: hajápolási tippek a profiktól

A hajápolás olyan, mint a fogyás: mindenki mást mond róla és mindenkinek más vált be. Rengeteg hajtípus létezik, pont emiatt nehéz kiválasztani a sokféle praktikából a nekünk valót. Vannak ugyanakkor általános szabályok, amelyekkel nem lehet mellélőni: olyan tippeket gyűjtöttünk össze, amelyek aranyszabályként követhet bárki – pláne télen, amikor a hajunknak is extra odafigyelésre van szüksége.

Megérted-e a székelyeket? Kvízezz, és kiderül!

Erdélyiként is sokszor nehezemre esik megérteni néhány szót azok közül, amit a székelyek használnak. Több rokonom, nagyon jó barátom él Székelyföldön, és mindig jókat kacagunk, ha egy-egy szó fejtörést okoz nekem. Az ő segítségükkel írtam össze néhány, számomra is meglepő kvízkérdést. Te mennyit tudsz erről a furcsa, színes, érdekes nyelvről? Teszteld!

Kicsi belőle szerelmi vallomás, sok viszont a kapcsolat halála lehet – Pszichológust kérdeztünk a féltékenységről

Mindannyian voltunk már féltékenyek, vagy megéltük azt, hogy ránk féltékeny valaki. Jó esetben sikerült határt szabni ennek a kellemetlen, szorongó érzésnek, még jobb esetben meg tudtuk beszélni a miértjét. De nem minden helyzetben alakul ez így: a nagyon erős féltékenység képes kapcsolatokat toxikussá alakítani, végérvényesen tönkre tenni. 
Molnár Hunor pszichológus, Erdélyben, Gyergyószentmiklóson praktizál. Vele beszélgettünk az egészséges és a mérgező féltékenységről, a megoldásokról és a közösségi oldalak nyújtotta biztonságról és bizonytalanságról a témával kapcsolatban.

Feketén, fehéren – mennyit tudsz a kávéról? Kvízezz, és kiderül!

Egy forró kapucsinó, egy erős eszpresszó vagy egy hűsítő jegeskávé – holnapig sorolhatnánk, a kávé hány típusáért vagyunk oda. A kávé a történelem során sok úton kísérte már el az embert, így igen sok érdekesség kapcsolódik hozzá. Te mit tudsz a kedvenc italunkról?

Nem tudod, milyen csizma áll jól? Segítünk!

A csizma és bakancs elengedhetetlen része a téli gardróbnak. Bár a lábbeli vásárlásakor nyilván a legfontosabb a kényelem, elengedhetetlen az is, hogy jól mutasson, szépnek érezzük magunkat benne, magabiztosságot adjon. Mutatjuk, kinek merre érdemes keresgetni! 

Hogyan lehet sokat utazni? – Interjú egy világutazóval

Szilágyi Ági tárgyak helyett élményeket gyűjt, és járja a világot: még nincs harminc éves, de már 51 országban járt, mindezt úgy, hogy irodai munkát végez, 9 és 5 között üzleti elemzőként. Egy kis budapesti garzonban lakik, Európán kívül volt már Etiópiában, Malajziában, Thaiföldön, Kanadában, a Maldív szigeteken és Balin is. Élete és hobbija az utazás, ezért képes úgy szervezni a pénzügyeit és az idejét, hogy ezt igen komolyan űzhesse. Szerencsére módszereit nem titkolja: rengetegen követik az utazási tanácsait a blogján, és néhány hónapja a hobbiját vállalkozássá növelte, így szabadidejében személyre szabott utazásokat is szervez.

Már követem az oldalt

X