Otthon

Tobozokból természetesen: DIY karácsonyi dekoráció, 5 formában

Tobozokból minden is készülhet! Mi most öt, karácsonyi hangulatú dekorációt hoztunk, amelyeket akár félóra alatt elkészíthettek ti is – és még a környezetet is véditek velük! 

A fenyőtoboz az ünnepvárás egyik elengedhetetlen kelléke. Nálunk nagy tiszteletnek örvend, hiszen ősszel jó móka gyűjteni az aprónéppel, azután pedig lehet belőle dísz az adventi koszorún, álmodhatunk belőle angyalt vagy tobozmanót, de formája miatt lehet virág, fenyőfa, csüngő ablakdísz – a tobozba beleszőhetünk kreatív gondolatokat. Illik a rusztikus környezetbe ugyanúgy, mint a letisztult, minimál formavilágba, és az ünnep múltával komposztálható, vagy begyújthatunk vele a kályhába.

Kezdésnek érdemes begyűjteni többféle tobozt is. A gyűjtögetés jó alkalom arra, hogy felfedezzük, megismerjük a tűlevelűek sokféleségét, és a hozzájuk tartozó tobozt, ami megfásodott virágzat, szép, spirális elrendezésű pikkelyekkel.

Ha van egy zsák tobozunk, akkor már csak a fantáziánkat kell elindítani, és csodás dekorációkat készíthetünk az egész lakásba! Kerti díszekbe akkor tegyünk tobozokat, ha az esőtől, hótól tudjuk védeni, mert a nedvesség hatására a tobozok becsukódnak, elvesztik ragyogó díszítőértéküket.

Öt beltéri tippet mutatunk, ahogy felhasználhatjátok őket:

1. Tobozkoszorú egyszerűen

A tobozkoszorú gyönyörűen mutat az ajtón, ablakon, de használhatjuk adventi koszorú alapjául is.  A függesztett koszorúhoz egy drótot alakítottam kör alakúra – így már az akasztó meg is van oldva.

 

Vékony drót segítségével rögzítettem hozzá a tobozokat, és a díszítés most csak egy kockás szalagból kötött masni. Kerülhet rá elemes égősor, fenyőágak, aprócska díszek, és máris elhelyezhetjük méltó helyére.

 

2. Apró asztaldíszek

Van, aki a tobozban angyalt lát, van, aki erdei manót. Az ünnepváró asztalon szép díszek az erdei vagy fekete fenyő rózsatobozai magukban is, vagy egy kis ünnepi pompával. Állíthatjuk őket kis cserépbe, vagy egy duci pezsgős dugóra. Aztán ragaszthatunk rá fűszereket: csillagánizst, borókát, borsot, állíthatjuk fahéj „törzsre”. Kerülhetnek rá apró gyöngyök, picike díszek, engedjük a gyerekeknek, hogy szárnyaljon a fantáziájuk! Hajlakkal finom fényt is kölcsönözhetünk a mini alkotásoknak.

 

3. Tobozmanók

A kis manók sokféle alakban élnek képzeletünkben. A letisztult, skandináv stílusú manókat a legegyszerűbb elkészíteni, és számtalan szerepben tündökölhetnek: fenyődíszként, ablakdekorációként, ajándékkísérőként, apró meglepetésként. A kiválasztott tobozhoz keressünk egy darabka filc-, flíz- vagy polár anyagot. Vágjunk ki belőle egy megfelelő méretű háromszöget, amit vigyázva ráragasztunk a toboz felső részére. Az akasztót ragasztással, vagy három öltéssel rögzíthetjük, és egy mini vattapamacs kerülhet az orrára.

 

 

4. Mécsestartó fagyönggyel, tobozzal

Válasszunk néhány hosszúkás, szivar formájú tobozt: ezek az ezüstfenyő és lucfenyő tobozai. Egy egyszerű, egyenes falú befőttes üvegbe tegyünk vastag, tömzsi gyertyát. Vékony zsineggel kössük a tobozokat az üveg köré, a zsineg és az üveg közti résbe szúrjunk néhány szál fagyöngyöt, vagy akár pici fenyőágat. A gyertya így biztonságos helyen fog égni, viasz sem csöppen az asztalra, és kellemes, természetes hatású asztaldíszben gyönyörködhetünk.

 

Tobozos mini grincsfa

Az apróbb tobozok kínálják magukat, hogy valami aprólékos-játékos formában jelenjenek meg. Aki szeretne egy formabontó díszt készíteni, amire akár egész télen kellemes ránézni, összeállíthatja kis vörösfenyőtobozokból, vagy égerfa aprócska áltobozának felhasználásával.

 

A fácska törzse egy kétujjnyi vastag faág, melyet egy tálkában rögzítünk, például kevés gipsszel, úgy biztosan nem borul majd fel. Alaposan összegyűrt-összegyúrt selyempapírból alakíthatjuk ki a fa formáját, amihez képzeljük hozzá a rákerülő tobozok méretét is. A selyempapír-alapot ragasszuk rá a fatörzsre, majd erre szépen, egyesével, türelmesen a tobozokat. Színes kenderkóccal, zuzmóval kombinálva tehetjük színesebbé, látványossá.

A toboz szimbólum is egyben: a bőség, a termékenység jele. Más olvasatban a férfiúi erő és a női termékenység szimbóluma, segít felnyitni a harmadik szemet. Használják varázslatokban, ahol hosszú életért, termékenységért, egészségért kiáltanak.

Tehát tobozokkal körülvenni magunkat mindenképpen megfontolandó, természetes és szemet gyönyörködtető.

 

Már követem az oldalt

X