Otthon

Kezdő szobakertészek kedvence, a korallvirág: 25 tudnivaló róla

A korallvirág a téli ablakpárkány hálás dísze, kezdő szobakertészek öröme. Színt hoz a januári szürkeségbe, vidámságot a farsangi időszakba. Ha eddig még nem neveltél korallvirágot, most mindenképpen szerezz be egyet!

1) 5 különlegesség, amit nem tudtál a korallvirágról

 1. Madagaszkárról származik, éppen ezért fagyérzékeny.
 2. Ez a pozsgás növény a kőtörőfűvirágúak rendjébe és a varjúhájfélék családjába tartozik, de nem töri fel a követ, nem károg és nem hájas.
 3. Német és angol neve „lángoló cicát” jelent.
 4. A legtöbb korallvirág piros, „korallszínű”, de a nemesítőknek hála válogathatunk rózsaszín, pink és sárga variációkból is.
 5. Szorgalmas holland nemesítésnek köszönhetők a Calandiva fajták, amelyek a korallvirág telt virágú változatai: 4 szirom helyett 32-35 szirmot találhatsz egy virágban.

2) 5 fajta, amiben örömöd leled

 1. Kalanchoe blossfeldiana ’Calandiva’ – telt virágú, sokféle színben előforduló korallvirág
 2. Kalanchoe daigremontiana – pozsgás, szobanövényként könnyen nevelhető sarjika, vagy elevenszülő korallvirág – letört vagy lepottyant sarjaiból gyorsan új növényt fejleszt
 3. Kalanchoe beharensis – barna korallvirág, barnás-szürkés, háromszögletű leveleivel, téli sárga virágaival díszít, könnyen tartható pozsgás növény
 4. Kalanchoe thyrsiflora – széleslevelű korallvirág, mely szürkés-pirosas levélrózsájával díszít, igénytelen pozsgás növényke.
 5. Kalanchoe tomentosa – bársonylevelű korallnövény vagy pandanövény, piros szélű, molyhos levelekkel, szinte kipusztíthatatlan

3) 5 szükséges lépés, mielőtt korallvirágot vásárolsz

 1. A korallvirág kezdő szobakertészeknek is örömforrás lehet, arra kell csak nagyon ügyelni, hogy ne öntözd túl!
 2. A nagy meleget és a napfényt is bírja, nem túl kényes, tehát ideális olyan embereknek is, akik leginkább csak gyönyörködni szeretnek virágaikban.
 3. Olyan növényt válassz, amelyen sok a bimbó, levelei ropogósak, harsogó zöldek.
 4. Fagyérzékeny, ezért fagyos időben mindenképpen több réteg selyempapírba burkolva szállítsd!
 5. A sárga virágot nem mindenki kedveli, tehát csak akkor válassz sárgát ajándékba, ha biztosan tudod, hogy örömmel fogják fogadni!

4) Erre figyelj, ha korallvirágot nevelsz

 1. A korallvirág szereti a szárazabb levegőt, nem igényel párásítást, leveleit nem kell permetezni.
 2. Mindig lágy vizet használj locsoláshoz, a víz ne érje a növény leveleit és virágait.
 3. A korallvirág remekül megél a virágágyásban, balkonládákban, sziklakertben, de a fagyot nem bírja: a hidegek elől időben vidd be a lakásba.
 4. Virágzás ideje alatt kéthetente tápoldatozd, pihenés időszaka alatt ne, és öntözd ritkábban.
 5. Hajtás- vagy levéldugványról szaporíthatod, könnyen növeszt gyökereket.

5) 5 dolog, amiért szeretjük a korallvirágot

 1. A korallvirág könnyen befolyásolható, a virágzáshoz másfél-két hónapon keresztül naponta legalább 12 órányi sötétségre van szüksége – tehát lehet vele játszani, időzíteni a virágzást.
 2. Vágott virág helyett télen sokkal jobb egy cserép korallvirágot vinni ajándékba!
 3. Nyárra kiültetheted a kertbe, a sziklakertben jól érzi magát, majd gazdag virágzással hálálja meg.
 4. Ünnepnapon tedd egy szép, a terítékhez illő kaspóban az asztalra: máris kész a természetes asztaldísz!
 5. Ha van egy különlegesen szép virágú példányod, sikeresen szaporíthatod, így másnak is adhatsz belőle.

Ha érdekelnek a növények, nézz szét sorozatunk korábbi cikkei között is! Összegyűjtöttünk már 5x5 tudnivalót többek között a mikulásvirágról, az orgonáról, a szivarfáról, a szellőrózsáról, a kecskerágóról, mérgező babérmeggyről, a gyönyörű liliomról, a hatalmas császárfáról és a pampafűről is. 

Ajánljuk még:

Pünkösdi reggeli a zöldben

Egyszer régen, valamikor az idők kezdetén, egy színes szakácskönyv került a kezembe. Németországból érkezett, és csábító szép reggeli ajánlatokkal volt teli. Lapozgattam, nézegettem, közben meg a mi sovány, sebtiben bekapott reggelinkre gondoltam. Volt benne vasárnapi és ünnepi reggeli, pezsgős reggeli a teraszon, angol reggeli babbal és bajor reggeli pereccel, fehér kolbásszal, és pünkösdi piknik-reggeli a zöldben.