Pszicho

„Egyetlen kedves szó három téli hónapot is kifűt” – hóemberek tanításai

Hóembert építeni az egyik legnagyobb gyereköröm és sokszor a felnőttek is kiveszik a részüket a mókából. Persze nem árt, ha van hó, amiből ezt az álmot meg lehet valósítani, de szerencsére ez a tél pár napig már megmutatta havas arcát. És a pelyhekben, a pelyhek mellett egy nagy leckét is hagyott nekünk.

Idén is volt már olyan nap, mikor a közösségi oldalak megtelhettek havas fotókkal: láthattuk, a szomszédban (vagy az ország másik felében) hogyan húzza a hó az ágakat, ül a kerti padokon, az asztalokon, a gyerekhintán. Viszont a legtöbb fotót, amit láttam, ablakon keresztül, belülről kattintották el. Pedig a tél akkor is szép, ha nem a meleg szoba fedezékéből csodáljuk, mutatjuk meg a világnak, hogy nálunk is havas a táj.

Mert a tél cselekvő, cselekvést is kíván, és nem csak a hólapátolással lehet kimelegedni, bár tagadhatatlanul pont amiatt berzenkednek sokan a téltől, mert tolni, túrni, lapátolni kell a havat. Kiásni az életet alóla. Kiásni az elmozdulás lehetőségét, ami más évszakban csak úgy magától adott és egyértelmű.

A tél és a télben a hó cselekvést kér, ezért is jó, ha szeretünk hóembert építeni, mert a tél szereti a hóembert és elégedetten dünnyög, ha elég hóembert lát. A szíve is megmelegszik attól és akkor hamarabb olvad a hó. Megfigyeltétek már?

Pedig így van, ha nem bántjuk, sózzuk, savazzuk, sározzuk, ha nem pocskondiázzuk, ha nem kívánjuk a francba, ha nem szűkölünk rá, hogy egye már meg a kutya a telet, ha nem sziszegjük, hogy a tél temetve jó. Ha nem keressük télen a fecskét, ha nem télen hiányoljuk hangosan a szalmakalapot, ha nem gúnyoljuk, ostorozzuk, ha nem fordítunk neki hátat, ha a lelkünkben adunk egy kis időt a télnek. Ha hellyel kínáljuk és elismerjük, hogy neki is feladata, jelentősége van, akkor hamarabb távozik.

De előtte még szívesen megnézi a hóembereket, amiket a jövőtől még nem szorongó kicsik, vagy gyereklelkű felnőttek építenek. Olyan

felnőttek, akik tudják, hogy egyetlen kedves szó három téli hónapot is kifűt, és akik tudják, hogy január, február, itt a nyár.

Szóval mindazok, akiknek nem jégvirág, hanem tavaszi remény virágzik a szívükben.

Mert az ilyen ember barátságot ápol minden évszakkal, éppen ezért gond nélkül szalad a pincébe vagy a kamrába és játékos örömmel döfi a répát a hóember arcába orrnak. Aztán hozza a legcsillogóbb piros fazekat a konyhából, és nem bánja, ha hetekig ott virul kalapként a hóember fején. Főz majd másban. Főz boldogan, mert van mit, és nem gondol a kalapra másként, csakis tiszta örömmel. És nem várja, hogy olvadjon már a hó, mert tudja, hogy úgyis elolvad majd egyszer. Elolvad a legkeményebb jégpáncél is és jobban tart az emberi hidegségtől, mint a legkeményebb mínuszoktól, mert tudja, hogy

Sándor, József, Benedek zsákban hoznak meleget. De vajon mi, vajon ki hozza meg az emberi lélek felmelegedését, ha a hóember építése sem?

Szóval én azt mondom, hogy aki csak teheti, építsen hóembert! Nem önmaga képére, annál sokkal jobbra. Olyat, aminek sok mindenre nincs szüksége a jókedvhez, csak stabilitásra, orra, szemre meg egy kézre, meg piros, hetykén fejtetőre csapott kalapra.

Építsünk egyet akár közösen, olyan nagyot, hogy az égig érjen, integessen át egyik városból a másikba ágas-bogas kezével, vidáman. Emelje meg a kalapját hetykén, akár át is szólhat. Odaszólhat azoknak, akik nem értik, mire fel épült az a hóember, minek is a vele való bajlódás, mert úgyis elolvad majd. Nem marad belőle más, mint egy óriási pocsolya, latyakká válik, sárrá, oda a nagyság, meg a jégből faragott álmok. Nem marad más belőle, mint egy seprű, meg egy piros fazék.

Odaszólhatna, hogy nincs is olyan nagy különbség ember meg hóember között. Mert ha elmúlik a tél, meg a nyár, meg sorra az évszakok, egyik a másik után…. mi marad más, mint egy seprű meg egy piros fazék? Meg az, amit tettünk azért, hogy felolvadjon az emberi szív...

Ajánljuk még:

Tánccal a depresszió ellen – Ragoncza Imre táncművésszel beszélgettünk

Aki dudás akar lenni, pokolra kell annak menni – szól a dudanóta szövege, és Ragoncza Imre tudja, mit jelent ez: profi néptáncos karrierje legaktívabb éveiben, fiatal férfiként érte utol a súlyos depresszió. Kórházba került, és nem is sejtette, hogy éppen a szakmája, a tánc által fogja tudni legyőzni betegségét. Mindennek már több évtizede. Imre azóta Szilágyi Edit pszichológus segítségével kidolgozott egy táncterápiás módszert pszichiátriai betegek számára, és tánctanítással tartja egészségben saját magát, illetve gyerekek egymás után felnövő generációit is.

 

Már követem az oldalt

X