Pszicho

Ajándék vagy átok a humor?

Ki ne értékelné a jó humorral megáldott személyeket? Bár a humor minőségi megítélése relatív, kétségtelenül meleg fogadtatásban részesül, ha a megfelelő módon, a megfelelő időben szól a megfelelő közönségnek. A humor tehát valahol művészet, ami kreativitást és gyors észjárást igényel(het), megfelelő használat mellett pedig hű és előnyös társunk lehet. De talán mindez nem csak csupa nevetés és kacagás? Milyen motivációja, személyisége lehet annak, aki gyakran humorizál? Erre keressük a választ!

Képzeljük el Verát. Mindenre mindig van egy kedves szava. Sőt! Mindenre van egy kedves, vicces szava. Meglátja a lehetőséget a beszélgetésekben, helyzetekben, és pillanatokon belül el tudja varázsolni az embereket. Ha elsüt egy viccet, hirtelen minden él kisimul, minden kerek, a beszélgetés gördülékeny és vidám. És hogy mennyi mindenre használja ez a lány a humort! Ha egy helyzet kezd épp feszengőssé válni, tudja, hogy mivel oldja fel. Éppen ezért könnyen épít ki kapcsolatot az emberekkel, fellélegzés vele beszélgetni.

Az is biztos, hogy amikor egy barátja kétségbeesett, tanácstalan, már túl van minden síráson, akkor ő lesz az, aki odahajol és egy nosztalgikus viccel vagy egy szófordulattal keserédes mosolyt csal az arcára. Ugyanilyen könnyedséggel tud megálljt parancsolni humorával egy-egy kialakuló vitának vagy feszült légkörnek. Elüti egy viccel, de pontosan tudja, mit és hogyan kell mondania, ahhoz, hogy ne legyen se tapintatlan, se komolytalan, azaz hogy ne tetézze a bajt.

Szóval mire is jó ez a humor? Kapcsolatokat épít, kapcsolatokat táplál, melegséget ad.

De emellett még lehet egy igen fontos szerepe. Az önvédelem.

A humorral többek között távolságot lehet teremteni, olyan, akár egy páncél. Amivel amúgy nem olyan egyszerű bánni. Néha talán fullasztóvá, nehezen levetkőzhetővé válik. Előfordulhat, hogy amikor egyenesen, őszintén, nyíltan kellene kommunikálni, akkor is hajlamos kicsavarni a társas helyzeteket.

Ezen felül a humor bizonyos megközelítések szerint egy magas szintű elhárító mechanizmus. Tehát nem okvetlenül segít hozzá a problémás helyzet megoldásához, hanem akár annak eltussolásában, szőnyeg alá söprésében is szerepet játszhat. Segítségével az egyén képes kizárni a negatív dolgokat, de ezzel magára zárja az ajtót, és egyedül marad. Talán Verával is előfordul, hogy reflexszerűen viccelődik, tréfálkozik, és ez az intimitásra, mások közel engedésére rossz hatással lehet. Nehéz pőrén megmutatni magunkat, különösen, ha már felépítettünk egy jól működő, vidámságot sugárzó gépezetet. Ez olykor összeférhetetlen az önismeret, a szembesülés, a kitárulkozás mélységével és komolyságával – persze semmi sem lehetetlen.

Emellett a humor félreértéseket is generálhat. Előfordulhat, hogy Vera időről időre kellemetlen szituációkban találja magát. Hiszen ő nem akar mindenkivel szoros barátságot kötni, vagy mindenáron flörtölni, csak kitűnően viccelődik. Ez megnehezítheti a távolságtartást olyan személyekkel kapcsolatban, akiket igazából nem szeretne közelebbről megismerni, és akiket valahogy mégis sikerül lenyűgöznie. Ennél tovább haladva, a humorizálás sztereotípiákat ébreszthet másokban.

Azok, akik szívesen elemeznek másokat, esetleg irigyek Vera humorára, úgy vélhetik, hogy a lány komolytalan, gyerekes.

Hiába bármilyen intelligens humor, lesznek személyek, akik csak vetélytársat, esetleg bohó kislányt látnak benne.

Az is nehéz lehet olykor, ha a közösség, a szeretett ismerősök igénylik, hogy Vera minden alkalommal ugyanolyan kicsattanó formában legyen. Tőle várják a megoldást, a csodát, és dühösek vagy értetlenek lesznek, ha Vera erre képtelen. Az ilyesmi egyébként elkerülhető, ha Vera megtanulja képviselni a negatív érzéseit is mások előtt. Nem utolsósorban pedig a barátságok milyenségének is jó mérője lehet a humor. Ha valaki csak azért keresi a társaságát, hogy Vera humorától jobban érezze magát, akkor az ott egyértelmű kihasználása a másik személynek.

A humor egyébként a másik oldalról is kihasználható, lehet manipulatív is.

Nehéz nemet mondani egy kedves, jó humorral fűszerezett kérésre vagy kérdésre. Persze ne legyünk paranoiásak feleslegesen, de legyünk résen azért, ha valaki sokat humorizál a közelünkben.

Mert mi a baj a sok humorral? Ha jó helyen, jó időben születik meg, akkor semmi. De ha nem is így van, ne feszítsünk senkit keresztre anélkül, hogy őszintén beszélgetnénk vele arról, miért viccelődik megállíthatatlanul. Lehet, hogy az illető zavarban van, bizonyítani szeretne valamit, el akar érni valamit, vagy csak szimplán nem tudja mi a határ.

A jó humorérzék tehát sokrétűen felhasználható, rengeteg fajtája, megnyilvánulása lehet. Hatásos eszköz mások megszólítására, az önvédelemre vagy légkör megteremtésére, figyelemfelkeltésre. És amilyen sok jelentéssel bírhat egy hallgató vagy egy hallgató közönség számára, ugyanígy rengetegféle motiváció is állhat mögötte.

Ajánljuk még: 

6+1 TIPP, HOGY A SZÜRKE HÉTKÖZNAPOKBA IS CSEMPÉSSZ NÉMI ÖRÖMFORRÁST

MÁR MEREK FÉLNI, MERT MEGTANULTAM, MIRE MEGYEK VELE

„A PILLANATNYI ÖRÖM FELÉ FORDULTAM: ETTEM. ETTEM ÉS ETTEM”

 

Már követem az oldalt

X