Otthon

Kenni, enni, sütni, súrolni játszi könnyedséggel – a szódabikarbóna szinte mindenre jó!

Ez a por a bizonyíték rá, hogy az életben a legegyszerűbb dolgok olykor épp olyan hatásosak, mint a bonyolult, jól hangzó márkanevekbe csomagolt termékek.

Gyerekként sokat fájt a gyomrom, és fájdalomcsillapító helyett nevelőanyám a legtöbbször azt mondta: „igyál egy kis szódabikás vizet, majd attól elmúlik”. És tényleg. A legtöbb alkalommal hamarabb múlt el az égőszerű érzés a gyomromból, ha langyos vízbe elkavart szódabikarbónát ittam.

Persze csodálkoztam, amikor piskótát is szódabikarbónával sütött vasárnap, ha éppen kifogyott a sütőpor otthon, máskor meg a takarításnál nyomta a kezembe, hogy valamelyik féltve óvott szőnyegét azzal takarítsam ki.

Hamar közeli ismerősök lettünk a szódabikarbónával, és máig nem találkoztam hasonlóan sokoldalú anyaggal, ami a háztartás terén ennyire változatosan felhasználható és valóban hasznos lenne.

Talán csak az ecet közelíti meg e tekintetben a szódabikarbónát,

de attól gyerekként a szúrós szaga miatt idegenkedtem, míg a szódabikarbóna fehér pora nem riasztott el magától. Sőt, mivel jól pezseg, így fájdalomcsillapítástól függetlenül is gyakran csórtunk pár kiskanál „szódabikát”, hogy igyunk egy kis „gyerekpezsgőt”. Egy cseppet se zavart minket az enyhén sós íze, málnaszörppel színeztük, ízesítettük. Máskor meg kikísérleteztünk, mekkorát fut a habja, ha citromlével bolondítjuk meg, valamint a babaruhákat is azzal moshattuk, szívesebben adtak szódabikarbónát a játékmosáshoz a felnőttek, mint mosószert. Az biztosan nem csípte a szemünket, ha véletlenül belefröccsent a „mosóvíz”.

Mi is az a szódabikarbóna?

Nátrium-hidrogén-karbonát – vagyis a nátrium-bikarbóna, hétköznapi néven szódabikarbóna egy vízben jól oldódó, enyhén lúgos só, amely képes a savakat semlegesíteni miközben szén-dioxidot szabadít fel. Sok minden más mellett a szódagyártás mellékterméke, a környezetre ártalmatlan és valóban nagyon sokoldalúan felhasználható anyag.

Ma is sok mindenre használjuk, nem ment ki a divatból, sőt, az egyre terjedő ökoszemlélet miatt újra fókuszba került. A háztartásvezetés egyik ismert alapanyaga, szerintem minden családi otthonban akad egy kis doboz szódabikarbóna, ami valahogy odakerült. Mégis sokan elfelejtik, hogy kellett egy csipetnyi belőle ehhez vagy ahhoz, például évente egyszer a mézes puszedlihez.

Mert még annak a tésztája is levegősebb lesz, ha szódabikarbónával gyúrjuk.

Nagyon sok mindenre ajánlják, én most csak azokat sorolom fel, amit eddig saját magam is kipróbáltam:

