Otthon

Kötelező házimunkák: a fürdőszoba tisztán tartását sem szabad elbliccelni

A penész ellen ecetet, a vízkő ellen pedig citromlevet is használhattok, ha vegyszermentesen takarítanátok ki a fürdőszobátokat. Ha a bolti tisztítószerekben jobban bíztok, választhatjátok azt is, a lényeg, hogy ne hagyjátok ki: a párás, meleg levegő ugyanis kiváló környezetet teremthet a különféle baktériumoknak és gombák megtelepedéséhez, nem beszélve a penészről!

Szeretném azt hinni, hogy mivel a fürdőszobában mindennap folyik a víz, tisztálkodásra, felfrissülésre használjuk, ott mindig tisztaság és rend honol, de hétről hétre szembesülök azzal, hogy ez korántsincs így. Sőt, ez a lakás egyik legrizikósabb helyisége, már ami a tisztaságot illeti.

A párás meleg és a hétköznapi kosz keveredése ugyanis kiváló táptalajnak szolgál a különféle gombáknak és baktériumoknak, valamint a többek között ezek miatt kialakuló, kellemetlen szagoknak is.

Azért, hogy valóban higiénikus körülmények között tudjunk nap mint nap tisztálkodni, hetente/kéthetente ki kell takarítanunk a fürdőszobát attól függően, hogy hétközben milyen sűrűn végzünk benne kisebb-nagyobb takarítást, fertőtlenítést. Mert például a mosdókagylót, a vécét és minden olyan felületet, amit gyakran (naponta többször) használunk, minden héten alaposan tisztítani, fertőtleníteni kell. De ha hét közben elvégzünk pár apróbb csinosítást, megkönnyíthetjük és lerövidíthetjük a hétvégi teendőinket. Többek között naponta, kétnaponta áttörölhetjük a vécéülőkét, a csaptelepeket (mondjuk egy fertőtlenítő kendővel) vagy háromnaponta csillogóvá varázsolhatjuk a türköt. Ezekkel higiénikusabbá és komfortosabbá tesszük a hétköznapjainkat is.

Ha azonban eljön az ideje a fürdőszoba nagytakarításának, nincs mese, neki kell veselkedni – íme ehhez némi segítség!

A különféle, fürdőszobában is használható tisztítószer alkalmazásával könnyedén kitakaríthatjuk, fertőtleníthetjük a helyiséget: a mosdókagylót, a csapokat, a vécécsészét, de még a csempe közötti fugát is áttörölhetjük klórral, hogy szép fehér legyen (különösen, ha a zuhanykabin fala csempézve van), és alaposan felmoshatjuk ezek segítségével a padlót is. Csak követnünk kell a használati utasításokat.

De mi van akkor, ha természetesebb szereket szeretnénk használni? Nos, erre is van lehetőség: a szódabikarbóna és az ecet itt is segítségünkre lehet. Ezeket hígítva alkalmazzuk: a vécécsészébe öntsünk egy kevés szódabikarbónát, és hagyjuk hatni néhány percig, majd a vécékefével súrolva öblítsük le. A mosdókagylót és a kádat hasonlóan takaríthatjuk, a lefolyó tisztántartásában pedig jó, ha van kéznél egy kevés fehér ecet – ha néhány percig hatni hagyjuk, akkor meglazítja, feloldja a lefolyócső falára tapadt fogkrém- és szappanmaradékba ragadt szennyeződéseket. Az ecettel szép csillogóvá varázsolhatjuk a csaptelepeket vagy a zuhanyrózsát:

ez utóbbit áztassuk ehhez ecetes vízbe akár egy órán keresztül is, majd öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

A penész ellen a legjobb módszer a megelőzés: tartsátok szárazon a helyiséget! Szellőztessetek rendszeresen a fürdőszobában és a legjobb, ha a különböző felületeket mindig tisztára törlitek használat után (például a zuhanykabin falát), és hagyjátok, hogy minden alaposan megszáradjon (például a zuhanyfüggönyt mindig húzzátok össze, hogy az egyenletes, sima felület mindenhol szellőzhessen és megszáradhasson). Vízkőoldásra az ecet mellett/helyett a citromlé is jó választás lehet!

A páraelszívót szappanos vízbe mártott, puha ronggyal érdemes áttörölni – ha nem is hetente, de kéthetente ajánlott ezt elvégezni. És ne feledkezzetek meg az olyan kellékek alapos tisztításáról, fertőtlenítéséről sem, mint például a vécékefe!

Egy tál vízbe öntsetek tisztítószert és áztassátok benne néhány percig.

A koszos vizet cseréljétek le meleg szappanosra, s ebben is áztassátok néhány percnyit. Végül jöhet a tiszta vizes öblítés, ami után hagyjátok, hogy megszáradjon.

Akármelyik módszert is választjátok, törekedjetek az alapos takarításra, a fertőtlenítésre, és hogy a fürdőszoba felületei, amikor csak lehet, mindig szárazok legyenek! Nem is gondolnánk milyen sok helyen megbújhatnak a baktériumok.

Sajnos ez a házimunka (is) elkerülhetetlen, de egy jó zenei válogatás vagy a kedvenc közszereplőtökkel készített beszélgetés meghallgatása közben úgy tűnhet, hogy pillanatok alatt végeztetek. Nekem legalábbis ezek mindig segítenek.

Ha a vegyszermentes takarítás rejtelmeibe szeretnél elmélyedni, olvass tovább! 

Ajánljuk még:

Szerencsét hoz, csak kiborít: pókok (elleni trükkök) a lakásban

Akár meg is örülhetnénk annak, amikor pókot találunk a lakásban, hiszen állítólag szerencsét hoznak. Csakhogy sokan irtóznak ezektől a nyolclábú állatoktól, a pókháló pedig nem igazán kelti a tiszta és rendezett otthon érzetét. Milyen pókokkal találkozhatunk a lakásban, és mit tehetünk ellenük? Ennek (is) utánajártunk!

 

Már követem az oldalt

X