Otthon

Környezettudatos öblítés: mire jó a mosóparfüm és az illóolaj?

A vegyszerek nélküli mosás ugyan reneszánszát éli, de a környezettudatos háziasszonyok többsége azzal mégsem hajlandó kibékülni, hogy illatmentesek legyenek a tiszta ruhák. Az öblítőknek viszont távolról sincsenek zöld változatai. Milyen alternatív megoldások léteznek erre manapság?

Örök vitakérdés környezettudatos körökben, hogy szükséges-e a mosást követően vegyszerrel öblíteni a ruhákat, ha úgyis parfüm kerül ránk. Ma már sokan tisztában van azzal, hogy a hagyományos bolti öblítők valójában nem a mosószermaradványok eltávolítására szolgálnak, hanem egy bevonatot képeznek a textilen, ennek köszönhetően lesznek puhák és illatosak a kedvenc gönceink.

Ez a folyamat azonban több problémát is felvet, például azt, hogy a bevonatot olyan ivóvizet- és élővilágot veszélyeztető kémiai anyagok alkotják, amelyek a ruhákat viselve egész nap szívódnak fel a bőrünkön keresztül. Nem véletlen, hogy öblítők nem kaphatnak hivatalos ökocímkét az EU-ban. Végső soron nincs is rájuk szükség, hiszen a textilek nem igénylik a bevonatképzést, illatot pedig más módon is adhatunk a ruháinknak: például a ruhák közé bújtatott levendulával vagy rózsaszirommal, de ha tartósabb megoldásra vágyunk, választhatjuk a mosóparfümöket is.

Ezek alapvetően természetes illóolajok és oldódást segítő anyagok kombinációjából állnak, és mivel a gyártók igyekeznek a hagyományos öblítők környezettudatos alternatívájaként feltüntetni őket, általában nem tartalmaznak allergéneket vagy szintetikus anyagokat (vigyázat, a mosóparfümök nem összekeverendőek a hasonló, kis flakonban kapható textilöblítő-koncentrátumokkal). A használatuk egyszerű, vízzel vagy ecettel elkeverve az öblítőtartályba kell őket önteni, akár az öblítőket.

Nyilván felmerül a kérdés, miért vegye meg valaki a kissé drágább mosóparfümöket, mint magukat a természetes illóolajokat? A válasz az oldódást segítő anyagokban van: az olajok maguktól nem oldódnak vízben, tehát össze is foltozhatják a ruhákat, miközben nem illatosítják őket.

Nyilván az lenne a legegyszerűbb, ha maximum ecettel öblítenénk a ruhákat a puhítás céljából, de a felmérések alapján a háztartások többsége még mindig ragaszkodik az illatos textilekhez. Ha zöld háztartásban gondolkodunk, és mégis vágyunk az illatokra, akkor jobb híján érdemes legalább azokat a hazai gyártókat választanunk, amelyek igyekeznek környezetbarátabb verzióban legyártani az öblítőket. A mosóparfümök terén szintén léteznek magyar cégek. Ezek a márkák jellemzően csomagolásmentes boltban, kimérősen is megvásárolhatóak.

A saját tapasztalataim azt mutatják, a zero waste életforma iránt érdeklődve egyre többen hajlandóak lemondani az adalékok használatáról a mosás során, de az utcán járva néha még mindig megcsap a hagyományos öblítők émelyítően erőteljes illata. Pedig ha nem használjátok őket, egy idő után nem is hiányzik.

Ajánljuk még:

A sertéstrágya környezetszennyező, de semmi gond: az egérgénnel módosított malac már jobb lesz!

Környezetbarát trágyát ürítő disznó. Amikor erről olvastam, az első kérdésem az volt: milyen az a disznó, ami nem környezetbarát? Nos, a kutatók megmondták: az, amelyik kevesebb foszfort ürít. Arra jutottak, ha a disznóban lenne egy kicsi az egérből, mind jobban járnánk, génmódosításba kezdtek hát. Nekem pedig csak egy kérdésem maradt: hol van a józan ész határa?

 

Már követem az oldalt

X