Otthon

Otthonmaradós tippek a mestertől – Erre figyelj, hogy flottul menjen

Nem nagy ördöngösség. Mutatom, én miként csinálom!

Otthonmaradásban jó vagyok. Ha lehet így fogalmazni, akkor nagyon jó. Rám találták ki. De kezdjük az elejéről: az alapvető személyiségem introvertált-extrovertált. Szóval alapvetően szeretek otthon lenni, csendben, egyedül, de társaságban tudok kommunikálni. Ez azt jelenti gyakorlatban, hogy órákig jól elvagyok emberek között, tudok beszélgetni (az üres fecsegést leszámítva), majd hirtelen elkap egy érzés, hogy most le kéne lépnem, nagyon gyorsan haza kell jutnom a kuckómba. Ez tökéletesen illeszkedik a szabadúszó életmódomhoz. Járok rendezvényekre, projekteket csinálni, fotózni, edzeni, de nem vagyok arra kötelezve, hogy naponta x órát másokkal töltsek. (Próbáltam, nem nekem való. De az egy másik történet.)

Szóval az otthonmaradást, a home office-t nekem találták ki.

Emiatt sem esik nehezemre a járvány miatti rendelkezés. Sőt! Legalább okom van rá, hogy miért is nem megyek emberek közé.

Sokan sokféle tanácsot adnak arra vonatkozóan, hogy hogyan is kell otthon maradni. Mert ez sem egyszerű ám; értelmesen és hasznosan tölteni az otthoni időt. Pedig a recept egyszerű: maradj otthon, és kövesd az egyébként működő napi rutinodat. Persze azt leszámítva, hogy sminkelsz, belövöd a hajadat, csinosan felöltözöl, és elindulsz otthonról. Elég csak egy mackó szerkó, arcmosás, és a laptopod. A szetted kényelmes, praktikus, és rajtad kívül csak a családod és esetleg a futár lát benne, szóval szerintem

engedd el a feszengést ezzel kapcsolatban.

A praktikus rész

Öngondoskodás, önellátás: Bevásárlásügyileg mi alapból hetente vásároltunk be úgy, hogy minden nap főzünk, és minimalizáljuk az éttermi rendelést. Egyrészt ez így költséghatékony, másrészt nem sokfogásos ételeket csinálunk, hanem egyszerűen elkészíthető, maximum félórás fogásokat. Olyanokat, mint párolt zöldséges rizstejszínes lencsetészta, rántott hús rizibizivel, krumplis tészta, édesburgonyás wokos csirke és társai. Tehát semmi extra, mégis tápláló, rostban, fehérjében és nyomelemekben gazdag ételek. Naponta egyszer főzünk, és ezt esszük vacsorára és ebédre is, ha úgy van. Miért töltenénk több időt a főzéssel, ha otthon töltjük a napot, mintha el kellene menni valahová? Az elvégezendő munka home office-ban is ugyanannyi...

A rutin kialakítása: fontos, hogy legyen napi rutinod. Ki kell jelölni, hogy mi az, amit az adott napon meg fogsz csinálni. Én tömbösíteni szoktam. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy kijelölök napokat takarításra, időintervallumokat edzésre, munkára és más elintézendőkre, aztán ehhez tartom magamat.

Másképpen nem működik hatékonyan a home office, mert könnyen el lehet csúszni! 

Ha pedig be kell mennem (ne adj’Isten) a városba, akkor mindent próbálok egy napra összeszervezni, és letudni egy nagy lélegzetvétellel az egészet. Mivel most a városokban mászkálás senkinek nem ajánlott, fontos, hogy ha mégis el kell intézned valamit, figyelj még jobban az alapvető higiéniára – értsd ezalatt a gyakori kézmosást és a fertőtlenítést!

Állattartóknak külön tipp: mi nagyon figyelünk arra is, hogy a cipőnkkel se vigyünk be a lakásba semmilyen baktériumot, mivel Sherlock (a macskám) sajnos már lett „cipőbacitól” beteg. Azóta extrán ügyelünk a felmosásra, és arra, hogy ne legyünk kinti cuccokban a lakásban.

Mi kell és mi nem kell az otthonmaradáshoz?

Összességében az otthonmaradás nem olyan bonyolult dolog, és pékségnyitásnyi mennyiségű lisztet, cukrot, élesztőt sem kíván meg ez a helyzet. Csak szimplán tudatosságot. Össze kell írni, mit szoktatok enni, az elkövetkező egy-két hétben mit szeretnétek enni, és miből mennyit szoktatok fogyasztani. És csak ezeket megvenni, lehetőleg előre, egy-két hétre való adagot. Ez nem kartonszámnyi löncshúst, és cukrot jelent. Gondoljatok bele: minden, amit feleslegesen veszünk meg, azt lehet, hogy valaki mástól vesszük el, akinek nem jut már a boltban.

És igen, a következő időszakban valószínűleg nem fog senki plázázni, mozizni, színházba járni. Egy idő után lehet, hogy otthonról sem szabad majd kimozdulni. De ne aggódjatok, nem dől össze a világ mindettől. Kapunk legalább egy kis időt magunkra, amit okosan használhatunk. Itt az idő: fejlesszétek magatokat, olvassatok, társasozzatok, rakjatok ki egy ezer éve a polcon várokozó puzzle-t, vagy vágjatok bele egy olyan projektbe, amit tologattok magatok előtt egy jó ideje! 

És a legfontosabb! Vigyázzatok egymásra, és magatokra. Figyeljetek a higiéniára, szedjetek vitamint, erősítsétek az immunrendszereteket, szóval vásároljatok, éljetek most is tudatosan!

További cikkek a témában:

30 IMMUNERŐSÍTŐ ÖTLET, HOGY FELVEDD A KESZTYŰT A VÍRUSOKKAL

KELL A SZIGOR, KÖVESSÜK AKÁR A TÚLREAGÁLÓ INTÉZKEDÉSEKET IS! – A WHO EX-VEZETŐJÉNEK TANÁCSAI

EZT TEGYÜK A LELKI EGÉSZSÉGÜNK ÉRDEKÉBEN A JÁRVÁNY IDEJÉN!

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X