  • Szagtalanítás – tegyünk zokniba kanalazott szódabikarbónát a szagos helyre (például kamaszfiúk cipőjébe edzés után) vagy a lakás más kellemetlen szagú pontjára, és pár órán belül semlegesíti a szagokat.
  • Páramentesítés – tegyünk egy nyitott tálkába a fürdőszobába, vagy egy lyukacsos tárolóba a szekrény aljába szódabikarbónát, így nemcsak a szagokat, de a felesleges párát is magába gyűjti. Penészedésre hajlamos szobákban, terekben is hasznos, ha nem is tudja kiiktatni a penészt, de a pára csökkentésével hozzájárulhat az egészségesebb levegő fenntartásához.
  • Szőnyeg és kárpit tisztítás – a szőnyegen szórjunk szét egyenletesen pár evőkanál szódabikarbónát, majd pár óra múlva porszívózzuk fel. Sokkal hatásosabb azonban, ha a szódabikarbóna szétszórása után benedvesítjük kicsit a szőnyeget (nem kell beáztatni, elég, ha csak egy kis vizet spriccelünk rá), és egy kis, nem túl erős sörtéjű kefével vagy kisseprűvel megbolygatjuk a szőnyeg szálait. Száradás után porszívózzunk, így nem csak a kosz tűnik el a szőnyegből, de a színe is sokkal frissebb lesz. Kárpit tisztításnál is hasonlóan járjunk el – ha a kárpit bírja a vizet, akkor segítsünk rá a szódabikarbóna munkájára egy kis spricceléssel.
  • Fúgatisztítás – nedves szódabikarbónával, akár egy fogkefe segítségével alaposan dörzsöljük át a beszürkült fúgákat, szépek lesznek a beavatkozástól.
  • Mosogatás, edénytisztítás – forró víz és szódabikarbóna keverékébe áztassuk be az edényeket. Zsírtalanít, szagtalanít az elegy, és csodásan fényesek lesznek az edények tőle.
  • Ezüst tisztítása – áztassuk be az ezüstöt szódabikarbónás vízbe, majd pár óra áztatás után egy kis nedves szódabikarbónával töröljük át a nemesfémet. Óvatosan – tényleg legyen nedves a szódabikarbóna, mert az ezüst nem bírja jól a súrolást. Látszólag szép fényes lesz, de a karcolások mentén gyorsabban megfeketedik, ezért fontos, hogy a kezelés során is bánjunk az ezüsttel gyengéden.
  • Gyomorégés – egy pohár langyos víz egy-két kiskanál szódabikarbónával lúgos hatása miatt képes a gyomorégést megszüntetni. Akkor is segít, ha „túlettük” magunkat, vagy ha feszül a gyomor. Egy kicsit „megmozgatja” az emésztőrendszert, hamarabb távoznak a kellemetlen gázok.
  • Gázt okozó ételek főzéséhez – én a bab főzésénél, a legvégén teszek a főzővízbe egy kis kanál szódabikarbónát. Tény, hogy egy picit megváltozik az étel íze (valahogy sósabb lesz) és érdemes vigyázni, mert ha sokáig főzzük tovább a levest, hajlamos lehet a kifutásra. Viszont segít: tapasztalataim szerint kevésbé puffaszt fel a bab, ha szódabikarbónával főzöm.
  • Korpásodás megszüntetése – a fejbőrre szórva úgy működik, mint egy száraz sampon. Korpásodásnál azonban érdemes pár alkalommal a sampont kiváltani szódabikarbónás vízzel, és azzal átöblögetni a hajunkat. De érdemes óvatosan alkalmazni a módszert , mert én azt vettem észre, és mások is erről számoltak be, hogy túl gyakori használata kiszárítja a hajat.
  • Izzadás ellen egy-két evőkanál szódabikarbónát keverjünk el egy kicsi kókuszolajjal, de éppen csak annyi kókuszolajat tegyünk hozzá, hogy „kenhető” legyen a massza. Cseppentsünk bele egy-két csepp teafaolajat és már el is készült a házi deó, ami aktuálisan semlegesíti az izzadság szagát. Némely recept említi a fehér agyag használatát is, én azt tapasztaltam, hogy anélkül is teljesen rendben van. Viszont nem érdemes nagy mennyiséget készíteni belőle, egy-két hétnyi adag, amennyi elfér a legkisebb gyógyszertári dobozkában pont elég. Hűvös helyen kell tárolni, de nem a hűtőben, mert akkor nagyon megkeményedik.

A felsoroltak mellett még számos területen alkalmazható a szódabikarbóna, többek között tűzoltásra is jó, de annak tesztelését volt szerencsém eddig elkerülni.

Utoljára a besárgult cérnacsipkék tisztítása, fehérítése során vetettem be a szódabikarbónát és a többi fehérítési teszthez képest egyedül ez hozott (némi) pozitív eredményt.

Nyitókép: by vicki/Unsplash

Ajánljuk még: 

4 SZOBANÖVÉNY, AMI VISSZAHOZZA A TAVASZT ÉS TÉLEN IS SZÍNT VARÁZSOL AZ OTTHONODBA
EXTRÉM TIPPEK AZ INTERNETRŐL: ÍGY (NE) TAKARÍTS HAJLAKKAL ÉS ZSÍRKRÉTÁVAL
CSIGÁS DEKORÁCIÓ A TERMÉSZET KINCSEIBŐL

 

Már követem az oldalt

X