Kötelező házimunkák: a fürdőszoba tisztán tartását sem szabad elbliccelni

Otthon

Kötelező házimunkák: a fürdőszoba tisztán tartását sem szabad elbliccelni

A penész ellen ecetet, a vízkő ellen pedig citromlevet is használhattok, ha vegyszermentesen takarítanátok ki a fürdőszobátokat. Ha a bolti tisztítószerekben jobban bíztok, választhatjátok azt is, a lényeg, hogy ne hagyjátok ki: a párás, meleg levegő ugyanis kiváló környezetet teremthet a különféle baktériumoknak és gombák megtelepedéséhez, nem beszélve a penészről!

Szeretném azt hinni, hogy mivel a fürdőszobában mindennap folyik a víz, tisztálkodásra, felfrissülésre használjuk, ott mindig tisztaság és rend honol, de hétről hétre szembesülök azzal, hogy ez korántsincs így. Sőt, ez a lakás egyik legrizikósabb helyisége, már ami a tisztaságot illeti.

A párás meleg és a hétköznapi kosz keveredése ugyanis kiváló táptalajnak szolgál a különféle gombáknak és baktériumoknak, valamint a többek között ezek miatt kialakuló, kellemetlen szagoknak is.

Azért, hogy valóban higiénikus körülmények között tudjunk nap mint nap tisztálkodni, hetente/kéthetente ki kell takarítanunk a fürdőszobát attól függően, hogy hétközben milyen sűrűn végzünk benne kisebb-nagyobb takarítást, fertőtlenítést. Mert például a mosdókagylót, a vécét és minden olyan felületet, amit gyakran (naponta többször) használunk, minden héten alaposan tisztítani, fertőtleníteni kell. De ha hét közben elvégzünk pár apróbb csinosítást, megkönnyíthetjük és lerövidíthetjük a hétvégi teendőinket. Többek között naponta, kétnaponta áttörölhetjük a vécéülőkét, a csaptelepeket (mondjuk egy fertőtlenítő kendővel) vagy háromnaponta csillogóvá varázsolhatjuk a türköt. Ezekkel higiénikusabbá és komfortosabbá tesszük a hétköznapjainkat is.

Ha azonban eljön az ideje a fürdőszoba nagytakarításának, nincs mese, neki kell veselkedni – íme ehhez némi segítség!

A különféle, fürdőszobában is használható tisztítószer alkalmazásával könnyedén kitakaríthatjuk, fertőtleníthetjük a helyiséget: a mosdókagylót, a csapokat, a vécécsészét, de még a csempe közötti fugát is áttörölhetjük klórral, hogy szép fehér legyen (különösen, ha a zuhanykabin fala csempézve van), és alaposan felmoshatjuk ezek segítségével a padlót is. Csak követnünk kell a használati utasításokat.

De mi van akkor, ha természetesebb szereket szeretnénk használni? Nos, erre is van lehetőség: a szódabikarbóna és az ecet itt is segítségünkre lehet. Ezeket hígítva alkalmazzuk: a vécécsészébe öntsünk egy kevés szódabikarbónát, és hagyjuk hatni néhány percig, majd a vécékefével súrolva öblítsük le. A mosdókagylót és a kádat hasonlóan takaríthatjuk, a lefolyó tisztántartásában pedig jó, ha van kéznél egy kevés fehér ecet – ha néhány percig hatni hagyjuk, akkor meglazítja, feloldja a lefolyócső falára tapadt fogkrém- és szappanmaradékba ragadt szennyeződéseket. Az ecettel szép csillogóvá varázsolhatjuk a csaptelepeket vagy a zuhanyrózsát:

ez utóbbit áztassuk ehhez ecetes vízbe akár egy órán keresztül is, majd öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

A penész ellen a legjobb módszer a megelőzés: tartsátok szárazon a helyiséget! Szellőztessetek rendszeresen a fürdőszobában és a legjobb, ha a különböző felületeket mindig tisztára törlitek használat után (például a zuhanykabin falát), és hagyjátok, hogy minden alaposan megszáradjon (például a zuhanyfüggönyt mindig húzzátok össze, hogy az egyenletes, sima felület mindenhol szellőzhessen és megszáradhasson). Vízkőoldásra az ecet mellett/helyett a citromlé is jó választás lehet!

A páraelszívót szappanos vízbe mártott, puha ronggyal érdemes áttörölni – ha nem is hetente, de kéthetente ajánlott ezt elvégezni. És ne feledkezzetek meg az olyan kellékek alapos tisztításáról, fertőtlenítéséről sem, mint például a vécékefe!

Egy tál vízbe öntsetek tisztítószert és áztassátok benne néhány percig.

A koszos vizet cseréljétek le meleg szappanosra, s ebben is áztassátok néhány percnyit. Végül jöhet a tiszta vizes öblítés, ami után hagyjátok, hogy megszáradjon.

Akármelyik módszert is választjátok, törekedjetek az alapos takarításra, a fertőtlenítésre, és hogy a fürdőszoba felületei, amikor csak lehet, mindig szárazok legyenek! Nem is gondolnánk milyen sok helyen megbújhatnak a baktériumok.

Sajnos ez a házimunka (is) elkerülhetetlen, de egy jó zenei válogatás vagy a kedvenc közszereplőtökkel készített beszélgetés meghallgatása közben úgy tűnhet, hogy pillanatok alatt végeztetek. Nekem legalábbis ezek mindig segítenek.

Ha a vegyszermentes takarítás rejtelmeibe szeretnél elmélyedni, olvass tovább! 

Ajánljuk még:

Az egerek már a spájzban vannak, de nem félünk tőlük. Vagy mégis?

Ahogy hűvösödik, úgy költöznek be az egerek a melegre – nem csak vidéken. Sokaknak van egeres történetük, vidám családi sztorija, vagy éppen halálos horrorja. Szerkesztőségünk tagjainak izgalmasan színes az egerekhez fűződő viszonyuk, és néhányan az egérfogás művészetébe is beavatnak...

 

Már követem az oldalt

X